Интервю с Васил Киров, кмет на Община Несебър от 1962- 66 г. и 1981 – 90 г.

Дата: 28.11.2008 г.

Тази година Несебър отбелязва един юбилей от особено важно значение- 25 години от вписването в списъка на световното кулурно наследство на ЮНЕСКО. Във връзка с това ще ви представим поредица от интервюта с хора, чиито принос към това събитие е бил особено голям. Както преди 25 г. така и в наши дни.


Първият ни събеседник е Васил Киров – той е бил кмет на Несебър общо 14 години, два различни преиода от неговото минало - от 1962- 66 г. и 1981 – 90 г. Именно той е бил кметът, посрещнал щастливата новина, че Несебър официално е в списъка на ЮНЕСКО.

 

/видео/

 

Вие сте бил кмет на Несебър в един от ключовите моменти в развитието на града, а именно приемането му в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Но преди да ни разкажете за това, нека Ви върна още малко по-назад във времето, когато дойдохте за първи път в Несебър. Какво представляваше тогава градът?

До средата на миналия век Несебър беше една тъжна хубост. До този период той беше извънредно изостанал, една дълбока провинция, която в миналото даже са използвали за изолирането на политически неудобни личности. Паметниците му бяха почти скрити от стари постройки, рухнали сгради и руини, портите почти не бяха изявени, от дясната страна на портата беше стопанският двор на ТКЗС, от лявата страна няколко сгради, кланница и т.н. Една от хубавите църкви Пантократор също беше обримчена със стари жилищни сгради, голямата Стара митрополия на десния й корпус имаше стара сграда, която трябваше да се разчисти по-нататък. Алитургетос, също една хубава църква, почти беше закрита от турска баня и някакви стопански бараки. Тази изложба, която вие сега готвите "Носталгия по Стария град" ни навява същите чувства и настроения за хубост и малко тъга. Доста голяма тъга!

 

Вписването на цял един град в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство е дълъг и сложен процес. Разкажете ни как започна всичко?

Трябва да се върнем към далечната 1956 г. когато на 18-ти юли е прието постановление на Министерския съвет, което обявява Стария град за архитектурно-археологически резерват и е поставен под специален режим на изграждане и развитие. Минали са няколко години, докато се раздвижи цялата машина от допълнителни нормативни документи, но към края на 1958 година и началото на 1960 година започват сериозни и доста мащабни проучвателни, реставраторски и много други дейности в Стария град. И след близо 27 години тази дейност доведе до момента да предявим претенции, да искаме нашият град да бъде признат като световна ценност.

 

Чия беше инициативата?

Малко трудно е да персонализирам личност и бих изразил мнение, че това е по-колективна инициатива. Желанието на местните дейци в Музея, на ръководството на града щастливо бяха съчетани със становището и на окръга и най-вече според мен категоричнно съчетан с оценката и мнението на такива институции като националния исторически музей, националния институт за паметниците на културата. В края на краищата и самата държава, в лицето на Министерството на вътрешните работи, ще спомена едно име - зам. мин. Мария Захариева, която отговаряше за нашето представителство и нашето взаимодействие с ЮНЕСКО - именно тези институти и хората, които са работили в тях са инициаторите. Не мога да спомена само едно име, да кажа само ние или само тези институти.

От друга страна искам да подчертая голямата роля и големите трудности, които изпитваха ръководителите на този град тогава, защото на техните плещи лягаха много тежки задачи - да отчуждаваш жилища, да събаряш сгради. Това костваше на ръководството и на гражданите много. Не винаги се е оценявала напълно ролята на ръководителите, на кметовете на град Несебър. Да работиш в този град, да го доведеш, така да се каже, до световна известност - това трябва да се оцени.

 

 

Това е град-музей, но освен паметници този град има и жители. Как бе прието вписването от местните жители?

Населението по принцип го прие със задоволство, с гордост и самочувствие. По-скоро най-емоционално бе за ръководството и музейните работници. Но населението го прие добре като считаше, че заслужено получава това признание и че го очаква нещо още по-добро.

 

С какви отговорности дойде този нов статут. Трябваше ли да се спазват нови изисквания и правила?

Мисля, че няма да сгреша, ако кажа, че отговорностите бяха по-големи, но те не се различаваха много от това, което изискваше постановлението и от това, което ние трябваше да спазваме до тази дата. Сега се завишиха двойно - в смисъл за по-голяма прецизност, за по-голяма отговорност вече пред света и световните институции. Затова с приеманерто на Несебър в списъка за световното културно наследство, след това и до днес бяха извършени доста сериозни неща в града. Например цялостно се укрепиха неговите брегове, с което се закрепи градът, както и много паметници около него. Освен това с по-голямо качество, с по-голям финес се експонираха паметниците на културата. За първи път в този период се направи осветление на крепостните стени, на църквите и други паметници. Оформи се входната страна на града с парковата среда, подобри се чистотата и порядъка. Разбира се на този етап имаше още много, което да се желае, но до голяма степен и гражданстовото и стопанските и други дейци вече бяха започнали да се съобразяват с това изискване и да пазят достойнството на България и на нашия град.

 

А какво се случи с тези къщи, които не отговаряха на изискванията за облика на града?

Още през 60-те години започна една инициатива да се почиства градът от всичко неугледно. Примерно църквата Пантократор, за която споменах, около нея бяха отчуждени всички сгради, къщи, така и  Старата Митрополия, така и портите, стопанският двор ТСКЗ се изнесе, сградите бяха съборени, направиха се археологически разкопки и т.н. Малко преди моето кметуване, градът беше единствен от градовете с такава големина напълно канализиран, Старият град беше елкабелизиран - по това време дори Старият Пловдив не беше елкабелизиран. Това си спомням.

 

До ден днешен съществува едно негласно разделение между стария и новия град. В какво се изразяваше това разделение преди и според вас съществува ли и до днес?

Аз мисля, че не трябва да даваме такава голяма тежест на това положение, защото то действително съществуваше, но не в такава форма, която да предизвиква деление между Стария и Новия град. Имаше го по много причини. Новият град възникна през 20-те години, тогава тука бяха лозя, ниви. Хората от Стария град с някакво по-голямо самочувствие, с някаква аристократичност наричаха живущите в Новия град „селяни”. Но това всичко бе с един такъв гротесков характер и нямаше сериозни неща. Известна ревност в хората от Стария град предизвикваше това, че трябваше постепенно да се изместват ръководните функции и сгради в Новия град, защото трябваше да се развиват и модернизират. Строителството на училището, започнахме го в Стария град, но се оказа, че има находки там и трябваше да го преместим в новата част на града. Хората от Стария град много болезнено го преживяха, тогава бях кмет на град Несебър. Мисля имаше периоди, когато се сменаха мненията на хората от Стария град за Новия и от Новия за Стария. Понякога в Стария град имаше повече туристи, в новия по-малко, след това имаше периоди, в които тия места се разменяха. Така или иначе мисля, че градът е един и всички обичат и уважават своя цялостен и един Несебър.

 

В навечерието на този толкова важен за града празник - четвърт век от вписването на Несебър в списъка на ЮНЕСКО, какво бихте пожелали на ръководството и на своите съграждани?

Искам да бъда правилно разбран. През последните няколко години, по много сериозни, обективни фактори, Несебър отново започна да става малко тъжен. Изчезна красотата на неговите плажове и дюни с това огромно застрояване. Старият град с многото сергии и павилиони, където паметниците на културата някакси не стоят така достойно. Мисля, че много трудно може да се реши този въпрос. Но вярвам и пожелавам на сегашното ръководство на града да има волята да се преборват да се намали това въздействие. И твърдо вярвам,че град Несебър ще остане в списъците на ЮНЕСКО във вековете. Това зависи от всички нас - и от ръководството и от гражданите. Гражданите също имат много голямо задължение. На тях бих казал това - както обичат своя град и разчитат на определени доходи от него, нека да бъдат така добри да полагат всички усилия да не се допуща рушене, неспазване на порядъка, на чистотата.

 

 

Таланти от Несебър отключиха Бабината ракла

Дата: 27.11.2008 г.

Ученици от СОУ „Любен Каравелов” – гр. Несебър, взеха участие в първия национален фестивал на народните обичаи и художествени занаяти „От бабината ракла” в Националния дворец на децата.

Организатор на фестивала е МОН със съдействието на Института за Фолклор към БАН и Националния дворец на децата. Събитието се проведе под патронажа на  министъра на образованието и науката Даниел Вълчев.

Възпитаниците от СОУ „Любен Каравелов” гр. Несебър, дариха на министъра на образованието еркечки коледен кравай. Изкусно изготвени макети изложени на фестивала разказваха за Никулден в Несебър.

Във фестивала взеха участие общо 120 млади таланта, от 11 селища на 7 фолклорни области.Те демонстрираха автентично народни изкуство, обреди и занаяти, предавани от баба на внуче – грънчарство, тъкачество, дърворезба, иконопис, плетиво, багрене и везмо.

„Ние сме в Европа, но да не забравяме, че сме българи с огромно културно наследство. Разчитаме на учителите това богатство да стига до децата като извор на самочувствие и познания за родината.” – посочи проф. Мила Сантова, директор на ИФ към БАН.

 

Пресконференция

Дата: 27.11.2008 г.

Кметът на Община Несебър г-н Николай Димитров се срещна с журналисти от местни и регионални медии. Събитието бе част от поредицата пресконференции, които ще се провеждат в края на всеки месец.

В началото на пресконференцията, главният секретар на Община Несебър г-жа Ели Кирилова съобщи за предстоящите тридневни празници по случай 25 години от обявяването на гр.Несебър за обект под егидата на ЮНЕСКО. Тя  подчерта, че това е единствиният град в България, включен в списъка на световното културно наследство. Г-жа Кирилова допълни, че организираните от Община Несебър празници, имат за цел да покажат на гражданите колко голяма тежест има този статут и колко е важен той за популярността на града.

Най-актуалният въпрос на пресконференцията беше свързан с предложението на „Слънчев бряг” АД към Община Несебър да закупи улиците и алеите на к.к.Слънчев бряг. Г-н Николай Димитров  заяви, че този проблем не е в правомощията на Общината, а на държавата. Според него: „Това не е коректно отношение спрямо Община Несебър”. С бюджета, който трябва да бъде отделен за закупуването на улиците на к.к.Слънчев бряг, могат да бъдат осъществени редица други проекти - като построяването на нова административна сграда на Общината и нов Културен дом. Г-н Димитров също спомена, че има пълната подкрепа на общинските съветници, които са на същото мнение, а именно че Община Несебър не е длъжна и не трябва да дава 46 млн. лева за закупуването на улиците на к.к.Слънчев бряг.

На въпроса, какво ще стане ако частник закупи тези улици, г-н Димитров отговори, че ако някой е имал намерението да ги закупи, досега е щял да го направи. Според него обаче, няма здравомислещ бизнесмен, готов на такава сделка, защото в действителност те не биха му послужили за нищо. „Може ли да има частни улици?!” риторично попита г-н Димитров.

Като решение на проблема, г-н Димитров предложи, държавата да обезщети сегашните миноритарни собственици, които в момента притежават 25% от улиците и алеите и да ги даде на Общината.

Г-н Николай Димитров заяви, че в момента усилията на Общината са насочени към това в гр. Несебър да се развие не само летния туризъм, но и спортен и конгресен туризъм. Според него това ще помогне на града да преодолее настъпващата световна икономическа криза.

Сертифицирането на Община Несебър завърши с удовлетворение и шампанско

Дата: 25.11.2008 г.

Администрацията на Община Несебър е сред отличниците в рамките на програмата „Административен капацитет” по проекта „Промоциране на системи, инструменти и добри практики за управление на качеството в администрациите”. Получените сертификати са от важно значение за участието на Община Несебър в различни проекти на Европейския съюз.

 

Проектът на Министерство на държавната администрация и административната реформа /МДААР/ за сертифициране на администрацията е обявен в началото на 2008 година. Той предвижда разработване на управленски системи по стандартите за качество ИСО 9001:2000, за околната среда ИСО 1400:2004 и информационната сигурност ИСО/ИЕС 27001:2005.

Община Несебър отпразнува събитието в конферентната зала на Общината с тържествена церемония на целия колектив. В поздравленията си кметът на Община Несебър Николай Димитров заяви, че печелившата формула за успеха на всички тези проекти е формирането на малки мобилни екипи.

Община Несебър на пътуващ семинар

Дата: 19.11.2008 г.

Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни непълнолетни към Община Несебър посети Италия с цел обмяна на добри европейски практики.

Организираният за първи път пътуващ семинар се проведе на 14 ноември в градчето Вилафранка Ди Верона, където общинските служители бяха приети сърдечно лично от кмета Марио Фациоли и неговия екип.

Българската делегация беше представена от секретаря на Комисията Велина Георгиева, юриста Надежда Петрова, инспекторът на Детска педагогическа стая при РПУ-Несебър Димо Димов и други членове на Комисията.

Дискутирани бяха най-наболелите проблеми, свързани с деца, както и необходимото взаимодействие между институциите за превенция и противодействие на криминалната активност на подрастващите. Обсъдени бяха различни методи и полезни практики за повишаване квалификацията на работа.

Италианските общинари останаха очаровани от Несебър, след като разгледаха получените рекламни материали и подаръци и с удоволствие приеха поканата да го посетят за повеждането на следващ семинар.

 

 

Безплатни обучения обогатяват уменията на общинските служители

Дата: 18.11.2008 г.

Служители от общинска администрация продължават да подобряват своите професионални умения чрез обученията, организирани от Министерство на държавната администрация и административната реформа /МДААР/.

След обученията по информационни технологии и английски език престои участието на служители от община Несебър на обученията по многомодулни специализации на министерството в Бургаския свободен университет.

 

В средата на октомври стартира IV фаза на проектi-Правителство” – обучение по информационни технологии на българската държавна администрация, в който основни партньори са МДААР и Института по публична администрация и европейска интеграция. В рамките на проекта се предвижда до края на 2008 година да бъде проведено обучение за придобиване и сертифициране на базовите компютърни умения на служителите на администрацията.

Общинските служители се обучават от преподаватели в компютърните зали на СОУ „Любен Каравелов” – гр.Несебър два пъти седмично по три нива: за придобиване на начинаещи, напреднали и подготовка за сертифициране с ITCard. Вече приключи обучението на част от тях и предстои сартифицирането им.

Паралелно с обучението по информационни технологии продължава и обучението по английски език за работа с институциите на Европейския съюз, също организирано от МДААР. Обучението се намира във втората си фаза и трябва да приключи в средата на месец януари 2009 година. Целта му е служителите от администрацията да подобрят езиковите си знания и комуникацията с чуждестранни жители и гости на община Несебър.

Съвсем скоро предстои да започне и ново обучение организирано от МДААР по многомодулни специалности В него ще се включат петима служители на община Несебър. Основният стремеж на министерството е чрез трите подбрани модула „Управление на администрацията”, „Организация на административната дейност и процеси” и „Европейска административна практика”, насочени изцяло в областта на публичната администрация и управлението, да обогати познанията и доразвие професионалните знания и умения на държавните служители.

 

Нова линейка за Здравната къща

Дата: 12.11.2008 г.

Центърът за спешна медицинска помощ в Несебър се сдоби с нова линейка. Придобивката е дарение от община Несебър с цел бързото и качествено обслужване на местното население.

Церемонията се състоя пред входа на Здравната къща в Несебър. Лично кметът на Общината г-н Николай Димитров докара линейката и я предаде на директора на Центъра г-н Асен Кърджиев.

Автомобилът е марка Фолксваген Транспортер с пълно медицинско оборудване на стойност 96 000 лв. Той ще бъде третата линейка на Спешния център, където работят 4 лекари, 6 фелдшера, 9 шофьора и 10 сестри.

В своето благодарствено слово, г-н Кърджиев заяви, че дарението на линейката е ярък пример за добро сътрудничество между община Несебър и държавните служби и подобен жест е доказателство, че гражданите са направили правилен избор по отношение на ръководството на Общината.

Здравеопазването е един от основните приоритети на общинското ръководство. То активно работи по осъществяването на редица проекти като предстоящото откриване на нова млечна кухня, създаването на домашно-социален патронаж в местното СОУ и денонощна аптека.

Целта на тези проекти е да подпомогнат и подобрят условията на живот, защото както се изрази г-н Николай Димитров; „За един кмет няма по-важно нещо от здравето на гражданите”. 

 

Пресконференция

Дата: 04.11.2008 г.

По повод една година от началото на мандата си, кметът на община Несебър се срещна с представители на местни и регионални медии. Датата 4 ноември не беше случайно избрана – на нея през 2007 г. г-н Николай Димитров спечели изборите за общински кмет. На срещата, състояла се в Конферентен център „Сочи”, г-н Димитров и главният архитект на Общината г-н Валентин Димов представиха отчет за свършеното през изминалите 12 месеца.

Равносметката за най-значимите постижения на Общинска админитрация включи сертифицирането на общината по ISO за система за управление на качеството и за управление на околната среда; оценяването на община Несебър с клас А по критериите за кредитен рейтинг; програмата за проектиране, която позволява кандидатстването по проекти на еврофондовете; създаването на контролен блок и звено за самоохрана, както и успешното функциониране на общинските паркинги през целия летен сезон; финансирането на ремонтите и разходите на училищата от Общината с цел разпределяне на делегираните бюджети за работна заплата на учителите; новият център за работа с деца с увреждания, който бе открит наскоро в Несебър;

„Един от основните ни приоритети – коментира г-н Димитров – е опазването на Стария град като паметник на културно наследство”. Той припомни гостуването на посланиците от ЮНЕСКО през септември, както и предстоящото реализиране на проекта за реставрация на две църкви в Стария град, който фондация „Левентис” финансира с 400 хил. евро. Част от тази политика е и новата концепция за уличната търговия, върху която в момента се работи.

Община Несебър се стреми да стимулира нови форми за туризъм като спортния, конгресния и сватбения, за което ще бъде създадена модерна мултифункционална сграда. Предстои изграждането и на много нови площадки и спортни съоръжения за по-здравословния начин на живот на учениците. Г-н Димитров припомни и инициативата „Аз живея в Несебър”, която се провежда сред младите хора с цел да създаде отговорност, респект и ангажираност към проблемите и ценностите на Общината и града.

Много са разработените проекти, чието реализиране предстои да бъде въведено в изпълнение: пречиствателна станция и ново сметище; изграждане на културен дом, нова сграда на съда и площад на терена до Пощата в Новата част, с което ще бъде оформен центъра на града; екопарк над местността Инцараки, който да възроди старите пикници; подземен паркинг и нова административна сграда на Общината на най-подходящото според всички място – над Вятърната мелница; нова детска градина, млечна и диетична кухня; зеленчукова борса на входа на село Тънково; цялостна подмяна на ВиК и асфалтиране на всички улици в селата Оризаре и Гюльовца, както и подмяна на тръбите в Стария град.

От направената равносметка става ясно, че настоящото управление на община Несебър вдига високо летвата и амбициозно и активно работи за подобряване начина на живот не само на несебърлии, но и на всички жители на Общината.

Пълния запис на пресконференцията можете да гледате по БГ ИНФО ТВ на 04.11.2008 от 21.00 часа

 

 

Харта ще пази Черно море

Дата: 03.11.2008 г.

В деня на Черно море – 31 октомври, кметовете на десет черноморски общини Бургас, Варна, Несебър, Поморие, Приморско, Царево, Аксаково, Аврен, Бяла и Шабла се събраха в Бургас за подписването на харта за съпричастност към опазването и бъдещето на Черно море.

Хартата е официален документ, чрез който градоначалниците задължават себе си и общините, под тяхното управление да заемат активна позиция по опазването на уникалните природни дадености на Черно море чрез ограничаване на замърсяването, свръхулова на риба, хаотичното развитие на бреговата зона, насочвайки общественото влияние към тези проблеми и като координират своите действия така, че те да гарантират балансираното и устойчиво развитие на черноморското крайбрежие.

„Ние сме силно заинтересовани от опазването на Черно море и ландшафта около него и полагаме големи усилия в тази посока. Днешната инициатива е част именно от тези усилия – коментира кмета на община Несебър г-н Николай Димитров – Разчитаме, че държавата също ще прояви интерес и ангажираност, ще ни подкрепи в нашите усилия и ще издаде нормативни актове, които са единствено и изцяло в нейната компетенция, така че да могат да се създадат условия за опазване на Черно море и да се инвестира в съоръжения с тази цел.”