100 – години от Обявяването независимостта на България

Дата: 23.09.2008 г.

По случай 100 – годишнината от Обявяването независимостта на България кметът на Несебър г-н Николай Димитров поздрави жителите и гостите на града. Той сподели, че „отдавайки силите си на ежедневните малки и големи лични битки, недооценяваме значението на важните събития от нашата история и забравяме, че те в голяма степен определят и днешните ни победи и поражения.”

Независимостта на България е провъзгласена с МАНИФЕСТА НА КНЯЗ ФЕРДИНАНД ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА НЕЗАВИСИМОСТ НА БЪЛГАРИЯ ОТ 1908 ГОДИНА на 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Велико Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. На същата дата е подписан и Руско-български финансов протокол, според който Русия опрощава на Турция военните й задължения, останали още от Руско-турската освободителна война (1877-1878). До средата на април Великите сили (10 април - Англия, Франция и Италия, а на 16 април - Германия и Австро-Унгария) и балканските държави (7 април - Сърбия и Черна гора) признават Независимостта на България. С провъзгласяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 г. се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави.

 

 

XIV Национална конференция по онкогинекология

Дата: 18.09.2008 г.

В дните от 18 до 21 септември, Община Несебър е домакин на XIV Национална конференция по онкогинекология с международно участие. Събитието се провежда под патронажа на Министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев и кмета на Община Несебър г-н Николай Димитров.

Управителният съвет на Българската асоциация по онкогинекология /БАОК/ организира 14 та поред конференция с благородната амбиция тя да прерастне в консенсусен конгрес за превенция на рака на маточната шийка в България.

В рамките на конгреса ще проведат лекции и дисусии по теми, свързани с превенцията и лечението на рака на маточната шийка, както и мерките, които българските здравни власти и българското общество е небодимо да вземат за превенцията на това заболяване, а именно – организиран скрининг масова анти-HPV ваксинация.

 

Всеки ден в България 3 жени се разболяват, а една умира от рак на маточната шийка. Заболеваемостта от този вид рак у нас не спира да расте. През 2006 г. е достигната рекордната стойност 29 от 100 000 жени. Тази стойност надвишава в пъти заболеваемостта от цервикален карцином в повечето европейски страни.

Цервикалният рак поразява предимно жени на възраст между 35 и 50 години – възрастта, когато най – активно живее, работи и се грижи за семейството си. Той отнема много повече здраве и живот, отколкото други злокачествени заболявания, които се развиват в по – късна възраст.

Организираният популационен скрининг чрез цитонамазки от маточната шийка е ефективно средство за предпазване цервикален синдром и изцяло се вмества в съществуващите директиви на Еврокомисията по превенция на рака. Съчетаването на организиран скрининг с ваксини срещу вируса на човешкия папилом /HPV/ дава надежди за окончателно изкореняване на едно смъртоносно и инвалидизиращо заболяване.

 

Стартира проект за реставрация на две средновековни църкви в Несебър

Дата: 17.09.2008 г.

От 17 до 19 септември на посещение в Несебър ще бъде проф. Хараламбос Бакиртзис, експерт от Фондация „А.Г. Левентис”. Целта на неговото посещение е да бъде обсъдено съвместно предложението на БНК на ИКОМОС за консервация и експониране на църквите “Св. Арахангели Михаил и Гавраил” и “Св. Параскева”.

Това е второто посещение на видния гръцки учен. През месец май той заедно с проф. Георгис Хараламбос бяха в Несебър, за да огледат всички средновековни църкви и да преценят на място необходимостта от реставраторска намеса.

Сега професорът идва с конкретно предложение – проектът за реставрация на несебърските църкви да започне с две от тях – „Св. Параскева” и „Св. Архангели Михаил и Гавраил”. На място комисия ще прецени конкретно дейностите, които трябва да се извършат, както и необходимите средства, които фондация „А. Г. Левентис” ще отпусне.

 

Археологическият сезон приключи успешно

Дата: 16.09.2008 г.

Пресконференция по повод закриването на археологическия сезон се проведе днес в Музей „Старинен Несебър”. Експерти от научния екип, провел разкопките, представиха пред местните и регионални медии резултатите от своята работа през последните 5 месеца.

Археологическите проучвания бяха проведени в два участъка от Некропола на античния град Месамбрия. Единият от изследваните терени е общински и е предвиден за строителство на нова административна сграда на Община Несебър. Инициатор и инвеститор на проучванията е Община Несебър, която финансира разкопките със 100 000 лв., целева субсидия за Музей „Старинен Несебър”.

Научният екип, сформиран от специалисти от НАИМ при БАН и музей „Старинен Несебър”, под ръководството на ст.н.с. Анелия Божкова и директорът на музея Петя Кияшкина, представиха информация за най – значимите открития по време на разкопките и за голямото им значение за историята на античния полис Месамбрия, за бита и културата на неговите жители и за античната история на целия Черноморски регион.

По време на разкопките са открити и локализирани над 400 гробни съоръжения от различни археологически епохи. Най – значими сред тях са гробните комплекси от времето на гръцката древност, които се отнасят към V – II век пр.Хр. и съдържат инвентар от богати гробни дарове.

Някои от откритите находки имат изключително висока  научна, музейна и художествена стойност. Сред тях се нареждат теракотите с протомета /бюстове/ на женски божества от средата на V век и първата половина на IV век пр. Хр., атическите рисувани съдове в червенофигурен стил от същото време, както и великолепният лекит с пластична фигурална украса с бойни сцени от началото на IV в.пр.Хр., чиито аналози се откриват в най – реномираните световни музейни колекции.

Част от резултатите на откритите находки, някои от които действително уникални, бяха изложени в залата на пресконференцията, за да могат присъстващите да се запознаят с тях отблизо. След построяване на бъдещата административна сграда на община Несебър, те ще бъдат експонирани в предвидената за изграждане там изложбена зала на МузейСтаринен Несебър”.

В края на пресконференцията, археолозите подариха отличителни тениски на кметът на община Несебър г-н Николай Димитров и на главния секретар г-жа Ели Кирилова като на достойни членове от екипа и благодариха за голямата подкрепа и съдействие, което Община Несебър оказа през цялото време на разкопките.

Очаква се археологическите проучвания на същото място да продължат през пролетта на 2009 година.

 

 

Относно подкрепата на г-н Николай Димитров и общинска администрация Несебър при реализирането на Национална лятна антиспин кампания "Бъди в час!"

До г-н Николай Димитров

Кмет на Община Несебър

 

Уважаеми г-н Димитров,

От свое име и от името на екипа на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” бих искала да изразя благодарност лично към Вас и към служителите от общинска администрация Несебър, за оказаното съдействие на Националната лятна кампания „Бъди в час!”, която се реализира по българското Черноморие.

Високо оценяваме професионално предоставената подкрепа, изразяваща се в осигуряването на достъп до централни и комуникативни части на град Несебър, както и в близост до плажната ивица за ситуирането на мобилния кабинет за ХИВ с бърз тест, а също и в популяризирането на инициативата сред жителите и гостите на курортното селище.

Мобилният медицински кабинет е предоставил консултиране и изследване за ХИВ на 331 души в Несебър, а за целия период на кампанията са се изследвали 4116 човека в общо 15 населени места по българското Черноморие. Раздадени са над 60 000 презерватива.

Надяваме се, че ползотворното ни сътрудничество ще продължи и при бъдещи инициативи, насочени към превенцията на ХИВ/СПИН и повишаването на здравната култура на българските граждани.

 

С уважение,

Д-р Тонка Върлева - Директор на програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”

 

 

На добър час!

Дата: 15.09.2008 г.

Новата учебна година в Община Несебър е официално открита. За пореден път училищните дворове се изпълниха с радостна детска глъч, а усмихнатите учители понесли красиви букети събраха своите попраснали с една година класове.

Във всяко училище в селищата на община Несебър, представители на кметския екип лично поднесоха поздравителен адрес от името на кмета на Общината г-н Димитров и подариха на първокласниците патриотично букварче за първите им срещи с родната реч. 

В несебърското СОУ „Любен Каравелов” специални гости по случай старта на учбната 2008/2009 –та година бяха кмета на Община Несебър Николай Димитров, председателя на Общински съвет Благой Филипов, началникът на отдел „Образование” Живко Георгиев и началникът на отдел „Търговия” Димитър Панев.

По традиция знамето на училището бе посрещнато с „мирно”, а след това всички изслушаха химна на република България със смесица от гордост и надежда за светли и спокойни учебни дни.

След тържествения водосвет, отслужен от отец Димитър, г-н Николай Димитров поздрави учениците и учителите по случай техния празник. На учениците пожела да бъдат усърдни и да представят с достойнство училището си, своите преподаватели и родители и своя град. А на учителите пожела да продължават все така съвестно и отговорно да изпълняват своята важна мисия – възпитаването на бъдещето на Община Несебър, а тя от своя страна ще се погрижи за спокойното протичане на учебно – възпитателния процес. 

Както на всеки първи учебен ден и днес най – развълнувани бяха първолаците и техните горди родители. Повикани от първия учищен звънец те понесоха раничките на малките си гръбчета и за първи път прекрачиха прага на своето училище – малко уплашени и повече щастливи, но най – вече готови за новите знания и впечатления, които ги очакват.

 

Делегация

Дата: 12.09.2008 г.

Представители на Китайското посолство и бизнес делегация от Китай, посети днес Несебър и се срещна с кмета на Общината г-н Николай Димитров. Работната среща бе част от обиколката на делегатите в България с цел проучване възможностите за инвестиции.

Китайските предприемачи пожелаха да разберат повече за Община Несебър, като проявиха интерес към възможностите за инвестиции в селското стопанство и хранително – вкусовата промишленост.

 

От своя страна те предложиха бъдещо сътрудничество и покани за участие на наши бизнесмени в редовно провежданите в Китай панаири и изложения.

 

Обръщение на г-н Николай Димитров към гражданите и гостите на Община Несебър

Дата: 12.09.2008 г.

В изпълнение на Националната програма за управление на дейностите по отпадъците, на наша територия стартира система за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Системата се реализира съвместно с „Екобулпак” АД – национална организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки.

 

 

 

 

 

 

 

ГРАЖДАНИ И ГОСТИ НА ОБЩИНА НЕСЕБЪР,

В изпълнение на Националната програма за управление на дейностите по отпадъците, на наша територия стартира система за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Системата се реализира съвместно с „Екобулпак” АД – национална организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки.

До съществуващите съдове за битови отпадъци ще бъдат поставени цветни контейнери за разделно събиране. В жълтите контейнери ще се изхвърлят хартиените отпадъци,  а в зелените контейнери –  пластмасовите, металните и стъклените. Тези опаковки ще бъдат рециклирани и вложени като суровини в индустрията.

По този начин ще намалим значително количествата битови отпадъци, подлежащи на депониране, ще предотвратим отсичането на хиляди дървета и ще допринесем за ограничаване на вредните емисии във въздуха.

Успешното функциониране на системата е предпоставка за почиста околна среда и е част от мерките за преодоляване на кризата с отпадъците в града ни. То обаче не може да се случи без вашето активно съдействие.

Призовавам всички граждани и гости на Общината, нека бъдем отговорни към себе си и мястото, в което живеем като отделим малко време и усилия за сортиране на опаковките и ги изхвърляме разделно на определените за това места.

 

НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА НЕСЕБЪР

 

 

Да живееш 100 години

Дата: 10.09.2008 г.

Община Несебър поздрави г-жа Тодорка Тальокова послучай 100 – годишния й юбилей. Тя получи поздравителен адрес от името на кмета на Община Несебър г-н Николай Димитров и подарък - икона на Света Богородица.

Г-жа Тальокова е единствената жива столетница в град Несебър. В добро здраве и настроение тя посреща гости на своя забележителен празник.

 

С усмивка разказва за живота си и времето, в което е работила „още на 10 годинки” в основния поминък на семейството й – хлебопроизводството.

Сега – майка на един син и две дъщери и баба на пет внука, тя пожелава на всички да живеят като нея 100 години.

 

 

Победа за Община Несебър

Дата: 10.09.2008 г.

Представителите на община Несебър спечелиха демонстративния футболен двубой срещу студентите, участници в Летния университет и националните летни студентски игри.

Двете полувремена по 10 минути завършиха 2:2, като в последния момент резултатът изравни заместник кмета Георги Манолов. В последвалите дуспи, по 5 за всеки отбор, решаващия победен гол вкара кметът на Равда Андон Бакалов и мачът завърши с краен резултат 5:4 за Община Несебър.

Турнирът се проведе на малки врати, като всеки отбор включваше по пет играчи. В отбора на судентите взе участие специалния гост на събтието Министъра на обрзованието и науката Даниел Вълчев. Той пристигна специално за състоялата същия ден заключителна церемония по награждаването на победителите в Националните летни студентски игри.

 

Несебър в САЩ

Дата: 08.09.2008 г.

През месец август Община Несебър взе участие в провелия се за първи път Световен Младежки конгрес на Организацията за фолклорно изкуство /IOV/ към ЮНЕСКО в САЩ, щата Юта.

 

 

 

 

 

 

 

 

60 участници от САЩ и повече от 80 чуждестранни участници, представители на 45 нации, се включиха в конгреса. Сред тях беше и делегацията от Несебър, представена от Вълко Любенов – Доктор Хонорис Кауза, Доктор по фолклорна музика и танци, режисьор, педагог и хореограф.

 

 

Конгресът се състоя в презентация на костюми, танци, музика, готварство, архитектура и всички аспекти на нематериалното културно наследство. В продължение на седмица изложба от снимки на Несебър бе показана в главната галерия на Центъра за изкуства „Дейвис” в град Баунтифул. Центърът бе разположен в близост до Градския съвет, в който се провеждаха заседанията на конгреса и по този начин делегатите имаха възможност да се запознаят с гледките от старинния български град.

Мултимедиен доклад и презентация на тема „Световните култури в Несебър” представи д-р Вълко Любенов. Проектът беше свързан с културата на туризма, като гаранция за бъдещия просперитет на регионите и нациите с културна значимост. „Ако бъде управляван правилно, туризмът може да изиграе жизнено важна роля при опазването на културните богатства, местата и градовете от списъка на Световното културно наследство” – коментира в писмото си до кмета на Община Несебър президентът на Организацията за фолклорно изкуство Джордж Франдзен.

Презентацията бе последвана от оживена дискусия относно стъпките, които е необходимо  да бъдат предприети за успешното осъществяване на програми, подобни на тази за Несебър.

Българската делегация предстви мултимедиен доклад, включително и демонстрация на народни музикални инструменти, изпълнена от магистрите по изкуствата Петър Алексиев и Ангел Добрев, с участието и помощта на д-р Любенов.

Демонстрация на български народни танци направи магистъра по изкуствата Десислава Червенкова. На отворени уроци тя показа танци от различни краища на България и педагогически техники. В презентацията на народни танци се включи и д-р Ивета Пиргова, директор на Центъра за фолклорен живот „Уийтън”, Ню Джърси.

Българският комисар в ЮНЕСКО проф.Мила Сантова от Българската Академия на Науките, прочете две лекции на фона на Програмата за шедьоври и подчерта ролята на България в развитието на програмата на ЮНЕСКО.

Следващият Световен младежки конгрес на IOV ще се проведе през 2010 г. В Нанджинг, Китай. Важността на подобен конгрес е от световна значимост. Той спомага младите хора да научат какво е направено досега и какво трябва да бъде направено занапред, за да се съхрани културното наследство. Необходимо е да бъде дадена историческа перспектива на младите хора, така че те да могат да продължат да създават културно наследство върху основите, изградени от други.

 

 

Несебър оживя в дрехите на Мария Богданова

Дата: 08.09.2008 г.

Младата несебърска дизайнерка представи първата си самостоятелна колекция с име по размерите на Полуострова „850/350”. Сред естествените декори на Старата Митрополия, най – характерните сгради и символи на Стария Несебър приеха формата на 43 силуета – художествени произведения с футуристична визия.

Авторският проект на Мария Богданова е вдъхновен от цялостния културен дух на родния й град, от природните дадености  и от добре запазените паметници от различни епохи.

В първата част на ревюто публиката разпозна основните символи на Несебър – на първо място морето, характерните къщи и тесните улички, крепостните стени, централните порти и руините, дори и сергиите.

Във втората част бяха представени църквите на Несебър. Във всеки силует по уникален начин бяха уловени особеностите на всяка една от древните сгради. Паралелно с презентацията на моделите, с помощта на поставени до сцената проектори,  публиката имаше възможност да сравни художественото произведение с неговото вдъхновение.

Кулминацията на ревюто – спектакъл беше сватбената рокля по визията на мраморните стълби на църквата „Успение Богородично”. В изпълнението на уникалната рокля пролича не само огромното предизвикателство по създаването й, но и това на представянето й на сцената.

След края на ревюто, Мария Богданова благодари за безрезервното съдействие на кмета на Община Несебър г-н Николай Димитров и на главния секретар г-жа Ели Кирилова, както и на всички приятели и гости, уважили представянето на първата й самостоятелна колекция.

 

 

Какво се случи през дните на Велико Търново в Несебър

Дата: 08.09.2008 г.

През изминалата седмица Несебър стана домакин на старата българска столица. През дните от 5-ти до 7-ми септември жителите и гостите на Несебър се увериха, че Велико Търново ги очаква и предлага разнообразни атракции, както за българския, така и за чуждестранния турист.

Събитието беше част от създалите се практики между двете общини за партньорство в популяризирането на туристическите продукти, които предлагат. То стана своеобразно продължение на гостуването на Несебър във Велико Търново в края на месец юни, когато морският град даде множество причини на търновци да изберат именно Несебър за своята лятна почивка.

 

 

Дните на Велико Търново преминаха под формата на изложение – панаир и разнообразна концертна програма. Несъмнено най – посещавана беше местната „Улица на занаятите”, където занаятчиите от известната „Самоводска чаршия” в Търново демонстрираха своя майсторлък пред очите на посетителите. Гостите имаха възможност да се снимат като рицари и царски особи с бляскавите доспехи на българските войни и царе и да чуят легенди за Второто българско царство от специално създаденото за крепостта „Царевец” куклено шоу.

Шествие на Представителния Духов оркестър на Велико Търново сложи начало на поредица от концерти, препълнили Амфитеатъра. Актьорите от Музикално Драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново представиха на български и на английски език сцената „Коронясването” от пиесата на Камен Зидаров „Калоян”, поставяна на крепостта „Царевец”.

 

Последваха ги гост – музикантите от „Роял Дикси Бенд”, към които се присъедини големият български джазмен Милчо Левиев и с импровизациите си заедно изправиха публиката на крака. А докато музикантите се грижиха за отличното настроение на публиката, търновската бира „Болярка” безплатно утоляваше жаждата на минувачите в топлите септемврийски вечери.

Силно впечатление направи с изпълненията си и 14- годишната Кръстияна Кръстева, която на 18-ти септември ще представи България на детската Евровизия. Участие в концертната програма взе и професионалният фолклорен ансамбъл „Искра”  от Велико Търново.

 

В знак на благодарност и като символ на добрите практики, създали се между двете общини, главният секретар на Община Велико Търново Мина Илиева връчи знамето на старата българска столица на главният секретар на Община Несебър Ели Кирилова с пожеланието взаимното сътрудничество да продължи и занапред.

 

Две купи спечелиха състезателите на Несебър мото

Дата: 07.09.2008 г.

Българският флаг победоносно развяха мотоциклетисти от “Несебър мото” на шампионат в Турция. В турския град Измит през уикенда се проведе кръг от Източно европейския шампионат. Успехите на състезателите от несебърския спортен клуб допринесоха за първото отборно място на България в Източно европейския шампионат по Супермото и Писта.

Трима състезатели от “Несебър мото” участваха на Шампионата в Измит. Росен Тончев спечели първото място и купа в клас S Open с мотоциклет KTM. Тончев продължава да е водач в Източно европейския шампионат . Остава му още един кръг да затвърди лидерската си позиция в края на месеца в Сърбия.

 

Петър Дианов спечели второ място  със своя Сузуки К7 в Супербойк 1000 сс. Той завърши на две секунди от победителя- турски състезател. Бойко Божинов не успя да завърши заради повреда в двигателя на своя мотор Ямаха R6. Той се състезава в Суперспорт 600 сс. По средата на писта обаче аварира.

 

“Несебър мото” продължава да се готви за последния кръг от Източно европейския шампионат, който ще се проведе в съседна Сърбия.

 

„Дни на Велико Търново” в Несебър

Дата: 04.09.2008 г.

Пресконференция по повод предстоящите „Дни на Велико Търново” в Несебър, се проведе днес в Конферентния център „Сочи” в Стария град. Журналисти от местните и регионални медии се срещнаха с представители на двете общини – Несебър и Велико Търново.

Главният секретар на Община Несебър Ели Кирилова, заместник кметът по туризма Лазар Япаджиев и директорът на Общинска агенция „Царевград Търнов” Даниел Панов, запознаха присъстващите с идеите и целите на взаимното гостуване на Несебър и Велико Търново. Те планират кандидатстване по проект за сътрудничество между двете общини, чиято цел е чрез партньорство и съвместна презентация на градовете като туристически дестинации, да се привлече вниманието на българския турист към туристическите продукти, които предлагат.

Несебър ще бъде домакин на Велико Търново в дните от 5-ти ди 7-ми септември. Организатори на събитието са Община Несебър, Община Велико Търново и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов”.

Началото бе в края на юни тази година, когато в старата българска столица се проведоха „Дни на Несебър” под мотото „Елате на море”. Гостуването на Велико Търново ще премине под мотото „Велико Търново ви очаква”. Ще бъдат показани някои от основните туристически атракции на старата българска столица.

Дните ще протекат под формата на изложение – панаир. Майсторите от известната „Самоводска чаршия” в Търново ще гостуват на новооткритата в Несебър „Улица на занаятите” и ще демонстрират своя майсторлък пред очите на посетителите – жители и гости на Несебър. Представяйки по този начин българските народни занаяти пред широка публика, организаторите искат да насърчат познавателния интерес към занаятчийските умения от различни области, да се опознае бита и фолклора на България.

В трите дни в Амфитеатъра може да бъде видяно специално създаденото за крепостта „Царевец” куклено шоу, в което куклите показват облеклото на българските царе и разказват легенди от Второто българско царство на 14 езика: португалски, гръцки, еврейски, корейски, японски и др. Гостите ще могат да се снимат като рицари на кон и като царе в кон.

С концерти в Амфитеатъра ще гостува и Духовият оркестър при Община Велико Търново, професионален фолклорен ансамбъл „Искра” и Музикално драматичен театър „Константин Кисимов” – град Велико Търново с постановката си „Коронясването – Калоян”.

 

 

Г-н Димитров се срещна с пчелари от "Фестивала на меда"

Дата: 04.09.2008 г.

Във връзка със седмото издание на „Фестивал на меда” в Несебър, медопроизводителите посетиха кмета на Община Несебър г-н Николай Димитров.

Групата беше предвождана от г-н Кирил Киров - най-изявения медопроизводител в региона. Придружаваха го Надя Караколева - Царица на меда за 2008, Гергана Иванова – Принцеса на меда за 2007, Петя Иванова - Царица на Софийския фестивал на меда за 2006 и Теодора Георгиева.

Те поднесоха кошница с мед и пчелни продукти от цяла България, бутилка марково уиски, букет от седем карамфила (свързан с броя на годините на Фестивала),както и почетен плакет за особен принос към развитието на медопроизводството.

 

От своя страна г-н Димитров награди г-н Киров със златна значка за особенни заслуги и благодари за достойното представяне на Общината на Фестивала. Г-н Киров също изказа своята признателност за съдействието на Община Несебър и увери кмета,че никоя друга община не оказва толкова голяма  подкрепа за такъв род фестивали, както Несебърската.

 

Доц. Злати Златев с изложба в Несебър

Дата: 03.09.2008 г.

Изложба – живопис на художника Злати Златев бе открита в Археологическия музей в Несебър. Общо 15 творби, създадени през последните няколко месеца представи доцентът по изобразително изкуство в Тракийския уноверситет в Стара Загора и в Бургаския свободен университет.

Приятели и почитатели на автора се събраха във фоайето на Музея, за да поздравят автора, както с откриването на изложбата, така и с 66 – я му рожден ден.

Морето, като образ, олицетворяващ всички човешки емоции, е основна тема в изложбата. Авторът разделя творбите си на няколко цикъла – „Сбогуване с морето”, „Мълчанието на морето”, „Между лятото и есента” и „Отлитането на птиците”. Всеки един от тях третира идеята за зрялата възраст, в която човек осмисля преживяното, потапя се в спомените и се сбогува с чувства и емоции, характерни за младостта.

За доц.Злати Златев това е първа изложба в Несебър. Освен емоционална, връзката му с града. През 12-те години преподавателска дейност в Бургаския свободен университет, той често включва в работата си културно – исторически паметници на старинния Несебър.

Доц. Златев е участвал в над 40 художествени изложби в различни краища на света. Участва в международните биеналета за графика в Берлин, Варна, София, както и в представителни изложби в Англия, Кипър, Русия, Полша и др. Негови творби се намират в Националната художествена галерия, в Софийската градска галерия, в галериите на гр. Самара, Пловдив, Пазарджик, Добрич, Стара Загора, както в колекциите на частни лица в България и чужбина.

Изложбата е на разположение за посетители.през следващите две седмици, всеки ден от 09:00 ч. До 19:00 ч в Археологическия музей.

 

Летни студентски игри в Несебър

Дата: 02.09.2008 г.

Летен университет 2008 и Национални летни студентски игри под надслов „Спортът – част от глобалната култура” ще се проведат от 05.09 до 10.09 в Несебър. Организатори са Националното Представителство на Студентските съвети на Република България и Община Несебър.

Студентските летни игри ще включват състезания по минифутбол, баскетбол, плажен волейбол, ориентиране, щафетни плажни игри и плувен маратон. Участие ще вземат над 130 студента от 15 висши училища.

В рамките на програмата  са включени и беседи по темите: „Проблеми и перспективи за развитието на студентския спорт”, „Културна норма ”честна игра”  в студентските спортни прояви” и „Място на спорта в глобалната епоха”.

Община Несебър е отговорна за развитието на младите хора и е атрактивно място за популяризиране на спорта, поради което е избрана за провеждане на инициативата.

Една от целите на Летния спортен университет е да интегрира посредством спорта студенти от различни учебни заведения. Организаторите ще се стремят да поставят основите на културна норма ”честна игра” не като спортен манталитет, а като рамка на поведение във всички аспекти на човешкото съществуване.

 

Несебър с нова църква

Дата: 01.09.2008 г.

Несебър посрещна църковната нова година с първа копка и освещаване на мястото, където ще се намира новия православен храм „Св.Св. Кирил и Методий”.

С литийно шествие от църквата „Успение Богородично” до мястото на новия Божи дом, започна празничният ден. Негово Високо Преосвещенство сливенският метрополит Иоаникий отслужи тържествен водосвет и освети мястото и първия камък от предстоящия градеж. Кметът на Община Несебър г-н Николай Димитров и председателят на Общинския съвет г-н Благой Филипов направиха символична първа копка.

Инициативата за построяване на нов православен храм е на Община Несебър, Сдружение „Съюз на гражданите – бъдеще за Община Несебър” и църковното настоятелство на храм „Успение Богородично”. Той ще бъде изграден на територия, предоставена от Община Несебър и ще представлява част от цялостен комплекс, включващ бъдещата административна сграда на Община Несебър и Неделно училище, където децата ще получатат първите си уроци по християнска етика.

Проектът е създаден преди няколко години, но все още не е в окончателния си вид. Предстои реализирането му след края на археологическите проучвания в местността. Проектът ще се осъществи посредством дарения, като Община Несебър ще дари част от необходимите средства за построяване на църквата. Строителните предприемачи братя Диневи са също сред основните дарители.

В програмата се включиха децата от Общинската обединена школа по изкуствата и гостуващият квартет „Ортодокс” от Велико Търново. След края на службата, гостите си взеха от традиционния курбан, даден за здравето на Несебър и неговите жители.