Община Несебър беше отличена от Бургаската регионална туристическа камара

Дата: 29.12.2008 г.

Усилията на Общинска администрация за разработване на нови туристически продукти, бяха оценени от представителството на туристическия бранш.
 

На традиционния туристически форум, Община Несебър беше отличена от Бургаската регионална туристическа камара с грамота за разработка на нови туристически продукти за културен туризъм.

 

Между големите културни събития в Община Несебър през изминалата 2008г., бяха празникът на града - 15 август и тридневните тържества по случай честването на 25 годишния юбилей от приемането на Несебър в списъците на Световното Културно наследство на ЮНЕСКО.     

Ко

 

 

ледно парти

Дата: 24.12.2008 г.

На тазгодишното коледно парти на Община Несебър, за първи път заедно се веселиха общинска администрация и общински съвет. Събитието се състоя на 23 декември в ресторанта на хотел „Хризантема”- Сл. Бряг.

 

В началото на вечерта, кмета на Община Несебър, г-н Николай Димитров пожела весело изкарване на всички с думите: „Както рабоим, така да се веселим”. Председателя на общински съвет, г-н Благой Филипов пък сподели, че се радва да види всички събрани заедно и пожела успешна нова година с добра работа в екип между общинска администрация и общински съвет.

 

Официален гост на събитието беше певицата Тони Димитрова която с изпалненията си, вдигна всички на дансинга. На коледното парти имаше още много изненади игри и подаръци за всички присъстващи.

 

 

 

 

Дата: 24.12.2008 г.

В Община Несебър се проведе благотворителна акция за раздаване на дрехи на социално слаби семейства.


Акцията се организира по инициатива на главния секретар на Община Несебър г-жа Ели Кирилова по случай настъпването на коледните и новогодишни празници.  Граждани и служители на общинската администрация дариха дрехи, играчки,обувки, раници и книги.

 

Служителите от отдел ”Здравеопазване и социални дейности”, опаковаха дарениеята в коледни пакети и лично ги раздадоха на всяко едно социално слабо семейство от Община Несебър.

Добра обмяна на опит и идеи

 

 

 

Дата: 24.12.2008 г.

Бивши кметове на Община Несебър и бивши председатели на Общинси съвет Несебър се събраха на делова вечеря. Събитието се състоя на 22 декември 2008г. в ресторанта на х-л „Виго” – гр. Несебър. Вечерята беше организирана от кмета на Община Несебър г-н Николай Димитров и от председателя на Общински съвет – г-н Благой Филипов.


Г-н Димитров посрещна гостите, като им благодари че са уважили поканата и сподели, че се надява тази добра традиция започнала през 1995г., да продължи и за напред. Кмета на Община Несебър добави още, че за него тези срещи са важни, защото на тях се обменят опит и идеи, които помагат за по-пълноценната работа върху глямата идея по коята работи Община Несебър: По-добра Община - по-добър живот.

 

На вечерята се разискаха различни въпроси, някои от които свърази с еврофондовете, изграждането на новото училище по туризъм, изграждането на нов културен дом, на делфинариум, на летен театър и разширяването и изграждането на детските градини в Община Несебър. Получи се един много добър диалог между общински съветници и кметове.

 

За доброто настроение на гостите се погрижиха участниците в програмата, организирана специално за събитието.

 

В края на вечерята, г-н Васил Киров /кмет на Община Несебър в периода 1962- 66 г. и 1981 – 90 г. - 28.11.2008 г./ взе думата и от името на всички присъстващи съобщи, че г-н Николай Димитров и г-н Благой Филипов, винаги могат да разчитат на тяхната подкрепа и те винаги ще са зад гърба им, щом става въпрос за интересите на Общината.

 

На събитието присъстваха: Николай Димитров, Благой Филипов, Васил Киров, Иван Ташев, Страхил Ламбов, Андрей Сариев, Янаки Стоянов, Живко Георгиев, Стоян Голев, Мария Стрезова, Страхил Станков, Красимир Косев и Ели Кирилова.

 

 

 

читалище „Пробуда” - 70 годишен юбилей от създаването

Дата: 23.12.2008 г.

На 19 декември 2008г., читалище „Пробуда” – гр. Св. Влас отпразнува 70 годишен юбилей от създаването. Събитието беше отбелязано с голямо тържество в залата на кметството в гр. Св. Влас.


Участие в концерта взеха всички самодейни групи от читалището, както и  самодейци от читалище „Зора” – с. Оризаре.

 

Г-жа Руска Узунова – главен експерт отдел „Куртура” към Община Несебър, поздрави читалище „Пробуда” от името на Община Несебър и от името на кмета г-н Николай Димитров. Подаръци получиха читалищните настоятели, а специално за читалището, Община Несебър подари картина на несебърския художник Радослав Ралев.

 

К

 

 

оледари в Община Несебър

Дата: 23.12.2008 г.

Коледни песни озвучиха рано тази сутрин кабинета на кмета на Община Несебър г-н Николай Димитров.


Коледарите от ОДЗ „Калина Малина”, изненадаха събралите се на оперативка заместник кметове, секретаря на Община Несебър и кмета г-н Николай Димитров. Те изпълниха коледни песни и коледарски танц, с което пожелаха здраве, щастие и благоденство на всички събрали се, както и на целия екип на Община Несебър.

 

От своя страна кмета г-н Димитров благодари на малките коледари, като също им пожела да са много здрави и да продължават да слушат и да радват своите родители и възпитатели.

 

 

25 години Обединена общинска школа по изкуствата гр. Несебър

Дата: 23.12.2008 г.

На 20 декември Обединена общинска школа по изкуствата гр. Несебър, отпразнува своя 25 годишен юбилей. Събитието беше отбелязано с голям концерт, който се проведе в читалище „Яна Лъскова” – гр. Несебър и в който се включиха всички възпитаници на школата.


В поздравителната си реч, кметът на Община Несебър г-н Николай Димитров, благодари на ООШИ за това че достойно е представила Общината на Националното откриване на туристическия сезон през 2008г., който се проведе в курорта „Св. Константин и Елена”. Той не пропусна да благодари и на г-н Вълко Любенов, основателят на Обединена Общинска школа по изкуствата – гр. Несебър, както и на настоящия директор г-н Денислав Кехайов.Г-н Димитров съобщи още, че на последната сесия на Общински съвет е внесена докладна за подробно-устройствен план в който е включен изграждането на нов Културен дом в центъра на Несебър /на площада срещу пощата/.

 

Председателя на Общински съвет Несебър, г-н Благой Филипов, също поздрави целия екип на ООШИ и сподели че е горд от това че неговата съпруга е била възпитаничка на школата, а в момента там се обучава и неговата дъщеря.

 

От името на Община Несебър и Общински съвет Несебър, г-н Димитров поднесе на директора на школата подарък мултимедия, както и плакети и почетен адрес.

 

Обединена Общинска школа по изкуствата e създадената през 1983г. от Вълко Любенов със съдействието на Община Несебър. Настоящ директор е Денислав Кехайов. В школата ежегодно се обучават около 200 деца и юноши. В момента ООШИ наброява 220 възпитаници, които се занимават в класове по: български народни танци, народно пеене, пиано, актьорско майсторство, изобразително и приложни изкуства. Към Обединена Общинска школа по изкуствата има  сформиран ансамбъл - „Слънчев бряг”.

 

 

КОЛЕДЕН ФУТБОЛЕН ТУРНИР В НЕСЕБЪР

Дата: 20.12.2008 г.

На 20 декември на стадиона в гр. Несебър се проведе Коледен футболен турнир. Той беше организиран от Община Несебър и в него се включиха 13 отбора.


Събитието посети кмета на Община Несебър г-н Николай Димитров който сподели, че се надява този турнир да се превърне в една добра традиция за Общината. Веднага след това последва изпълнението на мажоретен състав към Общински детски комплекс /ОДК/ гр. Несебър и с това беше сложено началото на турнира.

 

Първата среща се проведе между отборите на Общинска администрация и Общински съвет. Мачът завърши с резултат 3:1 в полза на Общинските съветници.

 

 

Коледно тържество в Дома за деца с умствена изостаналост „Св. Стилиян Пафлагонийски” – с. Кошарица

Дата: 20.12.2008 г.

На 20 декември в Дома за деца с умствена изостаналост „Св. Стилиян Пафлагонийски” – с. Кошарица, се състоя Коледно тържество. Официални гости на събитието бяха Красимира Тодорова - заместник кмет по здравеопазване и социални дейности в Община Несебър и Ели Кирилова – секретар на Община Несебър.


Тържеството откри директора на дома Господин Митев. Той благодари на Община Несебър и на дирекции  „Социално подпомагане” – гр. Бургас и гр. Помороие,  за  подкрепата и помощта, които указват на ДДУИ „Св. Стилиян Пафлагонийски”. Г-н Митев добави още, че в дома е станала добра традиция  децата да се изявяват по случай Коледните празници.

 

Красимира Тодорова поздрави всички присъстващи с предстоящите празници. Тя допълни, че само преди един ден на Общинската сесия е одобрен проект за реформиране на  ДДУИ „Св. Стилиян Пафлагонийски” – с. Кошарица. Проекта се състои в следното: „Подобряване качеството на институционалната грижа и отваряне на институцията за предоставяне на нови алтернативни услуги за деца”.

 

В празничната програма се включиха всички деца от дома. Те изпълниха много песни, стихотворения и танци. В края на програмата, най-голямата група от децата изпълни българска народна песен и в залата се изви голямо хоро.

 

Община Несебър подари на децата от дома много играчки и лакомства. Учителите, административния и помощния персонал на СОУ „Любен Каравелов”, също се включиха в благотворителната акция и също подариха на децата лакомства. Парично дарение от 1000лв. направи  колоездачен клуб Несебър.

 

В дома за деца с умствена изостаналост „Св. Стилиян Пафлагонийски” има 40 деца, за които се полагат специално грижи от специалисти. Преди по-малко от две седмици, министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова връчи на дома чисто нов адаптиран микробус марка „Хюндай” със специална рампа за инвалиди. Другата скорошна  придобивка в дома е новата датска площадка.

 

 

 

ПРАЗНИЧНА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ГР.НЕСЕБЪР

Дата: 19.12.2008 г.

На 19 декември в зала „Мелсес” гр. Несебър, се проведе празнична сесия на Общинския съвет.


В началото на събитието бе прожектиран кратък филм от тазгодишния празник на града - 15 август. След това думата взе кметът на Община Несебър г-н Николай Димитров. Той изпълни решение на Общински съвет, като удостои посмъртно Петър Мавров със звание „Почетен гражданин на Несебър”. Петър Мавров е допринесъл както за масовия така и за професионалния спорт на територията на Община Несебър и с негова помощ са построени много от настоящите спортни бази в общината. Почетния знак взе неговият син – Красимир Мавров.

 

Секретарят на Община Несебър г-жа Ели Кирилова също изпълни решение на Общинския съвет. Общинската комисия за даровити деца /създадена в началото на годината/, награди 12 таланта, които са прославили Несебър с участието си в много конкурси и фестивали. Грамотии подаръци бяха връчени на децата от кмета на Община Несебър г-н Николай Димитров и председателя на Общински съвет – г-н Благой Филипов. Четири даровити деца получиха и   парични стипендии. „Макар и нашият град все още да не е академичен град, ние доказахме с това си действие, че имаме академично отношение към нашите деца”, каза в заключение г-жа Кирилова.

 

В края на празничната част от сесията, едно то даровитите деца - Мартин Колев изпя песен с която поздрави всички присъстващи в залата.

 

 

100 ГОДИНИ ТЕАТЪР В НЕСЕБЪР И 10 ГОДИНИ ОБЩИНСКИ ТЕАТЪР

Дата: 19.12.2008 г.

На 18 декември 2008г. в читалище „Яна Лъскова”, се честваха 100 години театър в Несебър и 10 години Общински театър.


Събитието откри художествения ръководител на театъра, Димитър Еленов. Той прожектира филм на присъстващите в залата, разказващ историята на Общински театър Несебър. Във филма впечатления споделиха и големите български актьори – Димитър Рачков и Асен Блатечки, които съща са вземали участие в постановките представяни в театъра. Самия Димитър Рачков е възпитаник на г-н Еленов. Той сподели, че винаги му е приятно да участва в постановки на Общински театър Несебър, защото има удоволствието да играе с истински професионалисти. Асен Блатечки добави, че Несебър само може да се гордее с такъв театър.

 

Официални гости на събитието бяха кмета и секретаря на Община Несебър г-н Николай Димитров и г-жа Ели Кирилова. От името на Общината, г-н Димитров подари на театъра видео камера и пожела много бъдещи успехи. От своя страна г-н Еленов благодари на Община Несебър за помощта която оказва на театъра.

 

Първата постановка на Общински театър Несебър е през месец май 1995г. и се казва „Чудо” по Иван Радоев.Следващата постановка през 1997г. също е по Радоев и се казва „Сън”. Следват постановките: „До година по същото време”, „Боб”/по Елин Рахнев/, „Храна за кучета и котки”/по Николай Павлов/, „Вражалец”/по Ст.Л.Костов/, „Човекоядката” /по Иван Радоев/, „Фенове”/по Елин Рахнев/, „Животът това са две жени”/по Стефан Цанев/, „Лебедова песен”/по Чехов/. Някои от тези постановки печелят големи успехи в много градове от страната, както и в Народния театър. Към Общински Театър гр. Несебър има и детска театрална студия, представя пред зрителите постановката „Андерсенови приказки”.

 

 

НАГРАДИХА 10-ТЕ НАЙ-ДОБРИ СПОРТИСТА НА ОБЩИНА НЕСЕБЪР ЗА 2008г.

Дата: 16.12.2008 г.

Стана добра традиция, вече втора година в Община Несебър да бъдат номинирани десетте най- добри спортисти. Тазгодишното събитие се състоя на 15.12.08г.. в Конферентин център Несебър.


Номинацията събра спортния елит и обществеността на Несебър. По време на тържествената церемония кметът на Общината г-н Николай Димитров постави въпроса много или малко са средствата изразходвани за спорта в общината. Той отбеляза, че на територията на Несебър  работят 35 спортни клуба, в които активно със спорт се занимават около 1000 човека. По нататък в изложението си, той изтъкна голямото място и значение на спорта в цялостната програма на  общината, която през следващите три години ще заложи на голямата идея: По – добър град, по добър живот.

 

Председателят на Общинския съвет Благой Филипов потвърди, че в предстоящата сесия на 19.12.2008г. в дневния ред е включен промяна на статута на общински терен с размери 18декара, на който ще бъде проектирана новата спортна, многофункционална зала на Общината. В отговор от името на спортистите думата взе Александър Александров от ветроходен клуб Несебър, който поздрави ръководството на Общината за възстановяването на една позабравена традиция за номинирането на спортисти на годината.

 

На първо място от десетте най-добри спортиста на годината е Ивайло Габровски от КК „Колоездачен клуб Несебър”, второто място бе за Росен Ангелов Тончев от СНЦ „Несебър мото” и на трето място се класира Лъчезар Янев Димитров КИБИ „Бошудо”.

 

 

Коледната работилница в Общински детски комплекс

Дата: 16.12.2008 г.

От 15 декември стартира Коледната работилница в Общински детски комплекс. По график децата от съставните селища на Общината ще посетят комплекса. Там ги очакват много изненади в различните зали, коледно украсени и подготвени за работа с отделните групи момичета и момчета.

Децата научават за традициите в празнуването на християнските празници, за корените на различните ритуали, заедно пресъздават Бъдни вечер. Момчетата сформират коледарска група , като си подготвят сами герданите от пуканки  и учат коледарски песни. Момичетата подготвят картички и украса за елхите. Накрая групите се събират и момчетата пеят коледарските си песни пред момичета.Весели и доволни , с коледна искрица в сърцето си децата се връщат в училище.

 

 

Общински детски комплекс

Дата: 16.12.2008 г.

На 14 декември 2008 г. децата от Общински детски комплекс празнуваха заедно с родителите си. Различните групи показаха какво са научили.

Всички се радваха на най-малките , които за пръв път бяха на "сцена" и се възхищаваха на изпълненията на големите, вече представителни състави. За веселото настроение се погрижи кака Ася и джуджето Боко. Децата от групата по краезнание подготви томбола . Събраните средства - 160 лева внесоха във фонд "Българската коледа". Участниците
получиха книжки като награда за трудолюбието
и постоянството си.

 

80 годишен юбилей на читалище „Светлина” с. Кошарица

Дата: 15.12.2008 г.

Читалище „Светлина” с. Кошарица, отпразнува 80 години от създаването си. Събитието се състоя на 14.12 в залата на читалището. Официални гости бяха кметът на Община Несебър г-н Николай Димитров и г-жа Ели Кирилова – секретар на Общината.

Концертът откриха коледари. В програмата се включиха и всички останали самодейци към читалището, участие взеха и женски хор „Бодър дух” към Пенсионерски клуб Несебър.

В поздравителната си реч, кметът г-н Димитров увери читалищното настоятелство и всички присъстващи, че както до сега така и за в бъдеще, Община Несебър ще продължава да подкрепя всички самодейни форми към читалище „Светлина”. Той допълни още, че целия екип на Община Несебър ще продължава да работи по основната си идея: „Добра Община – добър живот”.

Община Несебър подари на читалище „Светилна” картина с изображение на Стария град, както и подаръци за цялото читалищно настоятелство. От своя страна, читалището подари специална книга за село Кошарица и бутилка шампанско на всички официални гости, които присъстваха на събитието.

Читалище „Светлина” е създадено  на 14 декември 1928г. В момента председател на читалищното настоятелство е г-жа Николина Анастасова, а секретар – г-жа Мария Чакърова. Читалищния фонд възлиза на 12430 книги и има 147 читателя. Към читалище „Светлина” има две самодейни групи: женски танцов състав и женска певческа група за автентичен фолклор.

 

 

Несебър се сдоби с детска кухня

Дата: 11.12.2008 г.

Отвори врати новата детска млечна кухня към Община Несебър. Заведението ще подпомага родителите и настойниците на деца от 1 до 3 г. възраст, като предлага специално приготвено и съобразено с изискванията за здравословно детско хранене дневно меню.

Събитието започна с кратка музикална програма – специален поздрав от малките възпитаници на ОДЗ „Калина Малина” гр. Несебър. След традиционния водосвет за здраве и благоденствие, кметът на Община Несебър г-н Николай Димитров и заместник кметът по здравеопазване и социални дейности г-ца Красимира Тодорова приветстваха събралите се майки с деца и им напомниха, че това е поредната стъпка от социалната програма, реализирана от Общината.

Сега, когато детската кухня е факт, предстои откриването на социален патронаж, който ще се грижи за възрастните хора. Също така предстои изграждане на пристройки към три детски градини – в ОДЗ „Яна Лъскова” и в други две детски заведения в Обзор и Свети Влас.

Г-н Димитров преряза лентата и покани присъстващите да разгледат новата кухня. В този ден храната за малчуганите беше безплатна. Стойността на купона за един храноден, която родителите ще заплащат е 1 лв.

Община Несебър финансира изцяло изграждането и оборудването на Детската кухня на стойност общо 321 000 лв. През 2008 г. са родени 248 бебета в Община Несебър, за които тя е дала еднократна помощ в размер 2000 лв. Всички тези мерки Общината възприема като инвестиция в бъдещето, за да създаде сигурност и добри условия на родителите, както и предпоставка техния брой да се увеличава.

 

 

Дарение

Дата: 09.12.2008 г.

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова връчи нов адаптиран микробус на Дома за деца с умствена изостаналост /ДДУИ/ „Св. Стилиян Пафлагонийски” - с. Кошарица.

Събитието се състоя на 8 декември в гр. София пред сградата на „Индустриал комерс” – вносител на „Хюндай за България. На церемонията по връчване присъстваха заместник кмета по „Здравеопазване и социални дейности” но Община Несебър – Красимира Тодорова и директорът на ДДУИ с. Кошарица – Господин Митев.

Автомобилът е с марка „Хюндай” и е специално пригоден за нуждите на децата с умствена изостаналост. В задната част на микробуса има поставена специална рампа за инвалиди.

Емилия Масларова връчи общо двадесет и пет нови адаптирани автомобила на домове за деца с умствена изостаналост в цялата страна.

 

Празничен концерт

Дата: 09.12.2008 г.

С празничен концерт завършиха тридневните тържества в Несебър по случай 25 години от вписването на града в списъците на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Концертът откри г-жа Петя Кияшкина, директор на Музей „Старинен Несебър”,  която върна гостите назад във времето и им припомни датата, на която става самото вписване – 9 декември 1983г. Тя подчерта, че това не е началото, а края на усилената работа на много хора работили в тази насока.

Един от тези хора е г-н Васил Киров – кмет на Несебър по време на приемането му в егидата на ЮНЕСКО. Той разказа за деня, в който Несебър официално е вписан в списъците на ЮНЕСКО като радостната новина му съобщава тогавашната директорка на музея в Несебър – г-жа Жана Чимбулева.  „Нямаше фанфари, нямаше фойерверки, а  една тиха радост и неизвестност за това какво предстои по нататък да се върши...” – сподели г-н Киров.

В своята реч, кметът на Община Несебър г-н Николай Димитров изрази гордостта си от това, че такава влиятелна международна организация каквато е ЮНЕСКО е признала и високо оценила Несебър, за да бъде той редом с градове като Москва, Санкт Петербург, Рим, Виена, Ливърпул  и много други. Той съобщи още, че Община Несебър разработва нова визия на търговията на открито, както и цялостен план за достъпност на всички хора до културно-историческите обекти.

Арх. Христина Станева - председателя на българския национален комитет на ИКОМОС поясни на присъстващите какви са предимствата и предизвикателствата на гражданите, които живеят в град – световно културно наследство. Според нея, за да се опази статута на Несебър трябва да се създаде съвременна политика за използването на този ресурс, за неговото представяне и интегриране в съвременния начин на живот.

В последвалата празнична част Гергана Несторова - пианистката от Несебър, която получи парична стипендия от Общинската комисия даровити деца на името на Жана Чимбулева зарадва публиката със своето брилянтно изпълнение на Шуберт. Още веднъж несебърската дизайнерка Мария Богданова впечатли с уникалната си колекция „850/350”, в която дрехите са вдъхновени от най-емблематичните сгради в Стария град. В концерта се включиха още и фолклорна група „Вардарка” – с. Равда, фолклорно група и танцов състав от гр. Обзор.

Концертът завърши с кратък филм от предишния голям празника на гр. Несебър – 15 август.

 

 

Носталгия по Стария град 3 част

Дата: 09.12.2008 г.

Третата от поредицата изложби на фотоси „Носталгия по Стария град” се състоя във фоайето на Читалище „Яна Лъскова”. Минути преди големия концерт, сложил финала на тридневните празници, гостите и жителите на града имаха възможност отново да се потопят в спомени по миналото на своите семейства.

Този път изложбата бе открита от един от главните й организатори Ира Банова – началник на отдел ГРАО към Община Несебър. Тя сподели на присъстващите, че една от основните идеи на изложбата е да пробуди носталгия по един град, който макар и модернизиран и отчасти променен, си остава все същия Несебър – късче земя сред морската шир, събрало на малката си територия огромно съкровище.

Г-жа Банова спомена също така, че снимкови материали продължават да се събират и че скоро предстоят други две изложби от подобен тип –снимки на най-колоритните личности на Несебър и снимки на занаятите, усъвършенствани от несебърските майстори през годините.

Един от специалните гости на събитието бе почетния консул на Дания, Швеция и Норвегия за българското Черноморие – г-н Константин Дараданов. Той с интерес разгледа снимките и остана впечатлен от факта, че най-старата снимка в изложбата датира от 1906 г.

 

 

Барелеф и стипендия на името на Жана Чимбулева

Дата: 08.12.2008 г.

В началото на третия ден от тридневните празници, организирани от Община Несебър, бе открита паметна плоча – барелеф на Жана Чимбулева – дългогодишната директорка на Музей „Старинен Несебър”.

Събитието се състоя на входа на музея в гр. Несебър и бе открито от секретаря на Община Несебър г-жа Ели Кирилова. Тя съобщи, че на днешния ден Общината изпълнява едно позакъсняло решение на Общински съвет от 2005г. - да бъде издигнат барелеф на Жана Чимбулева за заслугите, които тя има към града.

Кметът на Община Несебър г-н Николай Димитров и почетният гражданин на града за 2008г. – г-н Димитър Козаров разкриха барелефа, поставен в близост до входа на Археологическия музей. Последва водосвет  и поднасяне на цветя от името на Община Несебър, музей „Старинен Несебър и от семейството покойната Чимбулева.

В обръщението си г-н Димитров заяви, че Община Несебър ще продължава да удостоява с почит всички свои заслужили граждани. Във връзка с днешния празник на студентите, г-н Димитров добави, че Несебър не е академичен град, но има академично отношение към младите и даровити хора на града. Ето защо, Общинската комисия за даровити деца даде стипендия на името на Жана Чимбулева на младата пианистка Гергана Несторова . Тя е носител на награди от много конкурси от национално и световно значение. Към парична стипендия на Гергана почетният гражданин г-н Козаров добави и свой дял.

Г-н Димитров покани всички, които желаят да се запознаят с изкуство на Гергана да посетят празничния концерт довечера от 18:00 ч. в читалище „Яна Лъскова”, на който тя също ще вземе участие.

 

 

Находките от Некропола в празнична изложба

Дата: 08.12.2008 г.

На 7 декември в Музей „Старинен Несебър” бе открита експозиция с находки от последните археологически разкопки провели се в периода 2007 – 2008г.

Гостите на събитието бяха посрещнати от изпълненията на цигулков квартет „Анима” към Националното училище за музикални и сценични изкуства „Панчо Владигеров” – гр. Бургас.

Експозицията откри директора на музея г-жа Петя Кияшкина. Тя отбеляза, че за първи път в историята на музея се случва да се открива изложба през месец декември. До сега изложбите винаги са се откривали в началото на летния сезон, заради туристите, но сега тази експозиция е открита специално за гражданите на Община Несебър. Г-жа Кияшкина добави още, че всички жители на града, трябва да се гордеят, че Археологическия  музей в гр. Несебър притежава такива богатства, с които би се гордял всеки един световен музей.

В поздравителната си реч, кметът на Община Несебър г-н Николай Димитров сподели, че е приятно изненадан от това колко много хора от Несебър са дошли, за да видят изложбата и с това са уважили усилията на всеки един, който има принос за нейното осъществяване. Пожела на всички присъстващи да съхраняват историята на града, да я обогатяват и да я предават от поколение на поколение.

Предметите изложени в експозицията са сред най-древните открития от Некропола на Месамбрия. Като съдържание изложбата е безкрайно богата – в нея могат да се видят изящни скулптури, съдове и златни украшения от преди 2500г. Една от най-интересните находки е древен инструмент /сиринга/, който е единствения открит в България и няма аналог на Балканския полуостров. Друг важен предмет е съд с релефна украса. Такива съдове се срещат в някои от най-големите музеи като „Бритиш мюзеум” и „Ермитажа” в Санкт Петербург.

След известно време находките ще заминат, за да бъдат изложени на обща изложба Националния исторически музей, но след като отново бъдат върнати ще останат в Археологическия музей „Старинен Несебър” за постоянно.

 

"Носталгия по Стария град" - 2 част

Дата: 07.12.2008 г.

Втора част на фото – изложбата „Носталгия по Стария град” бе открита днес в Конферентен център „Сочи”. Още близо 100 снимки на Несебър от началото на миналия век показаха лицето на града такова, каквото малко хора вече го помнят.


Васил Киров – кмет на Несебър в периода 1962 г. – 1966 г. и 1981 г. – 1990 г., както и един от организаторите и дарителите на изожбата я обяви за открита и подчерта, че човек трябва да помни от къде идва, за да знае и къде отива.

 

Кметът на Община Несебър също разгледа изложбата и сподели на присъстващите за идеята на общинското ръководство да възстанови сградата на старото кметство, което се е намирало някога в Стария град на същото място и в същия й вид, за да се използва за културна и обществена дейност.

 

Гостите на изложбата с умиление разглеждаха снимките и си припомняха фрагменти от миналото на собствените си фамилии. Най-впечатляваща бе реакцията на баба Дула Янулова, която се разпозна в една от снимките, когато е била на 4 годишна възраст.

 

Ира Банова, главен организатор на изложбата напомни, че събирането на снимки продължава и предстои всички събрани материали да бъдат публикувани в общ том за идните поколения.

 

Третата, последна част на изложбата „Носталгия по Стария град”  ще бъде открита утре /08.12/ в Читалище „Яна Лъскова” от 17:00 часа.

 

 

Грейнаха коледните елхи в Несебър

Дата: 07.12.2008 г.

На 6 декември, на площада пред пощата в гр. Несебър, кметът г-н Николай Димитров запали светлините на коледните елхи. Точно в 19:00 часа светнаха двете богато украсени елхи в центъра на града.

Празничният концерт по случая, създаде коледна атмосфера на площада. Едни от участниците в програмата бяха детски състав „Морски звездички” към Общински детски комплекс – гр. Несебър, които изпълниха коледни песни и стихчета. Български народен танц изпълниха танцов състав към Обединена общинска щкола по изкуствата - гр. Несебър. В края на концерта на площада се изви голямо българско хоро.

 

С това събитие завърши първият празничен ден от триднивните тържества, които организира Община Несебър по случай 25 годишнината от вписването на гр.Несебър като обект на  световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Никулденска изложба на несебърските художници

Дата: 06.12.2008 г.

Залата на градската галерия събра множество гости и почитатели на съвременното изобразително изкуство. В програмата по повод Никулден и 25 години от вписването на Несебър в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО се включи и Дружеството на несебърските художници.

В своята традиционна изложба те представиха творби по актуалната за повода тема - хората, морето и неговите обитатели. Икони, гоблени и рисувана керамика също допълваха пъстрата експозицията.

Малките таланти от Общински детски комплекс се включиха в изложбата с няколко произведения, направени в кръжока по „Краезнание” с ръководител Антония Костадинова.

Кметът на Община Несебър лично поздрави творците и дари всеки от тях с бутилка червено вино – специална селекция по повод бележитата годишнина на града. Художниците от своя страна поднесоха на именника пластика „Морско конче” на Йордан Йорданов.

 

Несебър - обект на религиозен туризъм

Дата: 06.12.2008 г.

В зала „Мелсес” – гр.Несебър, се проведе втората част на конференцията на тема „Библията и морето”. Специално събитието посети заместник министърът на културата г-н Иван Токаджиев.

Председател на конференцията беше професорът по Нов завет от богословския факултет на Софийски университет „СВ. Климент Охридски” - Иван Желев. Участие взеха богослови от богословските факултети на Софийски университет „СВ. Кл. Охридски”,  Великотърновски университет "Св.св. Кирил и Методий" и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”, както и богослови от  Македонската Екзархия.

Специални гости на събитието бяха проф. Славчо Вълчанов, проф. Радомир Гроздановски (дългогодишен секретар на светия сенот на Македонската църква) и проф. Георги Георгиев (началник на кабинет на Епископа на Македония).

На конференцията бяха представени доклади по главната тема „Библията и морето”. Някои от тях бяха: „Левиатанът в свещенното писание на Стария завет”; „Послушната риба” и Приключенията на пророк Йона в ранното хриситянско изкуство”.

Един от най-обсъжданите доклади беше този на г-н Павел Павлов (Главен асистент в богословския факултет на Софийски университет „СВ. Кл. Охридски”). Темата със заглавие: ”Несебър като обект на религиозен туризъм” предизвика дискусии за това дали е  възможно Несебър да се развива в тази насока.  Г-н Павлов беше позитивно настроен в тезата си и отбеляза, че градът има голям потенциал да стане обект на религиозен туризъм благодарение на множеството си църкви.

Докладът „Несебър като обект на религиозен туризъм”, беше важна тема и за туроператорите пресъстващи на конференцията. Гл.ас. Павел Павлов им съобщи че ако имат желание ще могат да се обучат по темата „Религиозен туризъм”, било то чрез магистърски програми в богословския факултет на СУ „СВ. Кл. Охридски” или на специални семинари по темата

 

Шествие и курбан по случай Никулден

Дата: 06.12.2008 г.

Литийно шествие от храм "Успение Богородично" до Морска гара събра жители и гости на Несебър в началото на днешния празничен ден. Гостите от провеждащата се в града конференция на богослови от богословските факултети на България и Македония също се включиха. Традиционен курбан на несебърските рибари по случай Никулден нагости присъстващите след края на шествието.

В поздравителната си реч кметът на Община Несебър г-н Николай Димитров поздрави всички чероморски общини и всички свои съграждани по повод  Никулден. Той подчерта, че днес Несебър има двоен празник.  На 6 декември преди 25 години централата на ЮНЕСКО съобщава, че градът е включен в списъка на световното културно наследство.

Г-н Димитров съобщи още, че само преди няколко дни, Община Несебър е получила одобрение да й бъде отпусната техническа помощ за изграждането на нова причествателна станция като добави, че чистото море означава много риба, повече туристи и благополучие за местните хора.

Официален гост на събитието беше заместник министъра на културата Иван Токаджиев. Той също поздрави жителите на Община Несебър като не пропусна да отбележи, че са малко градовете в света  удостоени с  честта да бъдат световни паметници на културата.

След поздравителните си речи, г-н Димитров и г-н Токаджиев, заедно с всички богослови, отплаваха с кораб в морето, за да хвърлят венци за здраве. 

 

 

Златна рибка ще сбъдва желанията на кмета

Дата: 06.12.2008 г.

Служителите от общинска администрация Несебър изненадаха г-н Николай Димитров по случай именния му ден - 6 декември. Оригинален подарък – златна рибка - бе поднесен с пожеланията да сбъдва желанията на новия си собственик и да му бъде помощник в общата цел на всички – Несебър да стане по-добър град за живеене.

Златна монета, емисия 1994 година с исторически мотив от серията „Български църкви и манастири” подариха на г-н Димитров общинските съветници. Именникът получи и картина на несебърската художничка Теодора Филипова.

Поздравителен адрес от името на всички служители, също в „морска” тематика, трогна г-н Димитров. Сред пожеланията бяха много достойни наследници да повторят името му, както и Св. Николай Чудотворец да води и направлява ръката на капитана на Общината, за да плува уверено кораба „Несебър”.

 

Носталгия по Стария град

Дата: 06.12.2008 г.

Стари несебърски фамилии отвориха своите ракли със спомени. Изложба на автентични снимки на Несебър от началото на 20 век събра жители и гости на града в залата на Ахеологическия музей.

„Носталгия по Стария град” е резултат от дългогодишната страст на повече от 15 колекционера. Голяма част от тях са имали важно участие в развитието на Несебър през годините, други просто споделят любовта към неостаряващата красота на старинният град.

Сред дарителите на снимки са един от кметовете на Несебър Васил Киров, началникът на РПУ Несебър Стайко Манев, общинския съветник Христо Тодоров, кмета на Равда Андон Бакалов и още много наследници на стари несебърски фамилии.

Главни организатори на изложбата са Ира Банова, Стати Михайлов и Васил Киров, а художественото оформление е дело на художникът Радослав Ралев. Всички те получиха сертификат за родолюбие и дарителство лично от кмета на Община Несебър г-н Николай Димитров и специалния гост на събитието заместник - министъра на културата г-н Иван Токаджиев.

Втората част на изложбата ще бъде открита утре в Конферентен център „Сочи” от 11:00 часа.

 

 

Библията и морето

Дата: 05.12.2008 г.

Днес в зала „Мелсес” – гр.Несебър бе oткрита конференция на богослови от българските богословски факултети . Тя ще се проведе в два поредни дни на тема „Библията и морето”.

Кметът на Община Несебър г-н Николай Димитров лично присъства на конференцията, за да поздрави всички събрали се богослови. Председателят на конференцията, професорът по Нов завет от Богословския факултет на СУ „СВ. Климент Охридски” - Иван Желев, благодари на г-н Димитров и на секретаря на Общината г-жа Ели Кирилова като подчерта, че благодарение именно на тях тази конференция се провежда в Несебър.

В поздравителната си реч, г-н Димитров подчерта, че се надява на бъдещи съвместни действия с богословските факултети, тъй като ръководството на Община Несебър се стреми да развива нови форми на туризъм - не само сезонния летен, а и конгресен, спортен, културен и религиозен туризъм.

В конференцията участват богослови от богословските факултети на Софийски университет „СВ. Кл. Охридски”,  Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и методий” и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”. Гости на конференцията има и от Македонската Екзархия.

Специални гости на събитието са проф. Славчо Вълчанов, проф. Радомир Гроздановски (дългогодишен секретар на светия сенот на Македонската църква) и проф. Георги Георгиев (началник на кабинет на Епископа на Македония).

Утре, всички богослови от конференцията, ще се включат в литийно шествие в гр. Несебър, което ще започне в 11:00 ч. от храм „Св.Успение Богородично” и ще завърши на Морска гара.

 

Поздравителен адрес

Дата: 04.12.2008 г.

от Кети Зизикоста - президент на Юнеско Център за жените и мира на Балканските страни до кмета на Община Несебър г-н Николай Димитров по случай 25 години от вписването на Несебър в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

До г-н Николай Димитров

Кмет на Община Несебър

Солун, 04.12.2008

Уважаеми г-н Димитров,

Имам удоволствието да Ви поздравя с 25-та годишнина от вписването на Община Несебър, антична Месемврия и „перлата на Черно море” в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО – празник, важен не само за вашите съграждани, но и за цялото човечество.

Несебър с неговите останки от древни цивилизации е наистина богат градмузей с повече от 3000 години история. Църквите, илюстриращи постепенното развитие на Християнската архитектура, дървените къщи от 19 век, изобилието на исторически обекти даде причина на ЮНЕСКО да включи Несебър в своя списък на Световно културно наследство през 1983 г. Изминалите 25 години показват постоянно увеличаващия се интерес към съкровищата на града на туристи от цял свят, както и постоянните усилия на професионалисти /археолози, архитекти, строители, държавни служители и пр./ да запазят това славно завещание на човешкото творчество.

По време на последното ми посещение в Несебър на 9 ноември, заедно с представители на ЮНЕСКО от 10 европейски страни във връзка с Международната конференция за социалните промени в Балканския регион, се възхитих от величието, породено от усилията на толкова много художници и майстори, също така бях очарована от гостоприемството на местните хора.

Скъпи приятели от Несебър,

от мое име като президент на ЮНЕСКО Център на жените и мира в Балканските страни и от името на неговите членове, ми позволете да ви предам нашите най-добри и искрени пожелания за кураж да продължавате вашата изключителна работа по опазването на културните ценности, които вашият град е благословен да наследи.

Кети Зизикоста 

Президент на ЮНЕСКО Център на жените и мира в Балканските страни

 

Двоен празник на дружеството на инвалидите в гр. Обзор

Дата: 04.12.2008 г.

Дружеството на инвалидите в гр.Обзор отпразнува двоен празник - Международният ден на хората с увреждания и третия си рожден ден. Събитието се проведе в стола на станцията на слепите в гр. Обзор.

Специални гости бяха кметът на гр. Обзор – г-н Кирил Стоянов и Красимира Тодорова (Заместник кмет „Здравеопазване и социални дейности” на Община Несебър). Гостите бяха посрещнати на входа по стар български обичай с питка, мед и здравец.

Община Несебър подари на дружеството на инвалидите в гр. Обзор стереоуредба марка „Sony”. Връчвайки подаръка, Красимира Тодорова съобщи на присъстващите, че през 2009г. Общината ще стартира архитектурна програма за достъпна среда, като основната цел на програмата ще е във всички обществени сгради да бъдат изградени специални приспособления за по-лесен достъп на инвалидите.

Дружеството на инвалидите от своя страна благодари на Община Несебър и специално на кмета г-н Николай Димитров за отпуснатата им парична субсидия, благодарение на която 15 души от сдружението са провели лечение в болница за рехабилитация в гр. Велинград, а друга част са си закупили необходимите им лекарства и консумативи. 

Дружеството е основано на 03.12.2005 г. В него членуват 64 инвалида на възраст от 40 до 86 години. Председател на дружеството е Цанка Георгиева Сред основната дейност на клуба е организирането на срещи с дружества на инвалидите от други градове.

 

 

 

Община Несебър отбеляза световния ден за борба със СПИН

Дата: 02.12.2008 г.

Кметът на Община Несебър, г-н Николай Димитров изрази своята съпричастност към световния ден за борба срещу СПИН - 01.12, приемайки червената лента - символ на подкрепа в борбата срещу СПИН.

В началото на работния ден, Красимира Тодорова (Заместник кмет „Здравеопазване и социални дейности) и Велина Георгиева (секретар на „Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни” при Община Несебър), закачиха на г-н Димитров червената лентичка. В знак на подкрепа, лентички си закачиха и всички служители от Общинска Администрация.

Учениците от местното СОУ „Любен Каравелов” също се включиха в антиспин кампанията като проведоха специален час на класния. Техни съученици, участници в програмата „Връстници обучават връстници” ги информираха за симптомите на болестта и как биха могли да се предпазят от нея. В програмата „Връстници обучават връстници”, която училището провежда от 4 години, участват ученици от 10 и 11 клас. Те използват интерактивни методи на обучение по теми, свързани с проблемите на подрастващите в сферата на здравеопазването.

Голям интерес предизвика концертът по случай световния ден за борба с вируса ХИВ - СПИН. Събитието бе организирано от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Несебър и бе част от Общинската програма за превенция на употребата на наркотици, насилието и агресията сред малолетните и непълнолетните за 2007/2008г. Концертът включваше изпълнения на група „Стъкло” – гр. Обзор и викторина, в която се включиха деца от всички училища в Община Несебър. Бяха раздадени много награди и подаръци.

Концерта откри заместник кметът по „Здравеопазване и социални дейности” на Община Несебър – Красимира Тодорова, която поясни, че основната цел на събитието е да се повиши културата на младите хора за това как да се предпазват и как да приобщават хората, носители на ХИВ вируса. Тя благодари на главния инициатор на тази Антиспин кампания - секретаря на МКБППМН г-жа Велина Георгиева, както и на юриста г-жа Надежда Петрова.

С този концерт бе поставено началото на поредицата културни мероприятия, свързани с настъпващите празници.

 

 

Нови победи за Бушидо

Дата: 02.12.2008 г.

Много силно представяне направиха двамата несебърски състезатели от клуб "БУШИДО" на националния турнир за младежи по Карате-Шинкиокушин - "Купа Димитровград". Състезанието се проведе в дисциплината Кумите (двубой).

В турнира взеха участие най-силните български бойци, сред които много медалисти от европейския състезателен подиум. В категория до 60 кг. при девойките Михаела Никова впечатли с добрата си техника и комбинативност и взе купата безапелационно, нокаутирайки на финала съперничката си от Петрич.

Видимия възход във формата на Михаела през последните състезания и успеха и в този турнир и осигуриха място в кат. -60 кг на младежкия национален отбор, който ще представя България на Европейското първенство в Киев на 3 и 4-ти април 2009 година. Там Михаела ще представи страната ни и в дисциплината Ката.

При младежите Лъчезар Димитров направи силен старт, а на полуфинала отстрани с Ипон бронзовия медалист от Евро-2008, Илиян Христозов. Във финалната среща вицеевропейския шампион до 55 кг. Лъчезар Димитров срещна вицеевропейския шампион до 60 кг. Георги Лотаров.

След спечелено преимущество във втората половина на срещата победител стана Георги Лотаров със съдийско решение. Така състезателят на Бушидо остана втори. Двамата бойци продължават да са фаворити в националния тим и също ще се надяват на добри постижения в Украйна през пролетта.

 

 

Интервю с Васил Кърлев, екскурзовод в Музей „Старинен Несебър” от 1958 г.

Дата: 01.12.2008 г.

Местният музей е най-хубавият по цялото Черноморие!

/видео/

Имайки предвид бурното развитие на Несебър през годините, множеството промени във властта от местно и национално значение, как успя Археологическият музей да се запази и да запази града като музей?


Още през 1956 г. излезе едно постановление на Министерски съвет, което обявява града и неговата акватория за музей. В самия град църквите, 10 от които са от национално значение, крепостните стени и около 100 къщи, които са от местно значение и 5 къщи, които са от национално значение. Както и неговото географско положение - това го прави един привлекателен център на история и значи център на туризъм. Как е успял да се запази? Имаше много нормативни актове, с които се забраняваше строителството в Несебър да надвишава повече от два етажа. Имаше закони, в които се казваше, че в Несебър нямаш право да копаеш с машини. Всичко трябваше да се извършва на ръка. Това успя да запази донякъде града.
Ами питайте всички тези, които живеят тук, те ще ви кажат, че някога Несебър беше по-хубав отколкото е сега. С хубави спретнати къщи, нямаше го това наддаване на височина и на ширина. Всяка къща си имаше дворче, имаше си в двора смокиня, имаше масичка. Сега хората нямат нищо, абсолютно всичко е застроено.Такива са времената.

Църквите са емблема на Стария град. Как са изглеждали някога, преди да бъдат реставрирани?

1927 година с указ на цар Борис III са предадени на Академията на науките. Тогава от академията назначават един пазач, който да се грижи да не бъдат разрушавани, защото дотогава голяма част от църквите са използвани за складове, буклукчийници и т.н. Вече с идването на постановлението от 56-та година и с направата на малко музейче в една от църквите, започва масово почистване. И през 59-та година започна някакси леко закрепване, не пълна реставрация на църквите, една от които беше "Св.Параскева". Втората църква, която започна да се реставрира беше "Св. Пантократор" в центъра на града. Нейната реставрация започна проф.арх. Карасимеонов. Те бяха варненска бригада и първото реставриране на църквата беше с рабица и гибс, което в последствие се оказа неприемливо. Някъде около 60-те години, мисля че Тодор Петров беше главен архитект на НПК, свали рабицата и я реставрира в този вид, както е днес църквата. Та искам да кажа, оттогава започна тази реставрация малко по малко на църквите, тогава дойде и за първи път една бригада реставратори за почистването на фреските на църквата "Св. Стефан". Върху нея имаше един пръст наслойка от прах, пушек, лой и восък. Всичко това се свали и се почисти. Нека да отидат нашите хора от Несебър, нека да видят какъв шедьовър е и какво представлява църквата "Св. Стефан" с нейните стенописи от 1599 г.! Да не се захласват по чуждото без да знаят в къщи какво имат.

Освен църквите къщите също са емблема на града. До каква степен се съчетава частният интерес с обществения?

Това е тип черноморска къща, която се среща някъде от Шабла до турските брегове. Това е  къща, чийто долен етаж винаги е строен от камък, с гредоред. Първият етаж на всички тези къщи е ползван като избено помещение за съхранение на риби, лодки, мрежи и т.н. А горният етаж е за живеене. Някои от тях са с много хубави украсени тавани, но не са резбовани както са, да речем, тревненските, балканските къщи, нашите са повече в геометрични форми. При определянето на Несебър за град-музей, бяха определени около 100 къщи от местно значение и 5 къщи, които са обявени за паметници от национално значение. Това са характерни къщи, при които архитектурата е една и съща, но те имат хубави тавани, по-просторни са и това им придава тази по-различна красота, която ги отличава от обикновените къщи в града. Всички къщи в Несебър имаха и иконостаси. Горният етаж е представлявал голям салон, около който са разположени стаите. Там се е намирал иконостасът. Когато започна поголовната реставрация, казвам поголовна реставрация, защото къщите бяха в лошо състояние и държавата отпускаше средства, че на година по 3, по 5 къщи да се реставрират, всеки от нашите несебърлии искаше къщата му да е вписана като музей, защото плаща държавата, а си живееш в нея. После стана обратното, когато станаха малко по-богати, къщите им станаха малко по-тесни и трябваше да се направят някакви други преустройства и нарушения фактически на тази архитектура. Законът беше такъв, че ако държавата ти реставрира част от къщата или цялата къща, ти нямаш право да я продаваш. Или можеш да я продадеш, но трябва да възстановиш сумата, която държавата ти е дала за тази реставрацията. Този закон донякъде запази градът. До 56-та година от тук имаше една страшна миграция на хора - голяма част заминаха надолу към Рудозем, Мадан и към Димитровград, защото тука нямаше никаква работа дотогава. Започна 58-ма година и Слънчев бряг, започна курорта и настана един нов бум – туристически и народът малко стъпи на краката си.

Вие сте роден в Несебър. Съществува ли понятието кореняк несебърлия?

Това е интересен въпрос. Навремето един мой приятел каза - в Несебър няма кореняци. Това се базира може би на старата колонизация, която някога тръгва от Гърция, после някъде около 1924 - 26 г. идването на българите от Беломорието, от Егейска Македония и т.н. Това е втората вълна. Несебър беше третият град по големина отзад напред- най-малък беше Мелник, втори беше Ахтопол и трети беше Несебър. 2500 души - това бяхме всичко новата част и старата част на града. Сега как да бъде този кореняк, когато да кажем дядо му идва от Мала Азия. Аз съм роден тук, но не мога да кажа, че коренът ми е от тук. Първото местното население, в съвременен смисъл тук е било гръцкото население. Но нека да не забравяме, че идват много голяма част българчета от Балкана, които са осиновени и става примес с тяхната кръв. Те са забравяли своя род и са поемали по пътя на полученото възпитание от местното гръцко население. Започват нов живот, учат гръцки, възприема маниерите на осиновителите си, после поемат занаята, женят се за нечия дъщеря. Така, че не можем да кажем моята кръв е такава, аз съм такъв и такъв. Тук е смесица голяма.

В предварителния ни разговор споменахте, че местният музей е най-хубавият по цялото Черноморие. Кое е това което го прави "най-хубав"?

Археологическият музей е построен с много зор, с много перипетии. Там, където е сега музеят, имаше някога пет малки вили на г-н Качев. Той ги ипотекира, не си изплати данъците и минаха към Общината, към държавата. На това място имаше и един голям склад, който беше обор на ТКЗС "Никола Трендафилов" град Несебър. Тука им бяха канцелариите. Трябваше да се разчисти този терен, направиха се разкопки. Най-интересното, което е намерено тук, това са три пещи за топене на метал и една гробница, която се вижда на входа. И фактически започват мъките на строежа. Не че пари е нямало, пари има, винаги е имало, но такива бяха времената, че имаше отнякъде да кажеме спънка. Бургас няма музей, не може да има Несебър музей. Бургас няма театър, трябва да се направи. Така че парите, които бяха заделение за едно отиваха другаде. И в продължение на 7-8 години се работеше по малко, спираше се и т.н. докато през 1994 г. стана това, което е. Тематичният план на подредбата, всичко това, което виждате вътре в музея е на Жана Чимбулева. Тя беше директор на музея дълги години. Масовото посещение на туристическите обекти на Несебър започна някъде след 60-те години. Тогава се идваше с кораб, още не бяха модерни автобусите. Имаше две малки корабчета "Емона" и "Калиакра". Първи бяха чехите, след това беше отворен Слънчев бряг. До 64-та-65-та година музеите в България бяха безплатни, влизаш, гледаш. Но се изискваше подръжка  и скоро влезе тази т.нар. входна такса от 10 ст.

Несебър има толкова много експонати, които са намерени, толкова много предмети, че има да напълни още един музей. Тук в музея е подбрано най-фрапантното, най-забележимото и то показва самата история на града. Тези предмети са така подредени, че предават хронологията в развитието на града от неговото начало до падането му под османско робство. В последните години започнаха да се правят т.нар. круизи с големите кораби - много от тях имаха дестинация само да кажем Инстамбул - Одеса - Несебър. Имах честта да говоря с много от тези гости - немци, французи, американци, които казаха - това е най-хубавият музей на цялото Черноморие! Не само нашето, а на цялото! И нека нашите хора да се гордеят и нека нашите хора да не мислят, че е само една голяма сграда. Нека дойдат да видят вътре какво има, да си научат историята, да знаят имената на църквите и да пазят всички тези паметници.

В навечерието сме на един наистина важен за Несебър празник. Какво се случи преди 25 години?


Това беше наистина един голям празник - на 8-ми декември 1983 година. Съобщено беше от София: Несебър е включен в ранклистата на световното културно наследство или в т.нар. ЮНЕСКО заедно с Рилския манастир, езерото Сребърна и др. обекти в България. Но като град с всичките му паметници - беше само Несебър. Това беше един голям празник, но без някаква помпозност или пищност. Беше само съобщено и стана ясно, че вече градът не е само наш, а градът е на целия свят. Така че трябваше този град да се запази и да бъде един от най - хубавите. Така че в тези времена преди четвърт век е направено много за Несебър. А през последните години заедно с фондация "Левентис". Дотогава цялата тази реставрация, която беше правена, беше за сметка на държавата и голяма част се поемаше и от Общината.

Вашите пожелания към съгражданите ви?

На моите съграждани биха казал така: музеят е безплатен, елате да си видите богатството, да видите какви неща са запазени, какви неща има нашият град, елате да видите историята и нека да се гордеем с това, което имаме, това което сме запазили и нека го запазим и за бъдещите поколения. На ръководството ще пожелая да продължи със същия дух, със същия хъс, да обичат и да пазят града. За това идват всички тези хора отвън, за да видят това, което имаме, макар и крепостни стени, макар и малко разрушени, но това е градът, това му е силата. Навремето един казваше така "Туризмът много дава, но и много взима". Нека да бъдеме тези, които ще дадем на Града и той ще даде и на нас. Ще трябва да го пазим, ако искаме да го запазим.