Дата: 28.02.2008 г.

Тази седмица, в приемният си ден сряда, 27 февруари, кметът на Община Несебър приемаше до обяд в кабинета си, гражданите желаещи среща с него. Следобяд проведе срещи с жителите на съставните селища Оризаре и Гюльовца, които се състояха в кабинетите на местните кметове.

По време на срещите бяха обсъждани  текущи въпроси като: възможностите за работа, изграждане и ремонт на канализационни системи, здравното обслужване и почистването на селищата.  В с.Оризаре по-конкретно бяха поставени въпросите за създаване на нов пенсионерски клуб, ремонт на основния път, който минава през селото, както и възможността млади семейства, които живеят и биха искали да продължат да живеят в с.Оризаре, да закупят общински парцели.

  В с. Гюльовца, кметът г-н Димитров поиска да бъде подробно запознат с дейността на съществуващите два футболни отбора, за да се създаде комисия, която да вземе решиение по техния статут, като футболният отбор,  провеждащ тренировки на най-малките ще има приоритет.

Кметът  на Общината е орган на изпълнителната власт и като такъв той е главният инициатор за развитие на общинската политика в интерес на всички жители. Затова и тези изнесени приемни дни на кмета, дават добър резултат в селищата на Общината, тъй като се предоставя възможност на всеки жител, лично да разговря с г-н Димитров и  директно да постави своите проблеми или въпроси, които представляват обществен интерес. Добрият диалог между общинската администрация и  жителите на Общината е един от главните приоритети на ръководството на Община Несебър.

 

Несебър взе участие на Международната туристическа борса «Ваканция и СПА ЕКСПО 2008»

 

Дата: 22.02.2008 г.

За осми пореден път Община Несебър взима участие в най-голямата международна туристическа борса в България “Ваканция и СПА ЕКСПО 2008”.

  За осми пореден път Община Несебър взима участие в най-голямата международна туристическа борса в България “Ваканция и СПА ЕКСПО 2008”. Тази година е 25-то юбилейно издание на тази най-значима проява в областта на туризма в България, която се организира от ПРИМ ЕКСПО, с традиционното съдействие на ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ПО ТУРИЗЪМ. Партньори са Столична община, Съвет по туризъм - София, БХРА, БАТА, БТК, НАБТ и НДК. С всяка изминала година, интересът към изложението нараства значително и тази година  в него участват 320 фирми - туроператори, браншови организации и сдружения, десетки туристически комплекси, общини, спа комплекси и хотели, както и балнеоложки курорти от 20 държави в Европа и Азия . За първи път тази година в борсата участват и фирми от Русия , Холандия, Чехия, Куба и Обединени арабски емирства. По време на изложението, участниците представят освен своите туристически продукти и възстановка на обичаи, демонстрация на занаяти, обредни танци, местен фолклор, дегустация на характерни ястия и напитки. Председателят на държавната агенция по туризъм г-жа Анелия Крушкова официално откри борсата на 21 февруари от 10.30 ч. в НДК в гр. София. На тържеството присъстваха, заместник министъра на културата Иван Токаджиев, кмета на Община Несебър г-н Николай Димитров, Секретаря на Общината Ели Кирилова, Лазар Япаджиев -зам.-кмет "Туризъм", зам.областният Управител на Община Бургас Георги Николчев, както и участниците в провеждащата се на 21.02.2008 кръгла маса на тема “История, култура и туризъм – средство за разбирателство” национални туристически администрации на страните от Югоизточна Европа.

          В това издание на изложението Община Несебър се представя със собствен щанд, на който за първи път цялостната му визия бе поверена на таланта на дружеството на несебърските художници, представители на които бяха София Германова и Теодора Филипова. По време на борсата за деловите контакти с туроператори, туристически агенции, държавни и браншови организации, общини и съвети по туризъм, се грижи отдел "Търговия и туризъм" към Община Несебър в лицето на г-жа Диана Кондова и нейният екип.

          Представянето на Несебър е съвместен проект на Общината и художниците, главният акцент в който е навършването на 25-та годишнина от вписването на града в Списъка на паметниците на световното културно наследство. По този повод на щанда освен  рекламни материали, които разкриват забележителностите на града предлагащи възможности за летен и алтернативен туризъм, тази година той е богат и на художествени творби посветени на богатото културно-историческо наследство представено чрез уникалната хармония на история и съвремие - 8 картини на Богдан Богданов, Иван Фиорич, Йордан Йорданов, Теодора Филипова и 1 афтентична несебърска икона дело на София Германова. Най-младият член на групата на художниците, модния дизайнер Мария Богданова, представи проекта си Преформънс, който слива в едно 15-те уникални паметници на средновековната архитектура в Несебър  втъкани в цветове и материи.

          За да се опознае по-добре и почувства по-силно древния град, Музей "Старинен Несебър" тази година представи  филм, чрез който всички посетители на борсата да могат да направят панорамна обиколка из просторните зали на музея и да се запознаят с богатата история на древна Месемврия -  историческо съкровище на България обявен за град - музей през 1956 година.

 

Ансамбъл "Слънчев бряг" се завърна с първа награда от Световния фолклорен фестивал в Италия

Дата: 20.02.2008 г.

Представителен фолклорен ансамбъл „Слънчев бряг” при Обединена общинска школа по изкуствата – гр. Несебър се завърна от 10 дневно турне в Италия. Съставът бе там по покана на туристическия борд на директорите на гр.Агридженто Сицилия, за да участва в 53-то издание на Световния фолклорен фестивал.

Представителен фолклорен ансамбъл „Слънчев бряг” при Обединена общинска школа по изкуствата – гр. Несебър се завърна от 10 дневно турне в Италия. Съставът бе там по покана на туристическия борд на директорите на гр.Агридженто Сицилия, за да участва  в 53-то издание на  Световния фолклорен фестивал.

          В рамките на този фестивал, но извън конкурсната програма, най-атрактивни, според директора на ансамбъл "Слънчев бряг"  г-н Денислав Кехайов, са били дефилетата из красивия старинен град Агридженто, чиято дължина достигала до 6-7 километра. "Хиляди хора от целия град и техните гости бяха съпричастни към това грандиозно събитие. С голямо въодушевление аплодираха участниците по време на тези дефилета, радваха им се и празнуваха заедно с нас."- сподели още г-н Кехайов. Също така интересни са били провежданите  на открито шоу-програми на театър "Кавър", както и дефилето на мира с факли, след което представители от всички групи участници  запалили огъня на мира в долината на храмовете.

 

          Най-важният момент по време на фестивала била неговата конкурсна част, където нашият ансамбъл мери сили с още 14 състава от цял свят - Израел, Беларус, Корея, Армения, Гърция, Сенегал, Индия, Полша, Хърватия, Италия, Монголия и др.

 

          В четири поредни дни, на сцената на двореца на конгресите, международното компетентно жури наблюдавайки изявите на всички състави по регламент, единодушно присъди най-голямата награда за танцово изпълнение на Представителен фолклорен ансамбъл "Слънчев бряг". Освен от великолепната хореография и прекрасно изпълнение, журито и публиката останали очаровани и от пъстрото многообразие в костюмите на ансамбъла. Красотата и богатството на българските шевици и великолепните аксесоари към тях, създават неповторимия облик на ансамбъл "Слънчев бряг". А техните концертите  се превръщат в празници на народното творчесто, на таланта и гения на българския народ, създал и съхранил през вековете съкровището наречено български фолклор.

 

          След закриване на фестивала, ансамбъла бе поканен да участва в снимки на местни телевизионни канали, както и в националната италианска телевизия Рай Уно.

 

Стоянка Мутафова ще гостува в Несебър с юбилеен спектакъл

Дата: 18.02.2008 г.

Примата на българската комедия Стоянка Мутафова, гостува в гр.Несебър по покана на Кмета на Общината г-н Николай Димитров. Своя 85 годишен юбилей и 60 години сценична дейност, култовата актриса отбеляза на сцената на Читалище “Яна Лъскова” с постановката "Молба до Господ" от Илко Иларионов.

Примата на българската комедия Стоянка Мутафова, гостува в гр.Несебър по покана на Кмета на Общината г-н Николай Димитров. Своя 85 годишен юбилей и 60 години сценична дейност, култовата актриса  отбеляза на сцената на Читалище “Яна Лъскова” с постановката "Молба до Господ" от Илко Иларионов.

          В "Молба до Господ" любимата на различни поколения Стоянка Мутафова играе ролята на Пепа - бивша актриса, а Васил Попов в образа на Коста - бивш военен. Те ще ни покажат какво може да се случи в дома на една възрастна семейна двойка, когато ненадейно, незнайно откъде, някой й достави чанта с много пари.

          "Молба до Господ" е динамична, любопитна творба, изпълнена с невероятни обрати, комедийни ситуации, смях и още много други неща, взети от днешния ни живот. Пепа и Коста ще разказват за себе си, но и ще ни накарат да си задаваме въпроси - защо престанахме да обичаме ближния си, защо гледаме със завист в двора на съседа, защо някои се научиха да крадат.

 

Кметът на Несебър покани всички дами на по чаша вино

Дата: 15.02.2008 г.

Кметът на Общината, г-н Николай Димитров, покани на неофициална среща всички инициативни дами от гр. Несебър на по чаша вино по повод празниците Трифон Зарезан и Св.Валентин.

Кметът на Общината, г-н Николай Димитров, покани на неофициална среща всички инициативни дами от гр. Несебър на по чаша вино по повод празниците Трифон Зарезан и Св.Валентин.

          Тък като тази година се навършват 25г от както гр. Несебър е включен в списъка на градовете със Световното историческо наследство, кметът сподели с дамите една от идеите за честването на тази годишнина - да се направи тема "Аз живея в Несебър", чрез която да се възпитат децата на уважение и гордост, че живеят в този уникален град.

 

          Първата стъпка към реализиране на това начинание, кметът отправи към всички  дами,  присъстващи на срещата - с тяхната голяма майчина любов и с подкрепата на Общината, да се изработят мартенички с цветовете на здравето, надеждата и обичта за всички деца на Несебър.

 

          Тези дами, на които не им е безразлично как ще се развива този град и как ще живеят децата на Несебър, приеха радушно инициативата на кмета.

 

          Срещата продължи с много  веселие, песни и хора под звуците на Оркестър "Сакар" допълнени с магията на чудния  глас на ръководителя на Фолклорен ансамбъл "Слънчев бряг", г-н Данислав Кехайов.

 

Фондация „А. Г. Левентис” получи приза Европа Ностра

Дата: 11.02.2008 г.

Президентът на фондация „А. Г. Левентис”- г-н Анастасиос Пол Левентис, получи авторитетната наградата на Европейския съюз – Европа Ностра за дейност, посветена на опазването на европейското културното наследство. Тържеството се състоя на 8 февруари 2008г в криптата на Храм – паметника „Александър Невски” в София

Президентът на фондация „А. Г. Левентис”- г-н Анастасиос Пол Левентис, получи авторитетната наградата на Европейския съюз – Европа Ностра за дейност, посветена на опазването на европейското културното наследство. Тържеството се състоя на 8 февруари 2008 г. в криптата на Храм – паметника „Александър Невски” в София и бе организирано от Националната художествена галерия и БНК на ИКОМОС. На него присъстваха Председателят на Народното събрание г-н Георги Пирински, зам. министърът на културата г-н Иван Токаджиев, много дипломати, видни учени и общественици.

          Община Несебър бе представлявана от г-жа Ели Кирилова – секретар на Община Несебър и Петя Кияшкина – Директор на Музей „Старинен Несебър”. Приветствени слова поднесаха акад. Светлин Русев и г-н Георги Пирински. Г-жа Ели Кирилова връчи на г-н Анастасиос Левентис бронзова пластика и прочете Благодарствен адрес от името на Кмета на Община Несебър г-н Николай Димитров.

 

          Фондация „А. Г. Левентис” развива благотворителна дейност вече почти 30 години. Дейността й е в различни области – култура, образование, здравеопазване, околна среда, но акцентът винаги е бил поставян върху опазването на културното наследство. Фондацията е финансирала десетки проекти в тази област – за археологически проучвания, реставрация на паметници, консервация и попълване на музейни колекции, научни изследвания и публикации, образование.

 

          Отличието Европа Ностра се връчва на фондация „Левентис” за особено голям принос в реставрирането и опазването на Костницата в Бачковския манастир, Античния римски театър в Пловдив, църквата в Бобошево и църквата “Свети Стефан” в Несебър, чиято реставрация ще приключи през тази година. През месец март се очакват експерти на фондацията, които ще огледат и останалите църкви в града, за да набележат приоритетите в цялостната програма за реставрация на културното несладство в Несебър.

 

 

 

До г-н Анастасиос Пол Левентис
Президент на Фондация „А. Г. Левентис”

 

 

Белгийска делегация посети децата от Социалния дом в с.Кошарица

Дата: 07.02.2008 г.

Белгия изпрати дипломатическа делегация в България, която да посети всички домове за деца с увреждания в Североизточна България. След визитите в Домовете за деца и младежи с умствена изостаналост в с.Могилино, с.Медвен и с.Искра, на 29 януари белгийската делегация посети Социалния дом "Стилиян Пафлагонийски" в с.Кошарица.

Белгия изпрати дипломатическа делегация в България, която да посети всички домове за деца с увреждания в Североизточна България. След визитите в Домовете за деца и младежи с умствена изостаналост в с.Могилино, с.Медвен и с.Искра, на 29 януари белгийската делегация посети Социалния дом "Стилиян Пафлагонийски" в с.Кошарица.          Делегацията от Белгия включваше правителствени представители, служители и експерти от държавни институции, психолози и журналисти. Посещението им е провокирано от филма на БиБиСи за дома в Могилино, след чието излъчване по водещ канал на белгийската телевизия, в страната се надига публичен протест. Работата на дипломатите, които имат желание не само да проучат условията за интеграция на децата с увреждания в България, но и да окажат съответно помощ в тази област, се свежда до установяването на фактическото състояние на децата, условия в които живеят, както и грижите които се полагат за тях, а следващите стъпки ще зависят от заключенията на комисията.

Директорът на дома г-н Митев запозна гостите с подобренията на материалната база извършени през последните 2 години, както и изрази своята благодарност към Община Несебър за голямата финансова подкрепа, благодарение на която през изминалата година бяха изградени нови кабинети по трудотерапия, където по-големите от възпитаниците ще могат да усвоят умения, които ще спомогнат за по-доброто им интегриране в обществото. Тази година предстои да бъде открит и нов Център за рехабилитация и интеграция, както и нов спален корпус, изцяло финансирани от Общината.

В дома в момента се отглеждат 35 деца с умствена изостаналост. От тях 30 са на възраст от 6 до 18 години и 5 лица над 18 години. Очаква се  да постъпят още 5 деца от дома за Медико-социални грижи в Бургас и така, ще бъде запълнен капацитета на заведението, който е за 40 деца. За тях денонощна грижа полага 57 числен персонал от квалифицирани медицински специалисти - психолог, невролог, личен лекар и стоматолог, 2-ма рехабилитатори, 6 медицински сестри, както и възпитатели и санитари.

По време на срещата Секретарят на Общината Ели Кирилова, заяви, че от това посещение на  чуждите експерти, очаква да бъде почерпан опит  за добрите практики в тяхната страна при отглеждането на деца с проблеми, както и насоки за партниране чрез различни програми и проекти, тъй като стремежът за непрекъснато подобряване на материалната база в заведението, както и  създаването на  условия за увеличаване на квалифицирания персонал, който е необходим за по-добрата грижа и възпитание на децата, е един от приоритетите на общинската управа.

В края  на визитата, предсетаделят на Федералната служба по здравеопазване  Кристиан Де Костер изрази възхищението си от добрата грижа за децата и условията в Дома, както и от стабилното партньорство на Общината със Социалното заведение и изрази готовност за подкрепа и сътрудничество.

Първо работно посещение на консула на Република Турция в Несебър

Дата: 03.02.2008 г.

След направените срещи с кметовете на Варна и Бургас, новият Генерален консул на Република Турция - Исмаил Сефа Юджеер, поиска официална среща и с кмета на Община Несебър. Г-н Николай Димитров прие своя гост в кабинета си на 10 януари 2008 година.

След направените срещи с кметовете на Варна и Бургас, новият Генерален консул на Република Турция - Исмаил Сефа Юджеер, поиска официална среща и с кмета на Община  Несебър. Г-н Николай Димитров прие своя гост в кабинета си на 10 януари 2008 година.

          Това е първото работно посещение на консула в Несебър. Турският консул сподели, че като приятелска страна Турция отдава много голямо значение на приемането на България в Европейския съюз и тази среща е само едно начало за нови съвместни проекти. Г-н Юджеер прояви и интерес към приоритетите, които ръководството на Община Несебър е заложило по отношение на туристическата дейност и изрази увереност, че ще бъде от полза за инвестициите в региона, ако Несебър стане домакин на среща на Съюза на турските инвеститори. От своя страна г-н Димитров предложи да се
проведе и туристически форум, като се поканят турски специалисти и се обсъдят въпроси и концепции в областта на туристическото обслужване и инвестициите по Черноморското крайбрежие. Обсъждани по време на срещата бяха и екологичните проблеми на Черно море, както и въпроса за визовият режим, който е причина за ниският брой турски туристи в България.

          Възползвайки се от необичайното за последните дни хубаво време, кметът покани консулът да разгледа стария град на Несебър. По време на разходката много хора спираха г-н Димитров за да го поздравят и той ги запозна със своя гост, който остана дълбоко впечатлен от непосредствеността и любезността на несебърлии.

Дата: 02.02.2008 г.

В журито се вклучиха представители от спортните клубове и от местните медии, както и бившия председател на ОС Несебър и виден спортен деятел Янаки Стоянов. Оценяването беще по точкова система.

На среща на спортните клубове в Община Несебър бяха избрани 10-те най-добри спортисти за 2007г. Предложението за учредяване на такъв вид отличие беше внесено в последната сесия на ОС от общинския съветник Атанас Терзиев. Наградният фонд е от 5000 лв, като те ще бъдат разпределени по равно мужду призьорите. Награждаването ще се проведе на следващата общинска сесия, насрочена за 24 януари 2008 г.

          В журито се вклучиха представители от спортните клубове и от местните медии, както и бившия председател на ОС Несебър и виден спортен деятел Янаки Стоянов. Оценяването беще по точкова система. Спортистите се оценяваха по спечелените титли, първенства и състезания през изминалата година. С най-много призьори се отличиха спортните клубове по ветроходство, като един от най-развитите спортове в региона. Отличие получиха и Колоездачния клуб, Клуба по бойни изкуства, младият Клуб по моторни спортове и хандбалния клуб.

          Всички присъсващи на срещата изказха надеждата си, това отличие да се превърне в една хубава традиция, която би стимулирала спортистите от региона да достигат още по-високи върхове в спортното майсторство.