Дома за деца с умствени увреждания „Св. Стилиян Пафлагонийски” в с.Кошарица се сдоби с нова детска площадка.

Дата: 24.06.2008 г.

Мястото е предназначено за спорт и забавления на открито и включва голяма площадка за футбол и волейбол и люлки за по-малките. Като подарък от община Несебър, децата получиха волейболни топки, слънчеви очила и часовници.

На официалното откриване присъства кмета на община Несебър г-н Николай Димитров, секретаря на общината Ели Кирилова, както и зам. – кметове, общински съветници и експерти от общинска администрация. След традиционен водосвет, отслужен от отец Димитър за здравето на децата от дома, кметът г-н Димитров и директорът на дома г-н Митев заедно прерязаха лентата и официално откриха новата социална придобивка.

Беше направена и първата копка от построяването на нова сграда, част от дома, която комплексно ще обслужва децата със специални нужди. Новата сграда ще включва кабинети на специалисти по проблемите на децата с умствени увреждания и ново спално помещение.

След официалната част, кратък концерт изнесоха малките таланти от Общински детски комплекс. Те поздравиха своите връстници с няколко песни и танци. За изненада на всички присъстващи и децата от дома показаха музикални заложби, като изпълниха две песни, предварително подготвени от сформираната едва от три месеца в дома вокално-инструментална формация „Белите делфини”.

Въпреки горещината и силното слънце, след края на тържеството гостите, начело с кмета на община Несебър се включиха в импровизиран мач по волейбол с децата от дома.

 

Класически песни и танци от Индия завладяха несебърската публика

Дата: 23.06.2008 г.

Чрез богата орнаментика на танца, пъстри сари и красиви гласове, практикуващите йогисти от асоциация Сахаджа йога, представиха на сцената на амфитеатъра в стария град магията на индийските песни и танци.

Възпитаничката на музикалната академия за индийски песни и танци в гр. Толиати  Русия – Нафиса Кавлакова, накара публиката да притаи дъх със своите завладяващи изпълнения на индийски класически танци в стил „Кучи пуди”. Това е стил отличаващ се със специфични стъпки съчетани с прикляквания. Танците бяха посветени на божеството със способности да премахва всички пречки в житейския път на човек - Бог Ганеша. Интересното при  този вид танц е че той е съчетание от движение, музика и митология, разказваща за живота на индийските божества, чрез възхвала и преклонение към тях, който до началото на 19век е бил изпълняван само от мъже.

Йогистите последователи на Шри Матаджи Нирмала Деви, която е основателка на съвременната практика за добиване и познание на енргия чрез медитация  Сахаджа йога, изпълниха индийски празнични песни, чрез които призоваха Бог Ганеша да благослови всички с мир, радост и любов.

Играта на съзвучия, гонидбата и синхрона на техните гласове в акомпанимент от индийския клавишен хармониум и ударния инструмент дулак, успяха да събудят енергията Кундалини, която се намира съсредоточена в долната част на гръбначния стълб на всеки човек, но съществува в пълен покой. Песента „Събуди се майко Кундалини”, показа своето въздействие не само с красотата на изпълнението, а и със благотворното и позитивно настроение, което създаде на всички присъстващи.

 

 

Отборът на Oбщина Несебър победи тима на колегите си от Бургас с 2:1 в демонстрационен мач

Дата: 21.06.2008 г.

Днес на стадион «Черноморец» в Бургас, кметовете и зам.-кметовете на Бургас и Несебър премериха сили в мач от стартиралият седми кръг на шампионатът по футбол за непрофесионалисти Каменица ФЕНкупа’08. За шеста поредна година Каменица предизвиква запалянковците от цялата страна и им предоставя уникалния шанс да участват в единствения по рода си шампионат у нас.

Турнирът бе официално открит от кмета на Бургас Димитър Николов, кмета на Несебър Николай Димитров и бранд мениджърът на Каменица АД Димо Димов. По време на официалния старт кметът на Бургас връчи почетни награди на изявени спортни деятели от града и региона. Веднага след това се проведе и демонстрационен мач между представители на община Бургас и община Несебър. След оспорвана надпревара приятелската среща завърши с резултат 2:1 в полза на общинарите от Несебър.

В неделя, 22 юни от 12.30 ч. ще се играе финалният сблъсък в седмия кръг от шампионата. Преди него ще се проведе и финалът на турнира по джитбол, който Каменица организира за първа година паралелно с КаменицаФЕНкупа’08. Регионалните отбори – победители ще се класират за Големия финал на Каменица ФЕНкупа’08 през септември, където ще се борят за Голямата награда на турнира.

Каменица ФЕНкупа'08 се провежда в 12 града в цялата страна в периода между м. май и м. август. Инициативата обхваща Благоевград, София, Русе, Шумен, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Монтана, Хасково, Плевен и Габрово. Големият финал по традиция ще се състои през м. септември в София.

Освен на отборите, класирали се на първите три места на регионално ниво, специални награди се връчват и в следните категории: „Най-атрактивен състезател”, „Най-добър вратар” и „Най-спортсменски отбор”. Водещ на събитието е Део, който за трета поредна година радва публиката на стадиона и освежава нагорещената футболна атмосфера. Феновете отново имат възможност да се впуснат в надпреварата за внушителните 366 л. бира Каменицапо един литър за всеки ден на годината, в пожъналата огромен успех играТочен шут.

Малък морски театър – с две награди от национален фестивал!

Дата: 20.06.2008 г.

Постановката "Мисли" на “Малък морски театър” - гр. Несебър спечели първата награда за спектакъл на Първия национален фестивал на любителските камерни театри "Нова Загора - 2008".

На 10.06.2008 г. в гр.Нова Загора бе открит Първия национален фестивал на любителските камерни театри “Нова Загора – 2008”. В конкурсната програма на фестивала взеха участие любителски камерни театрални състави от градовете Свищов, Несебър, Нова Загора, с. Розово (община Казанлък), Нови Пазар, Димитровград, Пазарджик и Сопот.

Фестивалът беше организиран от Министерството на културата, Община Нова Загора и читалище „Диньо Петров Сивков”. Поздравително писмо до участниците и инициаторите изпрати Стефан Данаилов – министър на културата. На откриването присъства и кметът на общината – Николай Грозев.

Компетентно професионално жури в състав: Михаил Лазаров- директор на Ямболския драматичен театър, Наташа Колевска - драматург на Театъра на българската армия - София и Христофор Недков - актьор от Драматичен театър Стара Загора оценяваше спектаклите и изпълнителите. Играха се пиеси по Шекспир, Мате Матишич, Чудомир, Иван Радоев, Деньо Денев, Калина Тельянова и др. Късно вечерта на 12 юни председателят на журито Михаил Лазаров обяви класиралите се на първите три места за спектакъл, за мъжка и женска роля, които полуха статуетката "Яница" и парични награди.

Първата и най-голяма награда за спектакъл на Първия национален фестивал на любителските камерни театри "Нова Загора - 2008" спечели “Малък морски театър” - гр. Несебър с постановката "Мисли" на режисьора Владо Кецман. Първа награда за главна мъжка роля бе присъдена на актьора Марин Господинов от същия театрален състав за ролята му в постановката победител. В същата категория журито присъди втора награда на Валентин Виденов от Нови Пазар за ролята му на Маринко от пиесата “Умирай с…кеф”, а третата награда отиде при новозагорския актьор Петър Колев за ролята му в постановката "Живи души" Първата награда за женска роля получи Петя Михайлова от Младежки театър "Приятели" гр. Пазарджик. Отлично се представи и актрисата Таня Танева, която достойно партнира на Марин Господинов.  Специалната награда на кмета на община Нова Загора Николай Грозев бе връчена на Павел Драганов от Нови пазар във връзка с неговата 35-годишна театрална дейност.


Трябва да се отбележи добрата организация на фестивалната проява в Нова Загора, както и богатата културна програма, която домакините предложиха на всички участници и гости, извън рамките на конкурса. Театрали и приятели на сценичното изкуство имаха възможност да посетят интересни археологически паметници в региона, които са обекти на националното и световното историческо наследство. Логично след отличното впечатление, което “Малък морски театър” остави в Нова Загора, творческият екип бе поканен да гостува там и през следващата година. Конкурсното начало на фестивала не попречи на приятелските контакти между отделните формации. Така “Малък морски театър” получи покана от колегите си от Нови Пазар за гостуване в най-близко време на новопазарска сцена. Съответно, пиесата “Умирай с… кеф” (реж. Злати Златев) пък ще може да бъде видяна на сцената в Несебър.

Пътуването и участието на несебърската трупа стана възможно с финансовата подкрепа на Община Несебър. През пролетта на 2007 г. същата постановка на “Малък морски театър” обра овациите и наградите и на Националния фестивал на камерните театри в гр. Свищов.

 

Курс по английски език обогатява уменията на служителите от Общинска администрация

Дата: 19.06.2008 г.

В началото на юни стартира обучение по английски език за административните служители на Община Несебър. Целта е те да подобрят знанията и уменията си в работния процес при комуникация с чуждестранни жители и гости на Общината.

Обучението по английски език за работа с институциите на Европейския съюз се организира и провежда от Министерство на държавната администрация и административната реформа. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативната програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Общинските служители са обучавани от преподаватели от училище „Фарос” гр. Бургас, като курсът протича в две нива – начинаещи и напреднали, два пъти седмично по четири учебни часа. Обучението ще продължи в рамките на шест месеца, след което служителите ше получат сертификат за степента на нивото, което са придобили и по желание ще продължат в следващо ниво.

"Мини Мис и Мистър Фестивал"

Дата: 19.06.2008 г.

В рамките на Международния детски фестивал „Слънце, радост, красота”, за първи път тази година се проведе конкурсът „Мини Мис и Мистър Фестивал”.

Претендентите за титлата бяха 40 на брой и се представиха в четири възрастови групи -  първа възрастова група до 7 години, втора – до 10 г., трета – до 15 г. и четвъта – над 15г.

 

Конкурсът протече в четири тура, като участниците дефилираха с фестивални тениски, народни носии, авангардни тоалети и бални костюми. Те представиха отлични манекенски заложби и с много настроение и артистично присъствие на сцената забавляваха останалите участници във фестивала и гостите на града.

Първо място в първа възрастова група взе 4 – годишната Калина Брагина от Константиновск, Русия; във втора възрастова група, първото място бе за Екатерина Бабич от Харков, Украйна; победителка в трета възрастова група стана Татяна Мещерякова от Воронеск, Русия, а в категорията на най – големите участнички над 15 години титлата Мис Фестивал грабна украинката Юлия Кашчук.

Претендентите за Мистър Фестивал бяха само двама – Иля Суроколад от Константиновск, Русия и Николай Кърчев от Пловдив, България. Те си разделиха първото място, като получиха награди и дипломи за атрактивното си представяне в конкурса.

 

Малките „Мис и Мистър Планета” гостуват на Община Несебър

Дата: 17.06.2008 г.

Международният детски конкурс „Little Miss and Mister Planet 2008” се организира за трета поредна година от Модна агенция „Интерсаунд” в Слънчев Бряг. В конкурса участват 25 деца от 4 до 15 години от различни страни на света.

Тази година за първи път малките миски пожелаха да се срещнат с кмета на Община Несебър, за който бяха подготвили подаръци. В залата на Общински съвет г-н Николай Димитров, заедно с главния секретар на Общината Ели Кирилова и с експертът отдел „Култура” Руска Узунова, посрещна малките представители от България, Латвия, Бразилия, Нигерия, Русия и Татарстан. Г-н Димитров от своя страна благодари за подаръците и пожела на всички успехи по модните подиуми. Всяко дете получи цвете и подарък лично от кмета.

Агенция Интерсаунд е създадена още през 1989 г. и е първата модна агенция в България. Тя е организатор на редица престижни конкурси, сред които Мис България, Кралица на красотата, Супермодел на България и др.

 

Несебър се превръща в арена на детския талант!

Дата: 16.06.2008 г.

Вчера по време на официалното откриване на Международния детски фестивал „Слънце, радост, красота”, Несебър заприлича на сцена от героичен епос. Над 2000 деца от 11 държави образуваха зрелищно шествие като изпълниха целия път от новата до старата част. Те въодушевени носеха националните си знамена и прииждайки като една добронамерена войска заобградиха крепостните стени на древния град.

Портите бяха строго охранявани от стражата на града, които с мечове и факли образуваха жива верига и не пускаха никой вътре. Докато 11-те национални флагове се издигаха над портите на града, прозвучаха последователно химните на всички държави – участнички в конкурса. Кметът на Община Несебър г-н Николай Димитров поздрави участниците с добре дошли и като един истински градоначалник  „заповяда” на стражата да отвори портите на старинния град.

По стар български обичай, гостите бяха посрещнати с хляб и сол, след което всички се събраха на площад Месамбрия за представяне на съставите и техните ръководители. Бяха изброени около 150 имена на вокални групи, танцови школи, хорове и други детски състави, които през следващите 3 дни щекръстосат шпаги” в битката на талантите. А кой е най-добър ще реши компететентно жури от известни представители на българското музикално, танцово и художествено изкуство.

Официалното начало на IX Международен детски фестивалСлънце, радост, красотаобяви неговата главна организаторка Мима Петрова, директор на Общинския детски комплекс в Несебър. Малко преди тържествената заря послучай откриването на фестивала небето над морския град се изпълни със стотици балони, пъстроцветни като множеството детски мечти тази вечер за едно незабравимо лятно музикално приключение.

Повече за реда на конкурсната програмата четете в „Предстоящо”.

 

 

Сватбен туризъм в Несебър

Дата: 15.06.2008 г.

Туризмът е многостранно понятие. Познаваме го като зимен и летен, като планински и морски, като религиозен, селски, спортен и бизнес туризъм. Добре сме запознати и с най - разпространения в района културно - исторически туризъм. Оказва се обаче, че в Несебър се е появила нова форма на туризма, която примамва множество влюбени двойки в един от най-романтичните градове на България, за да сключат брак именно тук. Сватбения туризъм!

Днес Малкъм и Ема, които живеят в Англия, сключиха брак по традиционен български обичай. Те събраха роднини и приятели в Ритуалния дом на Община Несебър, който от два месеца е с нов адрес - ул. „Месамбрия” 20 /в сградата на Конферентния център/.  Англичаните  си казаха „Да” под ръководството на младата и лъчезарна Мария Шопова - отговорник по ритуалите в Общината и с помощта на преводач.

След като размениха сватбени хълки и сложиха подписите си на брачното свидетелство, Малкъм и Ема се отправиха към църквата „Успение Богородично” на сватбен файтон. А природата се беше погрижила да не чувстват и миг носталгия по родната земя, сипейки проливен дъжд през цялото време. Дъждовните облаци обаче не помрачиха настроението на сватбарите, а пък ние по стар български обичай им пожелахме все така да им върви като по вода.

Решението да се оженят именно в Несебър, младоженците взимат миналата година по време на лятната си почивка тук. Те останали много впечатлени от романтичната атмосфера на стария град и си представили същия пейзаж и за деня на тяхната сватба.

Ден преди голямото събитие, двамата влюбени се кръстили в църквата „Успение Богородично”, за да могат да се венчаят по законите на православната християнска църква.

Младото семейтво няма планове да живее в България за постоянно, но споделим, че често ще се връщат тук ако не за лятната отпуска, то поне за всяка годишнина.

 

Паницово отбеляза своя празник в деня на Петдесетница

Дата: 15.06.2008 г.

Днес отбелязваме църковния празник Петдесетница - един от най-големите православни празници. Той се отбелязва на 50 ден след Великден, винаги в неделя. На Петдесетница се празнува рожденият ден на Христовата църква. Това е денят, в който Исус Христос основава църквата си на земята чрез пращането на Светия Дух.

Въпреки дъждовното време, жителите на Паницово излязоха в центъра на селото, където бяха разположени цветни сергии и звучаха изпълненията на гостуващата фолклорна формация от с. Гюловца. Домакините посрещаха гостите си по стара българска традиция и бяха приготвили курбан за здравето на всички присъстващи.

След няколко дни на 24 юни е Еньовден – празникът на билкарите. С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните разстения. Околностите на с.Паницово са идеално място за бране на билки, както повелява традицията.

В селото живеят пет семейства англичани, които споделиха, че се радват на природата, спокойствието и доброто отношение на местните хора към тях.

 

 

Разходка с яхта под мотото "Аз живея в Несебър" събра всички отличници от Общинaта

Дата: 13.06.2008 г.

По случай края на учебната година, Община Несебър направи един незабравим подарък на учениците, които са положили усилия по време на учебния процес и завършват с отличен успех.

Пълните отличници от всички училища в района на Общината се разходиха с яхта в залива на Несебър и се насладиха на пейзажа на стария град от борда. На фона на популярни морски шлагери и под зоркото око на „пиратския екипаж” на яхтата „Мистерия”, учениците се забавляваха, придружени от кмета г-н Димитров и част от неговия екип.

Официални грамоти и подарък DVD с филмът „Заливът на слънцето” получиха всички присъстващи в допълнение към разходката.

По-късно учениците посетиха и Археологическия музей на Несебър, където се запознаха с историята на града и последните открития на археолозите в Некропола на Месабрия.

Разходката и посещението на музея са част от инициативата на Общината „Аз живея в Несебър” и целят както да наградят учениците за отличните резултати, така и да засилят самочувствието и гордостта на младите хора, че живеят на такова уникално място като Несебър.

 

Местни фолклорни състави на фестивал в Украйна

Дата: 06.06.2008 г.

Представители на музикални състави от Община Несебър посетиха град Измаил, Украйна по покана на Асоциацията на семействата на бесарабските българи "РОДНИНИ" и Измаилски градски съвет.

Визитата, която се състоя в периода от 29 май до 2 юни 2008г., беше съпроводена от главния експерт на отдел "Култура" в Общината - Руска Узунова.

Групата на изпълнителите включваше хор „Македонка” с художествен ръководител Вера Александрова и танцова група „Месембрия ” към Обединената Школа по Изкуствата с ръководител Тони Йотов. Фолклорните състави взеха участие на фестивала „Дунайская весна”, който се провежда всяка пролет повече от 20 години. 

Проведоха се срещи с активисти на Асоциацията на бесарабските българи от целия Измаилски район, в изключително сърдечна и топла приятелска атмосфера. Целта бе да се установят културни връзки, за да се запазят българските традиции независимо от това къде живеят българи.

Детска педагогическа стая

Дата: 03.06.2008 г.

На фона на усложнената оперативна обстановка и регистрираното увеличение на извършените престъпления на територията, обслужвана от РПУ Несебър през 2007г. Димо Димов, инспектор „Детска педагогическа стая” благодарение на професионалните си качества и целенасочена превантивна дейност отчита намаление на детската престъпност с 6,25 %. спрямо същия период на 2006г.

Във връзка с постигнатите резултати, които са без аналог в цялата страна на „Детска педагогическа стая” бе  предоставена компютърна конфигурация, връчена на инспектор Димов лично от Стефан Иванов, началник на сектор „Детска престъпност” в Генерална Дирекция „ППООРП” – Национална Служба Полиция.

 

Несебър в Брюксел

Дата: 02.06.2008 г.

В края на миналата седмица кметът на Община Несебър, г-н Николай Димитров, гостува в Брюксел по личната покана на евродепутатът доц. Маруся Любчева. Поводът бе културният форум “Европейското откриване на Черно море”, чиито девиз е мисълта “Морето сближава всичко далечно…” изказана от Йоан Екзарх още през Х век.

Изложението се състоя от 26 до 30 май 2008 г. в представителната зала “Менухин” на Европейския парламент като инициативата за събитието е на доц. Маруся Любчева. Идеята на Форума е свързана с Черно море, но целта е представянето на България пред евродепутатите.

”Ние сме горди, че имаме региони, чиито природни забележителности и красота са толкова магически, че не могат да останат незабелязани. И една част от тях са районите на българското Черноморие. Днес представяме пред вас тази магия, която винаги е привличала европейците. Добре дошли винаги в нашата гостоприемна страна”, заяви в обръщението си към гостите и участниците във форума Маруся Любчева.

Община Несебър бе една от 10-те общини, взели участие в експозицията и се представи като център на богато културно – историческо наследство с 2500 годишна история. Г-н Димитров постави акцент върху големите възможности за туризъм и инвестиции, които Общината предоставя.

Поради изключителния интерес към “Европейското откриване на Черно море”, изложбата получи официална покана да бъде представена в Истанбул и столиците на страните-членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.

 

 

 

Детски празник в Обзор

Дата: 02.06.2008 г.

Град Обзор отбеляза международния ден на детето 1 юни с тържество на децата, завършващи детската градина.

Възпитаниците на „Обзорче” изнесоха двучасово представление, с което показаха изключителни артистични и музикални заложби, както и отличния резултат на работата на техните преподаватели през годината.

Със спектакъла в две части– „Пипи тръгва на училище” и „Довиждане детска градина, здравей първи клас”, бъдещите ученици изразиха цветните си детски чувства, съчетали носталгията по безгрижните часове в детската градина и очакването на първия училищен звънец.

Подаръци за празника, децата получиха както от своите родители и преподаватели, така и от ръководството на Община Несебър.