Местни празници

8.II.1878г. Освобождението на Несебър по време на Руско-Турската Освободителна война /1877-1878г./
На 6.II.1878г. отрядът на полк. Лермонтов превзема град Бургас. По негово нареждане руски ескадрони потеглят към Анхиало /Поморие/ и Месемврия /Несебър/.
На 8.II.1878г. втори ескадрон на тринадесети драгунски полк начело с майор Колонтаевски превзема Несебър. Още преди пристигането на руските войски местните жители обезоръжили целия турски гарнизон и му отнели три оръдия. Те заели позиции зад древните крепостни стени и приютили много бежанци, преследвани от черкези и башибозуци. Посрещнали топло и радушно освободителите.

14.I. Празник на суджука в село Кошарица Селото е известно със своите майстори на традиционни български колбаси – суджуци и луканки. Празникът е един хубав повод да опитат гостите от селските деликатеси и да определят най-добрия производител.

14.II. Празник на младото вино в село Гюльовца – Община Несебър е известен лозарски район. В землището на с. Гюльовца са постигани някои от националните рекорди по добив на грозде от декар. Производството на вино е хилядолетна традиция и празникът е хубав повод да се опита най-новата реколта.

1.III. Общински празник на мартеницата – С цел популяризиране на един от най-самобитните български обичаи – изработване на мартеници, общината организира специална изложба на която се излагат мартеници изработени от жителите на съставните селища.

2.V. Празник на град Свети Влас – В деня на летния Атанасовден, Свети Влас чества своя храмов празник, който е и празник на града.

24.V. Празник на село Гюльовца – Жителите на с. Гюльовца  честват своя празник в деня на славянската писменост и култура, защото храма на селото носи името на Светите братя Кирил и Методий.

24.VI. Еньовден – Празник на град Обзор – на този ден рано сутрин се берат билки, попили от росата на равноденствието. Счита се, че тогава имат най-голяма лечебна сила.

7.VII. Празник на хляба в село Оризаре – В житницата на общината с. Оризаре от няколко години се събират жители и гости на селото около специално подготвена трапеза с домашни пити, шарена сол и вино.

20.VII. Празник на село Баня – Православната църква чества деня на Св. Пророк Илия. Жителите на с. Баня смятат Св. Илия за свой закрилник и още през далечната 1887г. издигат църква в негова чест. Днес, храм „Св. Пророк Илия” е най-старата сграда в селото и една от най-старите църкви в Сливенската епархия.

26.VII. Празник на село Равда – Равда отбелязва своя празник в деня на Света Параскева по името на храма на селото.

15.VIII. Празник на град Несебър – Свето Успение Богородично
Град Несебър отбелязва своя празник на 15 август в чест на Божията майка.

14.X. Св. Петка /Петковден/ - Празник на село Оризаре – Оризаре отбелязва своя празник в деня на Св. Петка по името на храма на селото.

1.XI. Празник на село Кошарица – По стар стил на 1-ви ноември, Деня на народните будители, се е празнувал денят на Св. Иван Рилски, почитан като покровител на българския народ. Ето защо Кошарица, чиято църква носи името на светеца избира този ден за свой празник.

8.XI. Архангеловден – празник на село Тънково – Тънково отбелязва своя празник в деня на Свети Архангел Михаил по името на храма на селото.

Паницово отбелязва своя празник в деня на Петдесятница.