"Начало" - то на един творчески път.

Дата: 30.07.2008 г.

Мариела Бинчарова е един от най –младите несебърски таланти. На прага на дипломирането си в Националната художествена академия, тя представя темата за символите в своята първа изложба „Начало”.

Символите са навсякъде около нас. Още от древни времена, хората използват знаци, които да покажат същността и значението на даден предмет, събитие или идея. Носим символите с нас за вяра, за късмет, против уроки, от гордост, за спомен...Имаме нужда от тях, уповаваме се на многовековната им мъдрост, за да сме силни в трудните моменти и да увековечим щастливите мигове.

В изложбата „Начало”, младият творец Мариела Бинчарова представя своята концепция за символите. Името избира по две причини – защото за нея това е началото на професионалния й път и защото символите съществуват още от началото на изкуството.

Дали поради факта, че Мариела е родом от Равда и е закърмена с образа на морето, то често присъства в картините й. Изобразените риби, художничката свързва със символа на християнството.

Силно впечатление прави картината, изобразяваща огромна спирала – символ на вечния кръговрат на живота. Като „зловещо” пък можем да определим настроението, лъхащо от картината с образ на черна урна и надпис „Ти избираш”. Според автора, картината символизира изборът, който съпътства и определя целия ни живот.

Понякога простите и обикновени неща са най – силни и значими. По този начин въздейства картината „Безкрайност”. Няма как да не ни трогне начина, по който Мариела е изобразила Любовта – два силуета, мъжки и женски, хванали ръцете си така, че да образуват знака за безкрайност.

И все пак една картина може да бъде тълкувана от всеки по различен начин. Затова ако сте почитатели на съвременното изкуство или пък търсите подходящия символ за своя дом, не пропускайте да посетите изложбата „Начало” на Мариела Бинчарова. Тя е на разположение всеки ден до 6 август в Художествената галерия на Конферентен център „Сочи” в Стария град.

 

Улица на занаятите

Дата: 29.07.2008 г.

Нов търговски комплекс „Улица на занаятите” бе открит днес в Несeбър. Проектът е финансиран изцяло от Община Несебър и е част от новата концепция за визията на търговските обекти в Стария град. Тя предвижда да бъдат изградени обособени зони за търговия, които да отговарят на изискванията и особеностите на Несебър като град – музей и да са съобразени с облика му.

Официалното откриване събра представители на кметския екип и журналисти от регионалните медии. Георги Манолов в качеството си на председател на регионалното занаятчийско сдружение в Несебър благодари на Община Несебър за изпълнението на проекта в изключително кратък срок и на майсторите – занаятчии за себеотрицанието им при съхраняване на старите занаяти и за забележителната им творческа работа.

Своите поздравления поднесе и председателят на Регионалната занаятчийска камара – Стоян Георгиев. След тържествения водосвет, отслужен от отец Димитър, кметът на Община Несебър г-н Николай Димитров пожела успех на занаятчиите и преряза лентата като обяви "Улицата на занаятите" за официално открита. 

Търговският комплекс се намира край крепостната стена в Стария град под ресторант „Капитанска среща”. Улицата включва дюкяни с грънчарство, кожарство, ножарство, дървопластика, дърворезба, рисуване върху стъкло и порцелан, винарна, сувенири, картинна галерия, както и представителен щанд на Регионалната занаятчийска камара. Предстои отварянето на тематично свързано с атмосферата на улицата кафене, като окончателното завършване на проекта се планира за догодина.

 

 

Празник на Равда

Дата: 28.07.2008 г.

Равда отбеляза своя празник в деня на Света Параскева – 26 юли по името на храма в селото. Преподобномъченицата Параскева Римлянка, живяла през II век и по апостолски проповядвала на езичниците дори в Рим, столицата на империята. Посечена с меч след жестоки и дълги мъчения, св. Параскева обърнала със смелостта и чудесата си мнозина във вярата.

Тържествена литургия бе отслужена по случай празника от сливенския митрополит Йоаникий, дошъл в Равда специално за случая. Другата причина за визитата му бе освещаването на новата придобивка на селото – красива арка, водеща към църквата „Св.Параскева”.

Финансирането на арката е изцяло от дарения на жителите на Равда. Проектът е дело на арх.Атанас Пинковсъщо безвъзмездно дарение, а изпълнител е несебърската фирмаЛини” ЕООД.

ЦъркватаСвета Параскевасъществува повече от век, като през 1992 г. бива реставрирана. Построяването на арка е в следствие на необходимостта от символ, който да насочва хората към църквата, чието разположение не позволява директна видимост от централния площад.

 

 

Традицията продължава

Дата: 22.07.2008 г.

Площад Месембрия в стария Несебър събра жители и гости на града около специално подготвена трапеза с домашни пити, шарена сол и вино. Почерпката бе част от Празника на хляба, организиран от община Несебър, съвместно с Демократичния съюз на жените в Несебър. Инициативата е продължение на традицията, започнала още преди 10 години.

„Към хляба се посяга с чисти ръце, както чисти трябва да са и помислите на хората”. С тези мъдри думи Надя Шишкова, председател на Съюза, сложи началото на концерта по случай празника.

Събитието се проведе под патронажа на кмета на Община Несебър г-н Николай Димитров и секретаря на Общината г-жа Ели Кирилова. Кметът получи подарък – вкусна погача и пивко червено вино, а от своя страна изказа благодарност на всички присъстващи жени – майки за хляба, който ни храни и им пожела да продължават да спазват добрите български традиции.

За музикалното оформление на празника се погрижиха хор „Македонка” с диригент Вера Александрова, солисти от хор „Българка” с диригент Дафина Налбантова, групата за автентичен фолклор от с.Тънково с ръководител Хрисула Василева и групата „Бодър дух” към пенсионерския клуб в стария Несебър. И четирите състава бяха избрали темпераментни фолклорни песни за своите изпълнения.

Акцентът в програмата бе ритуалът Жътва, изпълнен от състава за автентичен фолклор от с. Гольовци с ръководител Пенка Желева. Те пресъздадоха старинните жетварски обичаи на сцена като придружиха „работата” си с изпълнение на типични жътварски песни.

Според българската традиция жътвата започва по различно време – в зависимост от климата. Зрелите жита са били “златото” на българските селяни някога. И не само заради златистия цвят на нивите, а и защото от реколтата зависело благоденствието им през цялата година.

Жетварските песни разказват, че момите излизали в полето и росата мокрела полите им и си тръгвали от нивите, когато над земята вече се разстилал мрак. Момите-жетварки изпълнявали гадателен ритуал, наречен пеене на паламарки (малки дървени куки, които жетварите прикрепвали на пръстите, за да улавят повече класове наведнъж и да ги отрежат със сърпа). 

Те събирали своите паламарки в една престилка, а после започвали да ги изваждат една по една. За всяка паламарка изпявали и предсказващо припевче. То предричало за какъв ерген ще се ожени момата, чиято паламарка е извадена, докато звучи припевката. Например предсказанието “Мляко и сирене ще ядеш” означавало, че момата ще се ожени за овчар с голямо стадо.


Жителите на с.Баня почетоха своя закрилник Свети Пророк Илия

Дата: 21.07.2008 г.

На 20 юли Православната църква чества деня на Св.Пророк Илия - господарят на летните небесни стихии - гръм и градушка. В народните представи светецът ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която пасе житата. Светкавиците са огнени стремена, които той хвърля по ламята или огънят, който излиза от ноздрите й изпод копитата на конете му. Заради силата която притежавал го наричали още Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел.

Жителите на с. Баня смятат св. Илия за свой закрилник и още през далечната 1887 г. издигат църква в негова чест. Днес, храм „Св. Пророк Илия” е най-старата сграда в селото и една от най-старите църкви в Сливенската епархия.

С тържествен молебен отслужен в храма започна празникът в с. Баня и тази година. Надвечер бе организирано тържество в центъра на селото, където своите музикални поздрави поднесоха жените от групата за автентичен фолклор при читалище „Светлина” с. Гюльовца с ръководител Пенка Желева.

Празникът бе уважен и от представители на Общинската управа. Г-жа Янка Чакърова -  кмет на с. Баня посрещна кмета на община Несебър г-н Николай Димитров, секретаря на Общината г-жа Ели Кирилова, председателя на Общинския съвет – г-н Благой Филипов, както и общински съветници и кметове на селища.

 

Освен почерпка в разположените на главната улица на селото заведения, домакините спазиха традицията да почетат светеца Пророк Илия с общоселски курбан за здравето на всички жители.

Празничният ден, изпълнен с песни, танци, хора и веселие завърши с тържествена заря.

 

 

Диомов представи музикалното си откритие на несебърската публика

Дата: 18.07.2008 г.

Новата група на Стефан Диомов „Сезони” гостува на Несебър с концерт от лятната културна програма на Общината. Четиримата млади таланти препълниха Амфитеатъра и в рамките на един час представиха своя репертоар.

Група „Сезони” е работното заглавие на новото откритие на бургаския композитор. След прецизен кастинг, той избира две момичета и две момчета за своя проект – т.нар. „Нова Тоника”.

Мина, Краси, Миро и Цани са възраст между 17 и 19 години и се отличават с перфектните си гласови данни. Те са възпитаници на известния клуб „Сезони”, чийто ръководител Кина Христова дълги години обучава най – гласовитите бургаски деца. Въпреки присъствието на г-н Диомов в лицето на продуцент на групата, г-жа Христова като тяхна „музикална майка” продължава да ги съпровожда по време на участията им.

Репертоарът на младата група все още е скромен, но те вече могат да се похвалят с няколко авторски песни. Печелят публиката с добре познатите шлагери на „Тоника”, но с нов, осъвременен аранжимент. Освен български, певците изпълняват и няколко песни на световни изпълнители като Кристина Агилера, Марк Антъни и Тина Арена, групата „112” и др.

„Формулата е същата като при Тоника – обясни продуцентът Стефан Диомов – четиригласно пеене, мелодични, качествени и комуникативни песни. Те са моя коректив – коментира композиторът с усмивка – „Аз живея в моя свят – света на Бийтълс, на АББА, на Елвис Пресли, който е далече от техния. Искам това, което правим да радва моето сърце, а и те да пеят с удоволствие. Надявам се да намерим златната среда.”

Следващото сериозно предизвикателство за младите звезди ще е участието им в конкурса „Бургас и морето”, където ще представят баладата „Пак е лято” на композиторът Валентин Пендев.

 

VIII Медиен фестивал "Медиабокс - Феникс'08"

Дата: 16.07.2008 г.

За осми пореден път журналисти от регионалните медии получиха награди за успешната си професионална дейност. Като един от спонсорите на Регионалния медиен фестивал, община Несебър взе участие във връчването на статуетките.

Церемонията по връчването на медийните награди препълни залата на бургаската опера. Организатори на събитието бяха „Бургас Медия груп” и „БГ Медия”.

Познатата до миналата година статуетка златен мамул по доскорошното име на фестивала бе заменена с феникс, който „възкръсна” в ръцете на най – добрите журналисти в местното медийно пространство. Тя е дело на известния български скулптор Богдан Бондиков, ученик на Ставри Калинов.

Бяха връчени награди в осем категории за репортаж, публицистика, интервю, разследвания, култура, спорт и PR и връзки с обществеността. Кметът на община Несебър г-н Николай Димитров и пресаташето Мариела Бончева връчиха наградата в категория „Разследвания” на главния редактор на вестник „Морски Труд” Мария Кехайова.

 

Антиaборт кампания „От теб зависи!” с инициатива в гр. Несебър

Дата: 16.07.2008 г.

На 18 юли 2008 в град Несебър и на 19 юли 2008 в Слънчев бряг ще се проведе информационна кампания, която е част от националната Антиаборт кампания „От теб зависи!”. Кампанията е организирана от Движението на българските майки, Асоциация за репродуктивно здраве “Усмихни се” и БГ Мамма и стартира през февруари 2008 г. Целта на кампанията е да се популяризират начините за предпазване от нежелана бременност и да се намали броят на абортите по желание.

Знае ли българската жена как да се предпазва от забременяване? Данните показват, че нивото на информираност в България и използването на планова контрацепция като метод за предпазване от нежелана бременност е около 10 пъти по-ниско от средното за Европа. Едва 4% от българките използват орални контрацептиви, сравнено с 60% в Холандия, 42% в Германия, 30 % в Австрия и Англия. В страната се правят около 40 000 аборта годишно, а в страна като Финландия например броят на абортите е едва 4 000.

Приемът на съвременно поколение контрацептивни таблетки носи и много неконтрацептивни ползи на жените като намаляване на телесното тегло, подобряване състоянието на кожата и косата, облекчаване на предменструалния синдром, намаляване на водната задръжка, намаляване риска от рак на яйчниците и рак на матката, повишаване на сексуалното желание.

Повече информация за плановата контрацепция можете да намерите на http://www.yasmina.bg/ и на http://www.antiabort.info/

"Кийстоун" изнесе концерт в Несебър

Дата: 09.07.2008 г.

Щатският момчешки хор „Кийстоун” от гр. Филаделфия, Пенсилвания изнесе концерт в Амфитеатъра на Несебър. Визитата му в града е част от първото европейско турне на хора. След Монако, Франция, Германия и Австрия, момчетата от „Кийстоун” гостуват в България по покана на известния български детски хор „Бодра смяна”.

След големия успех на съвместния им концерт в софийската зала „България” , двата хора представиха на несебърската публика част от репертоара си. „Кийстоун” заложиха на развлекателна музика и с много настроение и присъствие на сцената изпълниха песни в типичните американски жанрове - госпъл, спиричуъли, джаз, фолк, поп и Бродуей, както и обработки на популярни песни като „In the still of the night”, “Route 66” и др.

Щатският момчешки хор „Кийстоун” се състои от над 140 младежа между 8 и 18 години. Истински жизнерадостното пеене е запазена марка на хора – бликащият от енергия звук на певците се допълва от завладяващото сценично поведение. Диригентите на Хора,Джоузеф П. Фицмартин и Стивън М. Фишър вярват, че хоровата музика може да продължи да процъфтява и да привлича нова публика, само ако освен слушана тя бъде виждана и почувствана.

 

 

Приказка за нашето минало или историята на един концерт.

Дата: 08.07.2008 г.

Поредното доказателство за огромното културно съкровище, което сме наследили открихме в изпълненията на фолклорен ансамбъл „Слънчев бряг” в концертът „Местен фолклор”. Не случайно той бе избран от община Несебър като част от инициативата за създаване на културен продукт.

Ако за нас българите един такъв концерт предизвиква възхищение и прилив на национална гордост, то за чужденците, които обградиха Амфитеатъра и останаха дори правостоящи до края на концерта, той бе една натурална атракция. В рамките на 60 минути, те получиха безценен подарък - частица от многозвучната българска душевност.

Музикално - танцовият спектакъл с приказното заглавие „Яна и либе” сполучливо съчета обработен и автентичен български фолклор. Сюжетното действие е дело на ръководителя на ансамбъла Денислав Кехайов и бе оформено по мотиви от народния бит и традиции от епохата на Възраждането. В основата стои любовната история между Никола и Яна, поставена на изпитанието на времето, в което момата чака своя любим да се върне от гурбет. С неговото завръщане идва радостта не само в сърцето на девойката, но и в цялото село.

Въздействието на сюжета бе подсилено и от присъствието на сцената на „гюльовските баби” от състава за автентичен фолклор с ръководител Пенка Желева. Те пресъздадоха типична седянка, насядали на пъстри черги с хурки и вретена, а по-късно на фона на бурни аплодисменти, извиха хоро и изпълниха няколко автентични народни песни.

Присъстваше и „музикантът” – част от всяка епична любовна история, който по хумористичен начин представи на публиката някои от типичните народни инструменти – гайда, кавал, двуянка, дудук и др. В кулминацията на спектакъла се завихри зрелищен кукерски танц – символична битка между силата на доброто и любовта и тази на злото и завистта.

Танцьорите от ансамбъл „Слънчев бряг” накараха публиката да следи изкусните им движения и перфектен синхрон със затаен дъх. С много настроение те представиха колаж от фолклорни ритми от различни краища на България, майсторски подредени като цялостно произведение. „Искахме да покажем разнообразието на българския народен танц, на фолклорната ритмика и мелодика, както и костюми от различните краища – обясни режисьорът и създателят на либретото – Денислав Кехайов. – Подготвихме този спектакъл по начин, с който в рамките на един кратък концерт да покажем повече от българския фолклор”.

Танците в спектакъла са поставени от един от най – големите хореографи на България Тодор Бекирски, а тяхната реализация е дело на хореографа на ансамбъла Тони Йотов. Ансамбъл „Слънчев бряг” има 40 – годишна история. Дълги години е професионален щатен ансамбъл, създал едни от най – добрите изпълнители на родния фолклор. В момента състава наброява 30 човека, от които 90% са възпитаници на Общинската обединена школа по изкуствата.

Живеем с убеждението, че познаваме добре българския фолклор. И въпреки това всеки път щом се докоснем до него, се изумяваме колко пъстра е палитрата от емоции, събрани в няколко куплета и движения. Красотата му не може да бъде описана с няколко изречения. Тя трябва да се види, да се чуе, да се усети...Дано има повече такива концерти, защото именно в традициите на миналото ще открием смисъла на бъдещето.

 

 

 

Екипът на "Тази сутрин" гостува в Несебър

Дата: 08.07.2008 г.

Тази сутрин в Несебър гостува едноименното предаване на БТВ. Водещият на най – гледания сутрешно – информационен блок, Николай Бареков проведе разговори с кмета на община Несебър г-н Николай Димитров и с представители на местния бизнес в лицето на Малина Стратиева – изпълнителен директор на „Слънчев бряг” АД, зам. – председателя на Съюза на собствениците Мария Инджова и секретаря на съюза – Венелин Ташев.

Разговорът с г-н Димитров засегна проблемите на Общинската инфраструктура и работата по осъществяването на настоящи и бъдещи проекти. Повдигнат бе и въпросът за станалата планирана” авария на тока по вина на EVN в края на миналата седмица. След кратка дискусия по темата, г-н Бареков насочи разговора към модела на управление в Несебър и факта, че в местния парламент липсват представители на по -големите политически партии в страната.

От студиото в София бе включен депутатът от БСП Мая Манолова. Тя изказа отрицателно мнение относно управлението на Общината от партии, съставени от местни бизнесмени и „опасната” перспектива те да влязат в Парламента. Кметът от своя страна уточни, че местното управление се води от т.нар. „мениджъррски подход”, като негов основен приоритет е обслужването интересите на община Несебър и нейните жители. Именно за това хората са гласували доверие на утвърдени местни имена, които са най - добре запознати с проблемите в региона.

Преди интевюто с г-н Димитров, водещият разговаря с директора на „Слънчев бряг” АД Малина Стратиева по основните въпроси, касаещи летния сезон тази година – броя на туристите и застрояването в комплекса Слънчев бряг.

С представителите на Съюза на собствениците – Мария Инджова и Венелин Ташев, Бареков обсъди темата за недостатъчно адекватната позиция на държавата по отношение на туризма и нуждата от промяна.

Дискусията и с четиримата събеседници протече изключително динамично. „Това е едно от най – цветните предавания, които съм правил” – в заключение каза водещият Бареков.

 

 Сборник с научни доклади разкрива ролята на Несебър в средновековния свят

Дата: 04.07.2008 г.

Том VI – VII от поредицата Bulgaria Pontica Medii Aevi излезе от печат. Неговото официално представяне се състоя в музей „Старинен Несебър”. Лично вдъхновителят на тома, акад.проф.д.и.н. Васил Гюзелев, разказа повече за историята и съдържанието на изданието.

Реализиран съвместно с музей „Старинен Несебър”, сборникът неслучайно излиза в годината, в която Несебър отбелязва своята 25 – годишнина като град на световно културно наследство. Негов редактор е проф. Иван Карайотов, който заедно с някои от авторите присъства на събитието.

Книгата представлява сбор от докладите и научните съобщения, изнесени на VII Международен симпозиум Bulgaria Pontica Medii Aevi, проведен в Несебър през 2006 г. Публикуваните изследвания обясняват историческата роля на Несебър в реала на античния и средновековен свят. Те разкриват осъществяването на един значим и сложен процес, а именно синтезът между античната и християнската традиция на Несебър.

„Този град е едно огромно съкровище не само за България, но и за Балканите и за света!” сподели проф. Гюзелев, чийто цял живот е свързан с Несебър. Томът VI-VII е посветен на 70 – годишнината на изтъкнатият български историк, културолог и публицист.

Ръководителят на катедра История на България в Софийския университет доц. д-р Милияна Каймакамова запозна присъстващите с постиженията в професионалния живот на историка. „Проф. Гюзелев е трайно свързал своето дело с универскитетската и академична наука, той е автор на 52 книги, 250 статии, студии и публикации както у нас, така и в чужбина” – коментира доц. Каймакамова.

Акад. Васил Гюзелев е създател на Международния симпозиум Bulgaria Pontica Medii Aevi. Заедно със свои колеги от научните среди, той поставя началото още през 1978 г. Форумът има национално значение, поради факта, че с него са поставени основите на проучванията на Черноморското крайбрежие. Следващия симпозиум, осми по ред, ще се проведе догодина. Негова тема ще бъде „Черно море в историята и културата на европейското средиземноморие”.

 

 

 

Британският посланик посети Несебър

Дата: 03.07.2008 г.

Вчера се състоя неофициална среща между кмета на община Несебър и британския посланик Стиви Уилямс. Посещението беше част от обиколката на дипломата по Черноморското крайбрежие.

Обсъдени бяха актуални теми, свързани с летния туристически сезон - сигурността на британските туристи на територията на Община Несебър, както и сигурността на британските инвестиции.

Г-н Уилямс благодари за помощта, която Общината оказва на британските граждани, които си купуват имоти тук и за предоставянето на всички необходими административни услуги. Той благодари и за това, че ги възприема като жители на община Несебър и им оказва съдействие.

Британския посланик изказа своите притеснения поради закъснението на инфраструктурното развитие, което пряко засяга развитието на инвестициите в региона.

Разгледани бяха темите за Слънчев бряг – застрояването, подмяната на основния тип туризъм, а именно превръщането му от курорт за семеен туризъм в курорт за младежки туризъм, поради наличието на множество барове и дискотеки.

 

 

В тази връзка г-н Уилямс изрази своето задоволство от мерките за сигурност, които Общината е предприела този сезон. Той сподели, че негов представител е присъствал на провелата се през месец май тристранна среща на местното ръководство с туроператори и посланици и е останал доволен от получената информация за адекватната позиция на управлението към евентуалните проблеми, които могат да възникнат по време на сезона.

Гостът беше силно впечатлен от културната програма на община Несебър и от факта, че е обявена и на английски език, както и че в нея преобладават синкретичните форми и по този начин е достъпна не само за българските туристи, но и за всички чуждестранни туристи.

 

 

 

В края на срещата, кметът на община Несебър и британския посланик поеха ангажимент за взаимен контакт и обмяна на информация по проблемите на двете страни.

 

 

 

 Г-н Димитров се срещна с жителите на стария град

Дата: 03.07.2008 г.

Кметът на община Несебър г-н Николай Димитров проведе изнесен приемен ден в стария град на Несебър. Вниманието беше насочено към проблемите на жителите там.

Всеки, който желаеше да разговаря с г-н Димитров, можеше да го посети в приемната на конферентен център „Сочи”. По време на срещите бяха обсъдени някои от основните проблеми на местните жители, свързани с чистотата и реда по улиците на града. Съобщена бе информация  за нередности и ситуации, създаващи затруднения.

Посетителите изказаха своето задоволство от положителните промени напоследък  като например евтините общинските паркинги и премахването на част от сергиите по улиците с цел освобождаване на пешеходните зони.

Дадени бяха различни предложения и идеи, като например поставянето на кутия за похвали и оплаквания пред сградата на Общината.

Изнесени приемни дни са се провели към този момент във всички селища на община Несебър. Индивидуалния подход към всеки един гражданин и всеки един проблем е водещ в начина на управление на г-н Димитров и неговия екип. Ето защо практиката на приемни дни извън административната сграда на Общината ще продължи и за в бъдеще.

Информация за предстоящите приемни дни на кмета ще намерите на тук на официалния сайт на община Несебър.

 

Връчиха дипломите на зрелостниците

Дата: 01.07.2008 г.

Абитуриентите от випуск 2008 на СОУ „Любен Каравелов” получиха дипломите си за завършено средно образование. Те бяха връчени лично от кмета на община Несебър г-н Николай Димитров.

Той отправи пожелание към младите хора да бъдат упорити и последователни в преследването на мечтите си, защото техните бъдещи успехи ще бъдат успехи и на Несебър. И именно те ще са хората, които ще определят посоката на развитие и просперитет на града само след няколко години. Освен подаръци от община Несебър, зрелостниците получиха и дебитни карти от банка ДСК.

Възпитаниците на СОУ „Любен Каравелов” имаха и още един повод да празнуват и той бе успешното им представяне на държавните зрелостни изпити, проведени на 1 и 3 юни 2008 г.

50 ученици са се явили на матурата по български език и литература, където е постигнат среден успех добър 4.20 ( 18-то място сред 48 училища в областта). Най-високата оценка по този предмет в несебърското училище е отличен 5.93. Абсолютно същата оценка е получил единственият явил се на втората задължителна матура по биология и здравно образование. Така той нарежда СОУ”Любен Каравелов” на първо място в Бургаска област.

Най-желаните предмети за втората задължителна матура са били география и икономика. Явилите се 23 зрелостници имат среден успех добър 3.80 (10-то място от 38 училища в областта). На десето място по успех се нарежда несебърското училище и по история и цивилизации (добър 3.56), на 13-то място по английски език (много добър 4.59) и на 22-ро  място по математика (добър- 3.81)

Средният успех на зрелостниците от всички положени матури е добър 4.33. Учениците, получили слаби оценки са четирима,като двойките по български език и литература са две, а по математика и по история и цивилизации - по една. Най-висок успех от двете матури е постигнала Милена Радева (съотв.отличен 5.93 и отличен 5.86).