Нов център ще помага на децата със спецални нужди в Община Несебър

Дата: 30.05.2008 г.

Днес децата със специални нужди и техните родители участваха в детско парти, организирано от Общината специално за тях по повод откриването на новия център за социална рехабилитация и интеграция /ЦСРИ/.

Новата социална придобивка ще предоставя необходимата информация, обучение и рехабилитационни услуги на деца и младежи от 3 до 18 г. от всички селища на общината.

Центърът разполага със специално оборудвани зали, където екип от рехабилитатори, кинезитерапевти, социални работници, логопеди и психолози ще работят с децата с увреждания за равиване на потенциала им и за подобряване качеството им на живот.

“Всички хора са свободни и равни и такива трябва да са и хората със специални нужди.” – каза в приведствената си реч директорката на центъра г-жа Дима Георгиева. Основната мисия на центъра е да интегрира децата в обществото и да промени нагласата спрямо тях.

На тържеството присъстваха и чуждестранни гости, дошли за състоялата се по-рано работна среща с екипа на общинска администрация. Консултът на скандинавските страни за българското Черноморие, г-н Константин Дараданов отправи поздравления от името на своите колеги от дипломатическите среди.

След тържествения водосвет, отслужен от отец Петър, кметът на Община Несебър г-н Николай Димитров преряза лентата и обяви Центърът за социална рехабилитация и интеграция за официално открит.

 

Тристранна среща в Несебър

Дата: 30.05.2008 г.

„Туризмът продава мечти и нашият ангажимент е да изпълним тези мечти!” – с тези думи кметът на Община Несебър г-н Николай Димитров постави началото на работната среща между екипа на общинска администрация, консулите на страните с най-голямо туристическо присъствие в региона и туроператорите.

От страна на общината, на срещата присъстваха зам. – кметовете по туризма, общинския ред и  здравеопазването, началниците на службите търговия и транспорт и туризъм и туристическа реклама, директорите на РПУ Несебър и РПУ Бургас, представители на районната прокуратура, общински съвет и Слънчев бряг АД.

Сред гостите бяха консулите на Дания, Финландия, Русия, Норвегия и Швеция, както и представители на водещите туроператори по Черноморието.

В работната програма на срещата бяха представени правилата и нормите, които трябва се да спазват по време на престоя на територията на община Несебър, както и мерките, които ще бъдат взети относно здравето, контрола и сигурността на туристите. Обсъдени бяха няколко нововъведения, между които правилата за използване на общинските паркинги и новосъздадения контролен блок, който ще следи за реда и начина на работа в публичния сектор.

“Община Несебър се е утвърдила през годините като водеща туристическа дестинация и претендира да продължи да бъде такава. Изключително трудно е да се управлява такъв голям туристически център, затова установените правила ще се прилагат стриктно както за тези, които предлагат туристически услуги, така и за тези, които ги използват.” – коментира г-н Димитров.

 

Националният исторически музей открива изложба на съкровища от секретния си фонд

Дата: 26.05.2008 г.

Жители и гости на Община Несебър ще бъдат сред първите свидетели на дълго пазени в тайна съкровища с изключителна културно – историческа стойност. 23 експоната, свързани с практиките на християнската вяра ще бъдат представени в изложбената зала на хотел “Палас Марина Диневи” на братя Диневи в гр. Свети Влас и ще могат да се видят до края на месец септември.

Изложбата е част от вече тригодишната практика на Националния исторически музей през летния сезон да “преследва” крупните струпвания на туристи по Черноморието. Целта е, от една страна, туристите да се запознаят с избрани съкровища от богатото минало на страната ни, а от друга – да се реализират приходи, с които НИМ да финансира археологическите си разкопки, консервацията и реставрацията на откритите паметници. След успеха на изложбата на тракийското злато във Варна миналото лято, очакванията тази година са съкровищата от секретния фонд на НИМ да донесат приходи от 500 000 лв., привличайки около 60 – 70 000 посетители.

На пресконференцията преди официалното откриване на изложбата, директорът на Националния исторически музей, проф. Божидар Димитров, разказа интересни факти за секретния фонд и как е бил формиран.

По време на Първата световна война, българската армия завладява териториите на бившата югославска република, Македония, Косово и Северна Гърция. Започва позиционна война с части на британската, френската, сръбската, италианската, руската и гръцката армия. С писмо до командващия българската армия генерал Жеков, директорът на Народния музей в София проф. Богдан Филов, изразява безпокойството си, че при артилерийските обстрели и локалните настъпления и контранастъпления могат да пострадат паметници на културата в периферните зони.

Генерал Жеков приема предложението на проф. Филов и под ръководството на български учени, войнишки отряди събират и изпращат в Народния музей в София движими паметници на културата – ръкописи, икони, църковна утвар, релефи, надписи и т.н. Преобладаващата част от паметниците са от църквите и манастирите на българската архиепископия в Охрид, от манастира “Св. Иван Предтеча” край Серес, “Св.Богородица Козиница” край Драма и Дечани в Косово.

Съгласно Ньойския мирен договор, България е трябвало да върне спасените паметници на победителките Гърция и Сърбо – Хърватско – Словенското кралство, но българското правителство отказва да изпълни това, тъй като паметниците са част от български църковни структури. Така правителството формира секретен фонд към Народния музей и въпреки, че Ньойския договор е отменен от други международни договори, съгласно които тези паметници стават законна собственост на България, секретния характер на фонда е запазен през годините и отменен едва наскоро.

Изложбата в “Палас Марина Диневи” е първото показване на експонатите от секретния фонд извън стените на Националния исторически музей. Проявата се осъществява благодарение на братя Диневи и е част от поредицата проекти, които компанията им финансира с цел активното развитие на културно – историческия туризъм по Черноморието.

 

ОУ."Св.Св.Кирил и Методий" гр. Св.Влас тържествено отбеляза патронния си празник и деня на славянската писменост

Дата: 24.05.2008 г.

На 24 май - денят на българската просвета и култура, жители на всички селища в Община Несебър почетаха делото на светите братя Кирил и Методий, с празнични шествия и тържествени концерти.

Горди, че патрон на тяхното училище са именно братята създатели на славянската писменост, учениците от гр.Свети Влас поведаха празничното шествие към площата пред кметството в града. Красивите униформи, пъстрите знаменца, коронките с букви на главите и изработените от всяко дете слънчица в ръцете символизираха слънчевото им детство и превърнаха празника в още по-красив и пищен. Г-жа Диана Димитрова - директор на училището поздрави своите възпитаници и произнесе слово посветено на празника на Българската писменост и култура. С мощно "Ура" учениците тържествено посрещнаха българския трикольор и знамето на училището, след което празничната програма, започна с химна на Светите братя първоучители "Върви народе възродени" написана от Панайот Пипков. В програмата на училището бяха включени още стихове и песни посветени на празника, както и танци на прекрасните балеринки от танцово студио "Импулс" с ръководител г-жа Ленка Налбантова.

Заместник кметът "Управление и проекти по еврофондове" г-н Георги Манолов приветства всички присъстващи и ги поздрави с най-българския от всички български празници. В краткото си слово той изрази огромното значение българската писменост не само за културното и духовно развитие на България, но и за това на всички славянски народи. Заедно с удостоверенията за завършване на учебната година той връчи от името на Община Несебър и по една "Ваканционна книжка" на най-малките - първокласниците на г-жа Лиляна Христова.

 

150 плажове предстоят да бъдат дадени за стопанисване на общините

Дата: 23.05.2008 г.

Вчера, 22 май в град Варна кметовете на Черноморските общини проведоха среща, организирана от АБЧО /Асоциация на българските черноморски общини/. Те се срещнаха с двамата зам.-министри на МРРБ Савин Ковачев и Калин Рогачев.

Основната тема на дискусията беше стопанисването от общините на неотдадените на концесия плажове. Според МРРБ, това е първата стъпка, чрез която отдавнашните амбиции на общините да стопанисват морските плажове са на път да се сбъднат.

Като начало МРРБ предложи общините да бъдат тествани доколко ще се справят с този проблем в един малък мащаб като се заемат с неотдадените на концесия плажни ивици. Кметовете поставиха пред двамата зам.- министри въпросите за контрола върху плажовете и механизма на предаването им за стопанисване на общините.

 „Доброто състояние на морските плажове и доказателството, че общината може да бъде добър техен стопанин е основание след изтичане на концесиите на основните плажове, те да бъдат дадени за стопанисване на Общините.”- коментира Савин Ковачев.

Г-н Николай Димитров, кмет на Община Несебър, взе активно участие в дискусията като постави въпроса за необходимостта общините да стопанисват плажовете, за да могат да контролират качеството на предлаганите туристически услуги на тяхната територия и чрез това пряко да влияят на просперитета на туристическите селища. Той заяви, че общината би се заела с тази нелека задача не защото няма достатъчно дейности, а защото вярва, че чрез контрола на плажовете ще помогне на местното население да развие основния си поминък – туризма.

Срещата завърши със заседание на Управителния съвет на Асоциацията на българските черноморски общини, чиито зам.- председател е г-н Димитров.

 

Успешно завършиха учебната година първокласниците в Община Несебър

Дата: 23.05.2008 г.

След като СОУ "Любен Каравелов" изпрати своите зрелостници, днес в класните стаи влязаха за последен час и най-малките.

Пременени с най-хубавите си дрешки, прегърнали огромни букети, те пристигнаха в училището заедно с развълнуваните си родители. Но преди да получат своите удостоверения, кмета на Община Несебър г-н Николай Димитров ги посети в класните им стаи придружен от г-жа Желязкова - директор на училището. Г-н Димитров поднесе цветя на класните ръководители и поздрави малчуганите за успешното завършване на първата им учебна година. От името на Общината той връчи на всеки първокласник по една "Ваканционна книжка", която вече могат сами да прочетат. Г-н Димитров пожела на децата много весела, жизнерадостна и безопастна ваканция, през която добре да си починат и да започнат следващата учебна година с още по-голмо желание и жажда за знания.

Този последен час премина като един спонтанен открит урок, в който децата за последен път изпяха песничката "Аз съм първокласник", възторжено рецитираха стихчета за утрешния празник на буквите и показваха с нескрита гордост, че вече са грамотни.

В този много важен за малките ученици момент, Община Несебър засвидетелства своето внимание към тях, защото образованието е един от най-големите приоритети на местното ръководство.

 

На добър час!

Дата: 19.05.2008 г.

Днес Професионалната гимназия по туризъм "Иван Вазов" в Слънчев бряг изпрати своите абитуриенти. Кметът на Община Несебър лично поднесе своите поздравления по случай завършването и им пожела попътен вятър, както и да не забравят да бъдат себе си.

Двама от преподавателите в гимназията получиха награди за отличните си професионални резултати. Стамат Тузлуков -  преподавател по физкултура и спорт  беше награден за постижения в спортни мероприятия и дългогодишен учителски стаж,а Савка Йорданова – преподавател по готварство – за постижения в регионални и национални състезания и също за дългогодишен учителски стаж.

Награди получиха и няколко от най-изявените ученици: Незиха Рафет, Данчо Грозев и Хабибе Нурула от 12 клас - за отличния им успех и дисциплина през целия курс на обучение; Християна Ташева, също 12 клас – за класиране на първо място в Регионалното състезание и трето място в Националното състезание „Най-добър млад готвач” за 2007/08г.  и Михаил Скуджов от 10 клас  - за класиране на първо място в Регионалното състезание и трето място в Националното състезание „Най-добър млад барман” за 2007/08г.

Професионална гимназия по туризъм „Иван Вазов” в Слънчев бряг има 41 годишна история и традиции и е училище на европейско ниво и стил на преподаване. Обучава по специалности от по следните професионални направления: „Туристическа анимация” с прием след 7 клас, „Организация на хотелиерството”, „Екскурзоводство”, „Готвач” и „Сервитьор – барман” с прием след 8 клас.

Гимназията разполага с отлична материална база – три модерно обзаведени готварски кабинета, два кабинета по сервиране, един по барманство, два кабинета по информатика и един по чужди езици. Училището разполага с отлично оборудвана зала за спорт, а в момента подготвя и нова зала за тенис.

В професионалната гимназия работят 35 преподаватели, специалисти в областта на туризма и хранителните технологии. Благодарение на този учителски екип, учениците получават отлична професионална подготовка и ясна заявка за бъдещи успехи и професионална реализация.

 

Премиера на най-новия филм на младия несебърски режисьор Неделчо Богданов

Дата: 12.05.2008 г.

Нова анимация събра в салона на читалище "Яна Лъскова" дейци на културата, художници, представители на общинската администрация и ученици от горен курс. Младият режиьор Неделчо Богданов представи на несебърската публика 3 свои филма.

Въпреки, че само преди месец той завършва режисура на анимацията в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в гр.София., два от неговите филми “Зверове” и “Да имахме жени” вече са участвали на филмови фестивали, като вторият получава отличието на Министерството на културата, Българското национално радио, Съюзът на българските филмови дейци и Бояна Филм, за  най-добър български  късометражен филм на  Международния Студентски Фестивал за Филмово Изкуство в Балчик.

В началото на годината кметът на Община Несебър г-н Николай Димитров отправи предизвикателство към всички млади хора, които се занимават с изкуство, като постави начало на инициативата "Аз живея в Несебър". Преди да открие премиерата на най-новия филм на Неделчо Богданов “Екип 54”, г-н Димитров приветства младия творец и изрази своята радост и гордост, че  гр.Несебър е люлка на много млади таланти, които вече устремено са се насочили не само към българска,но и към международна изява.

Киното и в частност анимацията са страст на Неделчо Богданов още от най-ранна детска възраст, когато започва да рисува комикси и да създава  кратки сценарий плод на все още детското му въображение. Никак не е случаен обаче интересът му към рисуването, тъй като наследява таланта от своите родители - известните несебърски художници Виргиния и Богдан Богданови, които го насочват да учи в Художествената гимназия, където взима окончателното решение да се занимава професионално с анимация.

И  днес, екранизирайки  и дръзко иронизирайки житейската реалност, младият режисьор показва качествено кино. Макар и анимация тя е насочена повече към аудитория над 16г възраст , но не защото трябва да се наложи цензура. Напротив! Филмите са  стойностно издържани, но в подтекста им е заложен замисъла за едно морално послание към поведението на възрастните, представено чрез алегория на  човешката агресия.

Когато прожекцията свърши и светлините отново светнаха , от всички крайща на салона се чуваха коментари колко завладяващо въздействие има магията на рисуваното кино.

 

Литийно шествие и благодарствен молебен за успешен туристически сезон

Дата: 11.05.2008 г.

Община Несебър сложи официално начало на летния туристически сезон с литийно шествие и благодарствен молебен. Откривайки сезона по този начин, новият екип на Общината показа, че активно работи за създаването на нови традиции и реализирането на нови идеи, уважавайки и почитайки старите християнски празници.

Ръководството на Община Несебър се събра заедно с много от жителите на града в двора на храма „Свето Успение Богородично”, откъдето тръгна литийното шествие до Старата Метрополия. Там отец Петър и отец Димитър отслужиха благодарствен молебен и всички присъстващи се помолиха за здраве, благоденствие и плодотворен летен сезон. По случай древния празник, кметът г-н Димитров получи подарък - икона на светците Кирил и Методий. Службата беше последвана от народни песни и танци в изпълнение на Детски танцов ансамбъл и Детски народен хор „Китчица” при читалище „Изгрев” в Обзор с ръководител Ивайло Райков. Градуса на настроението се вдигна когато децата поведоха кръшно хоро, на което по стар български обичай се хванаха и много от присъстващите.

Още преди време различни организации и активни граждани на Община Несебър се обръщат към г-н Николай Димитров като нов кмет с идеята да се направи благодарствен молебен за здравето на жителите на града. След консултиране с църковното настоятелство, Общината е посъветвана да изчака края на великите пости и Великден и да избере 11 май като най-подходящ ден. На него църквата чества по стара традиция празника на Светите братя Кирил и Методий.

Началото на месец май съвпада и с началото на туристическия сезон. Поради това е взето решение на този ден да се отбележи официално и старта на летния сезон като така църковният и гражданският празник се събират в едно. Официалното тържество за гражданите на Община Несебър ще се проведе на 24 май, когато пък е големия празник на славянската писменост и култура.

 

Денят на Европа бе отбелязан като „Ден на ученическото самоуправление"

Дата: 09.05.2008 г.

"Европа няма да бъде изградена изведнъж или според един единствен план. Тя ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които създават на първо място солидарност". С тези думи на 9 май 1950 година в Париж тогавашният френски външен министър Робер Шуман се обръща към международните медии.

Той прочита декларация, с която призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа стъпка към Европейска федерация". "Световният мир не може да бъде запазен без творчески усилия, съответстващи на опасностите, които го заплашват." Днес тези думи на Шуман се считат за първата стъпка към обединяване на европейските усилия в инициатива, която сега е прераснала в Европейския съюз. На този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като "Декларацията на Шуман" и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци. В цялата страна на този ден ученици заемат местата на своите ръководители. В рамките на инициативата учениците трябва да организират учебния процес, да решават проблеми свързани с образователните и административни дейности в училището.

Но в гр. Несебър амбициозните и инициативни ученици от 11 клас на СОУ "Любен Каравелов" се заеха с още по-трудна задача - „поеха" управлението на Община Несебър. Но преди да влязат в кабинетите на местните управници, те бяха посрещати от кмета на Несебър г-н Николай Димитров, който ги приветства с добре дошли, а Секретарят на Общината г-жа Ели Кирилова въведе младежите в структурата на общинската администрация, представи началниците на различните отдели и ги запозна накратко с тяхната работа.

На кметския стол в Общината преди обед, седна единайсетокласникът Гроздан Грозев. Още с влизането в кабинета на кмета, той изрази желанието, което отдавна има да "пробва" този стол, но само час по-късно, след като г-н Николай Димитров му разказа как протича един негов работен ден, се увери сам, че макар и удобен, този стол твърде често е и много горещ. След приключване на "мандата", младият "кмет " сподели, че представите му за кметския пост не са били никак точни - "...безбройните документи, молби, заповеди, постоянните срещи с хора от отдели, граждани, посрещания на делегаци, взимане на изключително важни и то правилни решения - всичко това води до една огромна отговорност на плещите на един човек" и въпреки че Г.Грозев все още не е гласоподавател сега разбира, колко важен е изборът на кмет на Община." Иначе, извън задълженията и отговорностите, младия наместник-кмет сподели, че много му харесал уютния кабинет, "изобилието" от шоколадови бонбони и разбира се това да има лична секретарка, която още с влизането му донесе почерпка.

Съученичката на Грозев, Симона Велкова зае мястото на Секретар на Общината и сподели, че погрешно е разбирала тази длъжност, като приятен женски глас, който вдига телефона на кмета и посреща с кафе, гостите в кабинета му. Всъщност това няма нищо общо с действителните ангажименти на г-жа Ели Кирилова, която е "дясната ръка" на г-н Николай Димитров. Секретарят на Общината организира дейността на общинската администрация; отговаря за условията на работа на служителите на общината и за организационно-техническото обзавеждане на службите; организира деловодството, документооборота в общината и общинския архив; отговаря за дейността на службите по гражданска регистрация и административно обслужване, следи за изготвянето и отговаря за публикуването на актовете на общината; отговаря за разглеждането на постъпилите жалби и предложения на гражданите, както и много, много други дейности, определени от нормативни актове.

Заместник - кметски постове също бяха заети от ученици. Най-голям може би беше интереса на младежите към отдел "Бюджет и финанси". Г-жа Шиварова разясни на достъпен за тях език начина на изчисление и разпределие на Общинския бюджет, а зам-кмета "Управление и проекти по еврофондове" г-н Герги Манолов обясни не толкова лесния на пръв поглед начин на придобиване и усвояване на средства от Европа, по европейски проекти.

Част от малките общинари "поработиха" и във фронт-офисите на Центъра за информационно и административно обслужване на граждани, където г-жа Румяна Тодорова им показа новата електронна система за повиквания, която улеснява гражданите на Община Несебър при извършване на плащания на всички данъци и такси.

Денят на ученическо самоуправление, младежите възприеха като крачка напред и поглед към бъдещето, което съвсем скоро ще поемат в свои ръце. Повечето от тях едвали втори път ще влязат в тези кабинети като управници и ще седнат зад същите бюра, но научиха колко важна и трудна е работата на Общинската администрация и колко достойни и отговорни хора трябва да са тези, които я вършат.

 

Центърът по хемодиализа в Несебър навърши две години

Дата: 02.05.2008 г.

Първият частен център по хемодиализа в България "Диализа Етропал Бета", който се намира на територията на Общинската здравна служба в Несебър е открит през 2006г и през месец април 2008, екипът на отделението отбеляза със скромно тържество своята втора годишнина.

Центърът разполага с 4 диализни поста, като всеки е оборудван с най-съвременна апаратура Gambro AK200 - Ultra с възможност за контрол на ултрафилтрацията, регулиране времето за диализа, както и следене на всички параметри на състоянието на пациента - тегло, телесна температура, хемоглобин, сърдечен ритъм, кръвно налягане и др. Използват се висококачествени диализни концентрати и сух бикарбонат, система за предварителна обработка на водата (обратна осмоза) и система за постоянно наблюдение от страна на персонала. През месец май 2007г стартира и съвместен проект с Община Несебър за "холидей" диализа, който предоставя отлична възможност за съчетание на лечение и отдих на почиващите български и чуждестранни туристи.

По време на тържеството, д-р Мануелян, който е основател на тзои център изказа благодарност на Община Несебър в лицето на г-жа Ели Кирилова, за преотстъпените две помещения, намиращи се в непосредствена близост до отделението, тъй като през последната година е възникнала необходимост от разширение, а и центърът разполага с апаратура за оборудване на още два диализни поста.

Персоналът в отделението има професионална квалификация, практически опит и умения в областта на диализното лечение и е с капацитет да обслужва двойно повече от десетимата пациенти с бъбречна недостатъчност, живеещи на територията на Община Несебър, които се обслужват към момента.

"В "Диализа Етропал Бета" не съществува сериозния в другите отделенията по хемодиализа в страната проблем със снабдяването на животоподдържащи лекарства"- заяви д-р Лорис Мануелян. За удобство на пациентите центъра разполага със собствен транспорт, който отвежда пациента от дома до здравното заведение и обратно, както и с кухненски бокс, осигуряващ необходимата протеинова закуска. Всяко диализно място е оборудвано с телевизор, като в същото време е осигурена и възможност за усамотяване и почивка. В непосредствена близост до центъра има медицинска биохимична лаборатория, рентген и център за спешна медицинска помощ. Заплащането на лечението става по предварителна уговорка съобразена с тарифите на съответната здравноосигурителна институция, към която принадлежи пациента, като в бюджета за 2008г Община Несебър е предвидила 130 000 лв за нуждаещите се от хемодиализно лечение жители на Общината.

От позицията на лекар с международно признание - нефролог и интернист с богат дългогодишен опит и наблюдения в чужбина, д-р Мануелян дава висока оценка на постигнатото до момента и отдава този успех на   професионализма, упорития труд и хуманната отдаденост на г-жа Албена Стоянова - административен директор, д-р Снежанка Планска - специалист терапефт и целия екип на център "Диализа Етропал Бета". Той изрази увереност и в подкрепата на Община Несебър, за да може това истинско богатство на Несебър да продължава да вдъхва живот на своите пациенти.

http://www.holiday-dialysis.org/

Общински пролетен събор

Дата: 01.05.2008 г.

В местността Ханска шатра се проведе общински пролетен събор.

Неговата история е много богата и бележи началото си от преди около 80г, когато след Първата световна война  към България тръгва най-масовата бежанска вълна на насилствено изгонени от Вардарска и Егейска Македония, тъй като тези територии се връщат на Сърбия и Гърция. Преди да влязат в града и да се заселят по тези земи, те нощували тук на тази поляна. Идвайки в България, македонските емигранти почти веднага стават неразделна част от българското общество и лесно се вписват в българския политически и културен живот, където оставят трайни следи.  В тяхна чест, на това място всяка година жителите от общината организират пикник-събор.

 
След няколко години прекъсване, за IV-ти пореден път Община Несебър възобновява  традицията. Тазгодишното честване бе отбелязано с богата музикална програма подготвена от г-жа Руска Узунова - ст. експерт отдел "Култура". В програмата взеха участие самодейните състави към Читалище "Яна Лъскова" - групата за стари градски песни "Блян" с ръководител Панайот Катрафилов, тракийската фолклорна група "Българка" с ръководител Дафина Налбантова, гръцкия хор "Месемврия" и хор "Македонка" с ръководител Вера Александрова,   народните певици Елена Иванова и Малта Найденова и  Групата за афтентичен фолклор от с. Кошарица. Под музикалния съпровод на народен оркестър с ръководител гайдаря Стойко Георгиев, изпълнители и публика огласяха в едно цялата местност.Отдаден на любовта си към българските народни песни и танци, веселието, съчетано с  красотата на природата, енергията и положителните емоции, които се излъчват от тях - този събор с времето придобива характер на истински празник на народното творчество.
Песните и мелодиите от различни фолклорни краища на страната не стихваха и дълги кръшни хора се виеха до късния следобед, когато  догарящата жар от запалените предварително огньове започна да приканва с аромата си всички да похапнат. Всички дошли в местността Ханска шатра прекараха един прекрасен ден на отмора и забавление, смях и веселие в игри , хора, песни и закачки - което превърна преживяното в неповторимо.