Фестивал на меда в Несебър

Дата: 31.08.2008 г.

Несебър стана домакин на седмият поред Фестивал на Меда, организан от Националната браншова организация “Български пчеларски съюз” и Община Несебър. Той ще постреща купувачи на площад Месембрия в Стария град и от 30 август до 7 септември включително.

Фестивалът започна с тържествено откриване, като главния секретар на Община Несебър г-жа Кирилова сложи начало на сладкия 9 – дневен фест. Кратка музикална програма бяха подготвили организаторите с участието на мажоретките от гр. Поморие и малките пчелички от Детска градина „Андерсен” Бургас.

Над 40 от най-добрите производители на мед и пчелни продукти от цялата страна изложиха своята продукция. Те предлагат богат асортимент от различни видове мед – билков, липов, манов, букет, мед в керамика, мед с ядки и плодове, пасти с мед и сусам и още много вкусни изненади. За да убедят купувачите в отличното качество и вкус на меда, пчеларите предлагат дегустация на всеки от пчелните продукти.

Медът е природен продукт с изключително богат химичен състав – въглехидратите и водата са основните му компоненти. Той се получава след преработката на нектара и маната от медоносните пчели. Нектарът е сладка течност, отделяща се от специализираните жлези на растенията, наречени нектарници. Маната е сладка течност, която се отделя като екскременти от листните и щитоностните въшки, хранещи се със сока на растенията. Пчелните продукти са необходими за човека като хранителни, лечебни, диетични и козметични средства.

В рамките на фестивала се проведоха и няколко дискусии на теми като възможноста за развитие и финансиране на пчеларството, профилактика и здравеопазване на пчелите през различните сезони, технологии и новости в медицинското приложение на меда - апитерапията.

На провелата се гала-вечер по традиция бяха обявени лауреатите на фестивала. След щателно оглеждане и заседаване, комисия от експерти определи 12 участника, които получиха плакети за най – добро представяне и естетическо подреждане на щандовете. Беше предадена и преходната корона от миналогодишната на новата Царицата на меда, избрана за приноса й към развититето на пчеларството.

 

Клюки от ада

Дата: 29.08.2008 г.

За пореден път това лято, жадните за изкуство несебърлии препълниха Амфитеатъра. Причината бяха неостряващите български актьори Васил Михайлов и Ивайло Христов, които заедно с актрисата Деляна Хаджиянкова представиха комедията „Клюки от ада”.

Постановката по Жан Ноел Фенуик показа един нов поглед върху смъртта, събирайки трима коренно различни характери на място, от което връщане няма – Ада.

Леко инфантилен и много хомосексуален фризьор, ужасно надут политик и феминистично настроена водеща на радиопредаване се срещат за първи път в междинното пространство между смъртта и ада.

Омразата, пълното отрицание и любовта във всичките й измерения, представени в поредица комични и остроумни дискусии и много, много смях най-неочаквано довеждат до прозрението, че истинският Пъкъл е нейде на земята, сред близки и приятели.

 

 

Деспина Киоглу представи първата си изложба

Дата: 29.08.2008 г.

Гръцката художничка Деспина Киоглу събра местни хора на изкуството и представители на Община Несебър за откриването на своята първа изложба в България.

Около 20 картини представи Киоглу, като основната тема на композициите са летящите чадъри. Авторката обясни, че свързва чадърите както със свободата, така и със защитата на душата, от която има нужда всеки човек.

Киоглу е родом от Орестиада, Гърция и това е първата й изложба извън границите на родната страна. Тя е избира Несебър, защото за нея древният град е културната столица на Българското черноморие и е желано място за изкуството на всеки артист.

Изложбата е на разположение за посетители всеки ден от 27 до 31 август от 11:00 до 18:00 часа. Тя се осъществява с помощта на Община Несебър и на Дружеството на несебърските художници, които помогнаха за организацията и подредбата на картините.

 

Национален поп – рок фест Несебър 2008

Дата: 27.08.2008 г.

Под звездното небе и с плясък на вълни, Несебър отново ще бъде столица на рока! От 29 до 31 август 2008 година в град Несебър за дванайсети пореден път ще се проведе Национален поп-рок фестивал. В продължение на три дни на сцената на Амфитеатъра ще си дадат среща най-младите български надежди в областта на поп и рок музиката.

Фестивалът е част от културната програма на Община Несебър и  има за цел да популяризира новата авторска песен и чрез универсалния език на музиката да създаде онази неповторима атмосфера на творческа изява на младите хора.

 

Фестивалът има конкурсен характер. Групите представят три песни, една от които задължително е авторска, а индивидуалните изпълнители представят по две песни. В надпреварата за голямата награда на Община Несебър участие ще вземат над 20 групи от цялата страна.

Компетентно жури в състав Веселин Тодоров, Мая Райкова и Иван Лечев ще оценява изпълненията на участниците.Общият награден фонд на фестивала е 3000 лв.

Официалното откриване на фестивала е на 29.08.2008 г. /петък/, когато самостоятелен концерт ще изнесат носителите на голямата награда от миналогодишния фест – РОК ГРУПА „ROCKADA” – РУСЕ.

Дипломи, грамоти, плакети, рекламни материали, тениски с емблемата на фестивала, разходка с яхта и други изненади очакват участниците, а организаторите от читалище «Яна Лъскова» - Несебър им пожелават успех и попътен вятър в морето от музика.

 

Мис Несебър

Дата: 25.08.2008 г.

Несебърски дами избраха победителката в конкурса “Мис Несебър”, който се проведе вчера в Амфитеатъра. 16 – годишната Патриция Чивикова ще представи Община Несебър на националния конкурс “Мис България” на 3 септември в София.

Общо 8 бяха претендентките за титлата, избрани от организаторите – модна агенция “Визаж” след прецизен кастинг. Те показаха уменията си на подиума в три тура – със спортни облекла, по бански и с официалните тоалети на модна къща “Монро”.

Компетентното жури включваше както представители на всеки един от спонсорите на конкурса, така и дами от Общински съвет и Община Несебър – заместник кмета инж. Мария Белински, общинските съветнички Николина Тодорова, Антоанета Данаилова, Светлана Николчева, а председател бе съпругата на кмета на Община Несебър – Нури Димитрова.

Освен “Мис Несебър”, журито избра и “Мис Артистичност” и “Мис Чар”, като всеки един от спонсорите посочи по една дама за свое лице.

 

 

Ретро парад

Дата: 25.08.2008 г.

За пети пореден път град Несебър стана домакин на парад на ретро автомобили. Горди собственици на общо 36 коли и няколко мотоциклета от цялата страна се събраха пред портите на Стария град и демонстрираха възможностите им на обиколка през Слънчев бряг до Свети Влас и обратно до площад Месембрия.

На парада бяха представени автомобили и мотоциклети, произведени в началото и средата на миналия век, като най – стария автомобил беше модел Крайслер Пикап от 1924 г. Можеха да се видят още автомобили с марките Рено, Фолцваген, БМВ, Форд, Мустанг, Москвич, Чайка и др.

 

Организатор на събитието е Клубът за старинни и класически превозни средства в Несебър и Община Несебър с любезното съдействие на Диневи груп.

 

 

 

Новини от "Несебър Мото"

Дата: 25.08.2008 г.

Първо място и огромна купа спечели състезателят на “Несебър Мото” Камен Георгиев на завършилото днес състезание по Мотокрос клас Open B на трасето в Аксаково.

Въпреки ужасната жега в двата манша след отлично каране по прашното трасе, той бе безапелационен победител с голяма преднина пред своите конкуренти. Със тази победа Георгиев излиза начело в генералното класиране за националния шампионат по Мотокрос в клас Open B.

По същото време в Австрия на кръг от Еврпейския шампионат, газ даваше водача във временното класиране за Източно-европейски шампионат Росен Тончев в Супермото S Open.

В жестока борба сред 46 състезателя от цяла Европа, Тончев записа два добри манша и се класира на 15-то място. Това донесе ценни точки за отборното класиране на Българския национален отбор.

 

 

Избират Мис Несебър

Дата: 24.08.2008 г.

Тази вечер от 20:30 часа в Амфитеатъра в Стария град ще се проведе конкурса за красота „Мис Несебър”.

След проведен кансинг на 13 август, агенция „Визаж” – организатор на събитието избра 14 претендетки за титлата. А коя е най – красивата ще определи журито от дами – представителки на Община Несебър и Общински съвет Несебър.

 

Победителката ще представи Несебър на националното издание на конкурса на 3 септември в София.

 

 

 

Тържествената сесия на Общински съвет

Дата: 15.08.2008 г.

Днес се проведе първата по рода си открита сесия на Общински съвет Несебър. По случай празника на града общинските съветници се събраха в Южния парк. Освен кметския екип и служители на общинска администрация, на тържествената сесия присъстваха и кметове на някои от черноморските общини, почетни консули, както и много жители и гости на Несебър.

В единствената точка в дневния ред на тържествената сесия, Общинския съвет отличи създателя на Южния парк и на другите градини и зелени площи в Несебър, инж. Димитър Козаров със званието „Почетен гражданин на Несебър”.

 

„Градовете преминават през вековете, благодарение на построеното от техните жители. Аз съм много доволен, че днес ние ще отличим със званието „Почетен гражданин на Несебър” човекът, чийто труд през последните години носи радост на всички ни! - сподели кмета на Община Несебър г-н Николай Димитров.

 

Отново злато в Некропола на Месамбрия

Дата: 14.08.2008 г.

В навечерието на празника на Несебър – 15 август, Успение на Света Богородица, археолозите, проучващи Античния некропол на Месамбрия, за пореден път бяха приятно изненадани. В участъка от некропола, отреден за строителство на бъдещата общинска сграда, бяха проучени два гроба с богат и интересен инвентар.

В единия, където погребението е станало в края на 4 век пр. Хр., бе открит странен предмет, състоящ се от 17 бронзови тръбички, свързани една с друга. Предметът много напомня музикален инструмент, но тепърва изследователите ще търсят аналогии и ще го интерпретират.

В друг от гробовете пък отново заблестя злато, което още веднъж потвърждава богатството и страстта към жълтия метал на древните месамбрийци, живели през елинистическата епоха. Златните гробни дарове включват чифт обеци с глави на Менади, златна закопчалка от огърлица и златен пръстен – халка. Закопчалката на огърлица е от познатия тип с лъвски глави. Обеците с глави на  Менади показват изключително прецизна изработка и голямо майсторство. Подобни са откривани и друг път в месамбрийския некропол, но новооткритите са от нов тип. Златните накити датират гроба в 3 век пр. Хр.

Разкопките в некропола ще продължат най-вероятно до средата на месец септември, като археолозите очакват още нови открития и изненади. Отново злато в Некропола на Месамбрия.

 

Литийно шествие

Дата: 13.08.2008 г.

В навечерието на Празника на Несебър, местните жители ще почетат своята покровителка Света Богородица. Литийно шествие с чудотворната несебърска икона на Божията майка ще тръгне от храм „Успение Богородично” в 19:30 ч. и ще обиколи Стария град.

 

Чудотворната икона „Света Богородица” е гръцка и съществува от 13 век от времето на Цар Иван Александър. Била е военна икона, носена по време на битки,  за да пази войните с чудотворната си сила.

Иконата описва житието на Света богородица и чудесата, които извършва на Земята. Тя покровителства град Несебър повече от 120 години. Утрешното литийното шествие ще даде възможност на всички граждани и гости на града да се докоснат до нейната сила.

 

 

Днес осмицата е знака на любовта

Дата: 07.08.2008 г.

9 двойки ще се венчаят утре в Ритуалния дом в Стария град на Несебър. Младоженците са както местни, така и от страната и чужбина, съобщи отговорникът по ритуалите Мария Шопова. Кметът на Община Несебър г-н Николай Димитров лично ще даде начало сутринта на 8 август, като се врече във вярност на бъдещата си съпруга.

Подобно на миналогодишната дата 07.07.2007 г. и тази година на 8 август /08.08.2008/, младоженците от цялата страна искат да сключат граждански брак, вярвайки че датата ще им донесе късмет и дълъг съвместен живот.

Според нумерологията, осмицата се свързва с късмета и щастието. Съществуват и вярвания, че 888 е свещено число, което се противопоставя на числото на дявола 666. За неженените следващото съвпадение е на 09.09.2009 г. Цифрата девет пък се смята за магическо число.

 

Ден на Българските военноморски сили

Дата: 06.08.2008 г.

Община Несебър се включи в празненствата по случай 129 – годишнината от създаването на военноморските сили на Република България. Кметът г-н Николай Димитров поднесе лично своите поздравления на провелата се среща със зам. – командващия щаба на Военноморските сили контраадмирал Цеков.

"Несебър и животът в него са неразривно свързани с морето и независимо дали сме моряци, рибари или яхтсмени, сигурността на водите, в които плаваме е във ваши ръце." – каза в поздравителното си слово г-н Димитров. Той благодари от свое име и от името на всички морски хора за себеотрицанието и доблестта, с които моряците държат гордо развят българския флаг сред морската шир.

 

Цветя и венци на паметника на загиналите във войните поднесоха членовете на Адмиралството, кмета на Община Несебър г-н Димитров и председателя на Общинския съвет г-н Филипов. Минута мълчание на колене припомни на всички присъстващи голямата жертва на всички починали моряци и трагичната загуба на техните семейства.

Тържеството продължи с концерт на площад Месамбрия на Представителния духов оркестър на Българските военноморски сили под диригентството на капитан III ранг Мирослав Трифонов и капитан Георги Зайранов. Те забавляваха многобройната правостояща публика с известни класически творби като "Танц със саби" на Хачатурян, увертюра към операта „Кармен” на Жорж Бизе, валсове на Щраус, оркестрови разработки на Гершуин, съвременна популярна музика, както и традиционното Дунавско хоро.

 

,,Не! На просията”

Дата: 01.08.2008 г.

Не поощрявайте безработицата! Не подпомагайте неграмотността! Стартира Кампанията ,,Не! На просията” по инициатива на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Във връзка с постъпили сигнали за събиране на парични дарения от лица, представящи се за служители или доброволци към фондации и неправителствени организации на територията на Община Несебър, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, след свое заседание и направена проверка в наличната в общинска администрация документация, уведомява гражданите и гостите на Община Несебър, че на лицата, събиращи парични дарения не е издавано официално разрешение.

В рамките на Кампанията ,,Не! На просията е предвидено разпространяването на предупредителни флаери по големите административни учреждения и на територията на к.к. Слънчев бряг. Целта е да се информират гражданите и да не провокират подобен начин за печелене на пари.

Телефони за сигнали:

 

РПУ Несебър/ИДПС – 0554/35440

 

ОЗД Несебър – 0554/22101

 

МКППМН – 0554/29367

 


Капански ансамбъл

Дата: 01.08.2008 г.

Капанският фолклорен ансамбъл от гр. Разград се включи в летния културен афиш на Община Несебър с концерт. Амфитеатърът отново събра почитатели на българския фолклор и впечатлени туристи, за да се насладят на изпълненията на изкусните танцьори и певци.

Капанският ансамбъл съществува още от 1966 г. Свои произведения са му посвещавали видните български композитори проф. Кирил Стефанов, Красимир Кюркчийски, Коста Колев, Стефан Кънев, Иван Вълев, Петър Льондев и др.

От 1998 г. и до днес, главен художествен ръководител и хореограф на ансамбъла е Румян Занев. Той се стреми да разкрепости понятието „народен ансамбъл” и да търси не само автентичност, но и звучене съпричастно с тенденциите на съвремието.