В рамките на деня на Черно море община Несебър организира редица инициативи с децата от Несебър

Дата: 31.10.2008 г.

Община Несебър и Екобулпак организираха детски празник, посветен на разделното събиране. Проявата отбеляза Деня на Черно море 31 октомври.

Около 150 деца от първи, втори и трети клас се събраха в читалището за театралното представление, което представи Екобулпак, посветено на разделното събиране на отпадъците. В него взеха участие актьорите от Екосцена. Спектакълът „Да си вземем поука като рециклираме боклука” е съвременна интерактивна приказка, от която по забавен начин децата научиха как да разделят правилно отпадъците. По време на празника бе прожектиран и филмът на Екобулпак „Пътят на опаковката”.

По-големите ученици от четвърти клас отбелязаха деня на Черно море като почистиха плажната ивица. А техните съученици от горните  класове организираха изложба с кадри от произведения, фотоконкурс и есета, посветени на Черно море.

През месец септември Екобулпак подписа договор за разделно събиране на отпадъците с община Несебър. Системата, която дружеството въведе в града е двуконтейнерна и се състои от жълт контейнер – за хартия, пластмаса и метал, и зелен контейнер – за стъклени опаковки. Към момента дружеството е разположило 150 цветни контейнери за разделно събиране на отпадъци в града, като през летния сезон ще бъде обхванат и курортен комплекс Слънчев бряг.

31 октомври – Международен ден на Черно море

Дата: 30.10.2008 г.

31 октомври е обявен за Ден на Черно море през 1996 г. в Истанбул, на среща на министрите на околната среда на България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна, с цел да бъде привлечено вниманието на обществеността върху усилията за опазване на Черно море.

Повечето от страните включени в Черноморската комисия са в период на преход и цялостно преструктуриране, съпътствани и с икономически и социални проблеми. Но, на практика всички те са обединили усилията си чрез сътрудничество в рамките на Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване. (1992 г., Букурещ), Министерските декларации за опазване на Черно море (1993 г., Одеса и 2002 г., София) и Стратегическия план за действие за възстановяване и опазване на Черно море (1996 г., Истанбул).

Черно море представлява част от Романското Средиземно море и има общ произход с него. Със своите уникални хидрологични и хидробиологични особености то предизвиква интерес и е едно от добре проучените морета.

Черно море е около четири пъти по-голямо от България и представлява 1/853 част от общата площ на всички морета и океани на планета. Най-голямата му дълбочина е 2245 м, а средната - 1271 метра. Водосборният басейн на Черно море е с площ около 2 500 000 кв. км с реки от два континента - Европа и Азия и обхваща напълно или частично териториите на 22 страни на Европа и Мала Азия - 6 Черноморски държави /България, Грузия, Русия, Румъния Турция и Украйна/ и 16 страни на Централна и Източна Европа.

Бреговата линия на Черно море е общо 4090км. Черно море е част от голямото междуконтинентално Средиземно море. Дълбокият до 50 м Босфорски проток го свързва с Мраморно море, а чрез Дарданелите има връзка със Средиземно море. На север Керченският проток го съединява с Азовско море, което може да се приеме като плитък и голям залив на Черно море.

 

 

 

 

Несебър е част от първия европейски проект за деца

Дата: 29.10.2008 г.

За втори път Несебър ще стане домакин на Националния олимпийски събор „Юначе”. Участие ще вземат 17 спортни отбора с 340 деца от 7 до 10-годишна възраст от клубовете „Юначе” в училища и спортни школи от Бургас, Велико Търново, Лясковец, Несебър, Приморско, Свиленград, София, Стара Загора, Шумен и село Бело поле, Видинско.

В трите дни на събора от 31.10 до 02.11, участниците ще се състезават в гимнастически комплекси „Юначе” в две възрастови групи, ще рисуват и ще рецитират стихотворения, ще участват в атлетически игри и кросове.

Съборът е посветен на 1 ноември – Ден на Будителите, на 50 години Български съюз за физическа култура и спорт и 110 години от създаването на СБГД „Юнак”. Той е най-значимото събитие от дейностите по проект №535 „Спорт и творчество”, с който Съюза на българските гимнастически дружества „Юнак”, в партньорство с 33 ОУ „Санкт Петербург” – София, НУ „Цани Гинчев” – Лясковец и 17 СОУ „Дамян Груев” – София, се класира по приоритетно направление на Министерство на образованието и науката – „Да направим училището привлекателно за младите хора” – от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” на Европейския съюз.

Три медала за несебърските каратисти в Румъния

Дата: 27.10.2008 г.

Един сребърен и два бронзови медала спечелиха несебърските каратеки на проведения в Гр. Орадя – Румъния международен турнир по Карате-Киокушин/Шинкиокушин “International Romanian Open Cup” за кадети до 16 г и младежи до 18г.

В дисциплината Кумите, Лъчезар Димитров спечели сребърния медал в категория до 60кг. По пътя към финала той спечели срещите си с Ваза-ари и Ипон. На финала отстъпи със съдийско решение на европейския шампион в категорията Дзукай Бенц от Унгария. 

 

При кадетите в категория до 60 кг. Михаела Никова зае третото място. Михаела демонстрира много добра игра. В полуфиналната среща след като доминираше в редовното време се стигна до продължение в което умората от дългия път си каза думата и тя отстъпи на шампионката в категорията. Михаела Никова участва и в дисциплината Ката при младежите където също зае третото място, но по общо мнение на треньори и зрители трябваше да бъде втора след европейската шампионка от Унгария. За съжаление съдиите дадоха превес с една точка на представителката на домакините и така Михаела остана трета.

Треньорът Сенсей Христо Терзиев  окачестви представянето на двамата ни състезатели като много-добро, имайки предвид величината на турнира и участието на много състезатели от най-високото европейско ниво.Национална купа грабна състезател за “Несебър Mото”

Дата: 21.10.2008 г.

Национален шампион по Мотокрос за 2008 г. в клас Open B стана състезателят на “Несебър Mото” Камен Георгиев. Той спечели престижното отличие на последния кръг от Националния шампионат по Мотокрос, който се проведе тази неделя в Троян.

Добрите му класирания през сезона предвещаваха успеха.  Със своя мотоциклет “Ямаха” Камен Георгиев спечели ІІ- то място, което му донесе необходимите точки за спечелването на купата в клас Open B през 2008 г.

 

"Конкуренцията бе много сериозна и не ми беше лесно да постигна този успех. Щастлив съм, че труда който хвърлих в подготовка и състезания си заслужаваше" -заяви Камен Георгиев след награждаването.

По същото време Росен Тончев спечели 5-то място на последния кръг от Европейския шампионат в Солун, Гърция. В конкуренцията на имена от световна величина в този спорт той постигна най-добрия резултат на български състезател в клас Open S. Престижното място в класацията Тончев завоюва само седмица след сензационния успех на Световната купа на нациите, където Националният отбор по Супермото стана трети.

“Тези успехи дойдоха навръх втория рожден ден на “Несебър Мото” и аз се гордея, че за толкова кратко време успяхме да се наложим като един от водещите мотоциклетни клубове в страната”, каза председателят Атанас Терзиев.

 

Синдикално събрание

Дата: 17.10.2008 г.

На общо събрание вчера, служителите на Общинска администрация избраха ново ръководство на синдикалната организация. Досегашният седемчленен състав с председател Екатерина Ненова, бе заменен от два отделни синдиката, представляващи интересите съответно на служителите по трудови правоотношения и на тези по служебни правоотношения.

Събранието започна с представяне на новоназначените служители в Общинска администрация от началниците на техните отдели. След това ръководството на досегашния синдикат представи отчет за извършената дейност през изминалата година и за състоянието на касата, попълвана от членския внос на служителите. Събраните пари ще бъдат използвани както за помощ на болни колеги, така и за организиране на извънработни дейности като банкети, екскурзии и др.

След общо гласуване, в синдиката на служителите по служебни правоотношения с председател Галя Бабева бяха избрани Димитър Панев и Сюрия Юсуф, а в синдиката на  служителите по трудови правоотношения с председател Вичка Пецанова бяха избрани  Борислава Лашкова, Велина Георгиева, Андон Ненов, Снежана Комитова, Кольо Райков и Дида Бабева. Предстои новообразуваните синдикални организации да изберат ревизионна комисия в тричленен състав.

Изборът на ново ръководство е преди всичко свързан с предстоящото сключване на нов колективен договор, който засяга предимствата и придобивките за всички служители от общинска администрация. Той ще бъде подписан за срок от 2 години.

 

 

Тествайте детето си

Дата: 15.10.2008 г.

“Моето дете не взима наркотици!” А сигурни ли сте? Свържете се със специалистите от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Несебър и вземете безплатно и напълно анонимно тест за определяне на нарко – зависимост. Научете още.

В последното десетилетие проблемът „психоактивни вещества” придобива широки размери и в България. Свидетели сме на различни законодателни инициативи – от разрешаване на еднократна доза, до инкриминирането й. Проблемът, обаче продължава да съществува.

Въпросът, който най-често родителите си задават – как да разберем дали нашето дете употребява психоактивни вещества – има своето решение. Това решение е относително просто. Нарко – тестът се състои в лесно и бързо изследване на урината. Ще получите лакмус, който при взаимодействие с урината на Вашето дете, ще определи дали то страда от наркотична зависимост.

Обяснете на детето си, че и при най-малки съмнения за употреба на наркотици то ще бъде тествано. Това не е недоверие! Контролът на поведението на детето в разумни граници е законно право и задължение на родителите. 

Трябва да знаете, че: 

 Най-вероятната възраст за въвличане в процеса на наркотичната зависимост е от 9 до 19 годишна възраст. На Вашето дете могат да предложат наркотици на улицата, в дискотеката и даже в училище. Всеки трети ученик в София поне веднъж е опитвал наркотици!

Наркотична зависимост може да се развие след 2 – 10 инжектирания на хероин. Това, че Вашето дете е взимало или експериментирало с наркотици все още не значи, че то е „наркоман” и че е зависимо, но обезателно значи, че Вие трябва да знаете това!

Ако подозирате, че Вашето дете взима психоактивни вещества:

Не му четете морал, не го заплашвайте или наказвайте!

Установете фактът за употреба на наркотици с помощта на тест!

Подкрепяйте Вашето дете, проявявайте внимание, разбиране и грижа!

Приемайте сериозно идеите на детето си и му помогнете да вземе решение.

Външни признаци:

- неестествено разширени или свити зеници;

- зачервени или помътнели очи, забавен и неразбираем говор;

- състояние на опиянение;

- нарушена координация на движенията;

- потиснатост, „затвореност в себе си” или свръхактивност.

Сигурни белези: 

  - следи от убождане, порязване, синини;

 - тръбички от хартия или станиол;

 - малки лъжички, капсули, шишенца, торбички, таблетки (с неизвестно съдържание), прахчета.

 Изменение на поведението:

 - нарастващо безразличие, загуба на интерес към проблемите в семейството;

- чести отсъствия от къщи и бягство от училище;

- влошаване на паметта, невъзможност за съсредоточаване;

- редуващи се безсъние и сънливост;

- свръхчувствителност към критика, немотивирана агресивност;

- честа и рязка смяна настроението;

- зачестяващи искания за пари или поява на суми с неясен произход;

- изчезване от дома на ценности, книги, дрехи и други;

- чести и необясними телефонни разговори.

 

 

 

Ансамбъл "Слънчев бряг" донесе среброто в Несебър

Дата: 15.10.2008 г.

Фолклорен ансамбъл „ Слънчев бряг” при Обединената общинска школа по изкуствата – гр. Несебър, посети Южна Корея, където взе участие в Международния танцов фестивал в гр. Чеонан.

 

 

 

 

 

 

 

 

Това е шестото издание на фестивала, в който досега са взимали участие единствено професионални състави от азиатските страни. Тази година фестивалът за първи път е с международно участие и конкурсен характер. Събитието се организира с помощта на Министерството на културата, спорта и туризма на Република Корея.

По покана на кмета на града г-н Сунг, Му Юнг и под неговия патронаж, българският ансамбъл участва във всички форми на проява в рамките на фестивала (концерти, дефилета, церемония по откриването и пр). В рамките на конкурсната част, ФА „ Слънчев бряг” спечели „Сребърния приз”, за който се пребори с 31 танцови групи от няколко континента (Европа, Азия, Африка, Америка).

По време на пребиваването си в Южна Корея, директорът на Школата по изкуствата в Несебър - Данислав Кехайов се срещна с кмета на гр. Чеонан г-н Сунг, Му Юнг. Целта на срещата бе представянето на община Несебър като културна и туристическа дестинация, както и развиване на по-нататъшно сътрудничество между гр. Несебър и гр. Чеонан. Г-н Сунг, Му Юнг и неговият екип приеха с голям интерес идеята за осъществяването на връзка между двата града и разработването на съвместни проекти в различни области.

На официалния прием в Историческия музей на града, г-н Кехайов имаше възможност за среща с част от правителството на Република Корея, както и с представители на различни дипломатически мисии от цял свят. На тази среща особен интерес към българските гости прояви посланика за мир на ООН в гр. Сеул – г-н Фердинанд Ренц (Германия). Той с радост заяви желанието си за по-нататъшни контакти и сътрудничество

 

 

Бургаски индустриалец стана почетен гражданин на Несебър.

Дата: 13.10.2008 г.

Подвигът на създателят на първата фабрика за моливи, Петър Велчев от далечната 1928 г., не е забравен от местните хора и 40 години след смъртта му неговата памет е заслужено почетена. На снимката: Кметът на Община Несебър г-н Димитров връчва огърлицата за почетен гражданин на дъщерята на Велчев, Стефка Костадинова.

Много са историите за подвизите и смелостта на българските мъже. Но една от тях винаги ще се помни в Несебър. През тежката зима на 1928 -29 г. морето замръзва и единствената връзка на стария град със сушата – провлака – е прекъсната. Месеци наред градчето остава без храна, вода, лекарства и дрехи.

 

Потова време 26 – годишният Петър Велчев се завръща в родния си Бургас след следване в Хановер. След като разбира за бедствието в Несебър, той се обажда на свои състуденти  от Швеция и ги моли спешно да се свържат в Червения кръст, ако могат да дойдат и да помогнат.

Докато чака вест от Скандинавието, Велчев се среща с представители на по-заможните фамилии – индустриалци и фабриканти – и събира средства за подпомагане на бедстващото население в Несебър. След пристигането на доброволците от Червения кръст, в продължение на два месеца, бургазлията е техен преводач, помага и се грижи за сънародниците си. Няколко месеца след успешното приключване на спасителната акция, младият индустриалец е награден с поименен медал от краля на Швеция, Густав Шести.

Петър Велчев е създател на първата в България и единствена на Балканския полуостров моливна фабрика АД „Девеко” СО, преименувана след национализацията на „Хемус”.Интересно е, че сградата съществува и до днес на ул.”Стефан Стамболов” зад Новата поща в Бургас там, където някога е бил края на града.

 

Петър Велчев с доброволците от Червения кръст и деца от Несебър 1928 г.

 

 

 

 

Работна среща

Дата: 10.10.2008 г.

След края на туристическия сезон 2008, община Несебър отчете резултатите от предприетите мерки за обществения ред, спокойствието и сигурността на туристите по време на техния престой на територията на Общината. След разгледаните данни за ръста на търговията и туризма през активния сезон, както и данните, представени от РПУ – Несебър и новосъздадения Контролен блок към Общината, сезонът беше определен за успешен.

Общинска администрация, в лицето на кмета на община Несебър г-н Николай Димитров, главния секретар г-жа Ели Кирилова, заместник кметовете Лазар Япаджиев и Янаки Стоянов и директора на служба „Транспорт” г-н Никола Матев, се срещна с консули и представители на посолствата от страните, почиващи на територията на Общината през летния сезон. На срещата присъстваха и директорът на „Слънчев бряг” АД Малина Стратиева, представители на „Съюза на собствениците” и РПУ – Несебър, както и журналисти от местните и регионални медии.

Заместник кметът по туризма, г-н Лазар Япаджиев, представи данни за положителния прираст  на туристи от различните страни, като отбеляза повишения интерес от страна на румънските туристи, чиито брой е нараснал с 42,6%. Значително повишаване на приходите са отчели звената „Туризъм” и „Търговия”, като отдел „Туризъм” бележи повишаване на приходите с 30%, а отдел „Търговия” – с 25%.

Директорът на отдел „Транспорт”, г-н Никола Матев, представи положителните резултати от увеличаването на броя паркоместа и обособяването на общински паркинги. Очаква се следващата година да бъде създадена електронна система, която да информира за свободните места в паркингите, като с това се цели намаляване на движението на автомобили в Стария град.

Заместник кметът по обществения ред, спорта и младежките дейности, г-н Янаки Стоянов, запозна присъстващите с резултатите от работата на новосформираното Контролно звено, което успешно функционира от април тази година. Събрани са около 560 хил. лв. от такси за алкохол и тютюн, които са с 200 хил. повече спрямо миналата година. Предвидените 150 хил. лв. приходи от паркингите са нараснали на 200 хил.лв. Издадени са 280 акта за нарушаване на обществения ред и 70 акта за просия.

Значителни резултати отчита и дейността на РПУ – Несебър, чийто екип, съставен от местни и командировани полицаи си сътрудничи с община Несебър и Акционерното дружество „Слънчев бряг” за борба с джебчийството, проституцията, разпространението на наркотици и други престъпления. Началникът на сектор „Сигурност”, гл. инспектор Николай Караиванов, представи данни за изминалия сезон, които отчитат понижаване на престъпността с 28% и повишаване разкриваемостта на престъпленията с 12%.

В периода до 30.09.2008 г. в РПУ – Несебър са заявени 2146 престъпления на територията на Общината, като за същия период през 2007 г. те са с близо 800 по-малко. Разкрити са 175 криминални и 44 икономически престъпления. Издадени са 4322 акта за нарушаване реда по пътищата, като 357 от тях са за шофиране в нетрезво състояние. Най - новата придобивка на полицейското управление е системата за видеонаблюдение в района на Несебър и Слънчев бряг, за която е обособено специално денонощно звено.

Кметът на община Несебър представи накратко някои от идеите на Общинска администрация за предстоящата година и следващия туристически сезон. Една от тях е започналата вече инициатива за нова визия на уличната търговия, като временните търговски обекти бъдат пренасочвани по крайбрежните райони с цел разтоварване на улиците в Стария град. Пример за това е създадената наскоро „Улица на занаятите”, чието местоположение е в периферията на полуострова извън натоварените пешеходни зони.

Положителни промени очакват и новата част на Несебър, където има идея северното крайбрежие да бъде обособено като зона за атракции и забавления. Г-н Димитров сподели, че община Несебър ще инвестира средства за подобряване условията за спортен туризъм, като вече е стартирано проектирането на всички спортни терени в Общината. На площ от 20 хил. кв.м. ще бъде построен спортен комплекс, в който да бъдат организирани мероприятия не само през активния сезон, но и през цялата година.

 

 

Kинофестивалът „Арт Амфора”

Дата: 08.10.2008 г.

Тази година кинофестивалът „Арт Амфора” освен конкурсната програма проведе международна детска кръгла маса на тема „Диалог на културите: От познание към уважение”.

Участници бяха децата от асоциацията „ Български детски и младежки парламент” с президент Виолета Еленска, както и децата от Национално, обществено, детско и екологично движение „Зелена планета” от Русия с ръководител Марина Медведева.
Театър- форум по проблемите на спина и трудностите на заболелите в обществото, училището и семейството представиха нашите гости от българския парламент. Актуалността и значимостта на проблема предизвикаха голям интерес и изненадващо задълбочен дебат след представленията в град Обзор, СОУ „Любен Каравелов” град Несебър и ПГ „Иван Вазов” Слънчев бряг.

 

 

Честит празник, скъпи учители!

Дата: 05.10.2008 г.

По случай Международния ден на учителя, 5 октомври, кметът на Община Несебър, г-н Николай Димитров поздравява всички български учители като им пожелава благополучие и професионални успехи!

5 октомври се отбелязва по цял свят като Международен ден на учителите. На същата дата през 1966 г. е приет документ, който се отнася до статута на учителя, а през 1994 г. Организация на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) го обявява за Международен ден на учителя. Професионалният празник на учителя се отбелязва в над 100 държави от цял свят.

Този ден е още един повод за размисъл – за равносметка на свършеното и въпроси относно това, което предстои. И въпреки, че въпросите със сигурност са много, най – важното на днешния ден е всички ние да си спомним мисията на човека – учител. Защото не професия, а призвание е да се посветиш на Училището и търпеливо да изграждаш интелекта и духа на младото поколение.

 

 

Ден на пенсионера

Дата: 04.10.2008 г.

По случай международния ден на възрастните хора 01.10. , кметът на Община Несебър Николай Димитров посети пенсионерските клубове в Общината.

В слънчевия първи ден на месец октомври, пенсионерите от Общината отбелязаха с почерпка, песни и танци своя празник. Кметът г-н Николай Димитров ги поздрави с празника и ги увери, че „и занапред грижата за нашите майки и бащи ще бъде важна част от социалната политика на Община Несебър”.

 

 

Панахида за упокой на костите разровени при археологическите разкопки в Некропола на Несебър

Дата: 02.10.2008 г.

Панахида за упокой на костите разровени при археологическите разкопки в Некропола на Несебър отслужи отец Петър. Дано с този християнски ритуал – подчерта той, при символичното им препогребение да намерят мир душите на прадедите ни.
Oбщина Несебър посети Москва

Дата: 02.10.2008 г.

Делегация на община Несебър, водена от кмета на общината Николай Димитров посети Москва. Поводът е участието на община Несебър на форум на регионите и е част от дългосрочната стратегия на общината за представянето и на руския пазар.

По време на изложението бяха представени ресурсните възможности и потенциала на Общината.Интересът към Несебър като място за почивка и инвестиране привлече много руснаци на щанда, специално изработен за московското изложение. Участието в това изложение  поставя въпроси за мястото и ролята на Общината в цялостния процес на представяне на природните,  туристическите и културни възможности на нашия регион.
По време на престоя в руската столица  делегацията от Несебър проведе среща с Комитета за културно наследство на Москва. Както град Несебър така и град Москва са членове на Организацията Световно културно наследство  в регион Централна и Югоизточна Европа.В словото си на официалната среща г-н Димитров отчете необходимостта от обмяна на опит в опазването и управлението на културното наследство, като ресурс и надстройка на туристическия продукт на съответния регион.Предстои делегация от Комитета за културно наследство на  град Москва да посети Несебър през май следващата година.

 

 

Община Несебър стана част от новоучредения Черноморски еврорегион

Дата: 01.10.2008 г.

На 26.09.2008 г. в град Варна се състоя Международна конференция, на която бе учредена Асоциация „Черноморски Еврорегион”. Целта на нейното създаване е откриването на нови възможности и позитивни ефекти в развитието на междурегионалното и междуобщинското сътрудничество в района на Черно море.

В конференцията взеха участие местни и регионални изборни представители на власти от Черноморския басейн, политически представители от Черноморските държави, официални представители на европейски организации и еврорегиони, представители на национални и регионални асоциации, експерти, представители на НПО, работещи в областта на трансграничното сътрудничество.

От българска страна сред учредителите бяха общините – Несебър, Бургас, Варна, Шабла и Балчик. За заместник председател на управителния съвет бe избран кметът на Варна г-н Кирил Йорданов, а за член на управителния съвет бе избран кметът на Бургас г-н  Димитър Николов. От страна на община Несебър, учредителните документи подписа заместник кметът г-н  Георги Манолов, който е упълномощен от кмета на Несебър г-н Николай Димитров и от Общинския съвет да ги представлява в сдружението при отсъствие на Кмета.