Седмица на Великденските тържества в Община Несебър

Дата: 29.04.2008 г.

Възкресение Христово - Най-големият празник за православните християни.

Неделята след първото пролетно пълнолуние. Денят на тържеството на живота над смъртта, чрез Възкресението на Иисус Христос. Ден на надеждата, смирението, опрощението и прехода към вечното духовно битие.  Той е и един от най-красивите  пролетни празници, който трае три дни. Мястото му в църковния календар съвпада с възраждането и разцвета на природата, с тържеството на слънцето и живота. През седмицата на Христовото Възкресение по-често се замисляме за добрината, любовта, щедростта и за истинските ценности в живота и почитаме и празнуваме саможертвата на Синът Божи.

През време на страстната седмица – от Цветница до Великден, във всички съставни селища, бяха организирани Великденски тържества с музикални концерти,  театрални постановки, хумористични скечове, много народни песни и танци представени от самодейните състави към читалищата в Общината.

Спазвайки обичая, на Велики Четвъртък, ученици от гр. Несебър боядисваха яйца и рисуваха икони в двора на храм “Св.Успение Богородично”, където Общинският детски комплекс бе организирал традиционна Великденска работилница. След отслужената литургия, която на този ден бележи две събития – Тайната вечеря на Апостолите и предателството на Юда, отец Петър разказа на  децата  библейската история на светлия християнски празник, символите на Великден, техните значения и традицията за неговото отбелязване. За доброто празничното настроение спомогнаха и жените от Дружество “Тракия” , които същия ден представиха Великденска кулинарна изложба в ресторант ”Мариета палас”. Там те показаха своите кулинарни умения в традиционни ястия за големия празник. Пъстрите яйца, сладките и козунаците в различни форми бяха естетически аранжирани и поднесени, за което всички дами бяха отличени от Секретаря на Общината Ели Кирилова и им бяха поднесени цветя.

Светлината на Велики Четвъртък премина към мрака на Разпети Петък, денят на Христовите страдания, неговата смърт и погребение. Утринна молитва, в която чрез 12-те четива, химните и изнасянето на кръста, отец Петър и отец Димитър накараха вярващите да проследят стъпка по стъпка Христовите страдания.

Плащаницата, която представя Христос в гробницата, бе поставена в средата на църквата, за да се извърши този символично много богат жест- минаване под масата, на която е поставена плащаницата - израз на надеждата и убеждението, че смъртта ще бъде победена от живота.

В ранните часове  на празничния първи ден - неделя, във всички храмове на Общината бе отслужена тържествена църковна служба, където всички пръстващи посрещтнаха Великден  и се поздравиха с Възкресението, а запалените свещи от църквата, отнасесоха до домовете си. На неделната сутрешна служба в храм “Св. Успение Богородично” в гр.Несебър, отец Петър и отец Димитър  припомниха посещението на жените-мироносци, които на сутринта след деня на еврейския празник (събота) отиват на гроба на Христос и намират преместения камък и ангела, който им съобщава радостната вест за Възкресението на Божия Син.

Сутринта в неделя, всички се чукнаха с Великденски яйца  за здраве. Младоженци посетиха кумове и родители. Момите, които са се кумичили , посетиха кумицата в дома й и й дариха яйца и кумичин кравай.

С Великден завършва Страстната неделя, но не и празниците – на 1 май от 11ч, Община Несебър организира общински събор в местността ‘Ханска шатра”.

Галерия със снимки 

Великденска кулинарна изложба

Дата: 24.04.2008 г.

По инициатива на отдел”Култура” към община Несебър и местното тракийско дружество в ресторант”Мариета палас”се състоя Великденска кулинарна изложба ,на която жени от всички възрасти показаха своите умения в традиционни ястия за големия празник.

Пъстри яйца,сладки,козунаци в различни форми,естетически аранжирани и поднесени,спомогнаха за празничното настроение.
Всички участници бяха отличени от секретаря на общината Ели Кирилова и им бяха поднесени цветя.

V Международно изложение „Културен Туризъм 2008”

Дата: 21.04.2008 г.

През изминалата седмица Община Несебър взе участие в Международното изложение „Културен Туризъм 2008” във Велико Търново. Форумът се организира за пета поредна година по инициатива на Община Велико Търново, съвместно с Държавната агенцията по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

В рамките на богатата програма фирми, туристически организации, общини, културни институти и др. представиха своя потенциал за създаване на туристически продукт от областта на културно-познавателния туризъм. На съпътстващия изложението филмов фестивал „На източния бряг на Европа” бяха представени филми в четири категории – туристически филм, представящ туристическа дестинация, туристически продукт, дейност на компания от сферата на туризма и телевизионно предаване, представящо културно-историческото наследство и туристически потенциал на България.

Участието на Община Несебър премина в два плана - щанд-изложба и концерт, които много добре отразиха основната идея на изложението – да покаже както културата в туризма, така и туризма в културата от различните краища на Общината.

Представителният щанд даде възможност на посетителите да получат подробна информация за всички населени места в Община Несебър. На разположение бяха рекламни брошури с туристическите забележителности, пътеводители на няколко езика, както и специализирани издания с интересни факти от историята на населените места в региона, информация за църквите, иконите, старинните монети и експозициите в археологическия музей.

Поредица от снимки, показваше старинния Несебър със своите забележителни църкви, част от световното културно наследство в списъка на ЮНЕСКО. Силно впечатление правеше и изложбата на градски пейзажи, дело на малките художници от класа по приложни изкуства към Общински Детски Комплекс. Оригиналните, по детски непринудени рисунки показаха едно различно лице на стария град, през погледа на младото поколение, в което старото се слива с новото.

В допълнение към всичко това, в рамките на щанда, посетителите можеха да гледат и рекламния филм за Община Несебър „Заливът на слънцето”.

На втория ден от изложението, концертът-спектакъл „Несебър - багри и ритми” събра гости и жители на Велико Търново в читалище „Надежда”. Те прекараха един незабравим час, в компанията на вокални и танцови състави от Община Несебър. Концертът протече под формата на китка от изпълнения, представящи само малка частица от богатата културна идентичност на Несебърския край.

Чухме песни в изпълнение на певци от хоровете „Месембрия” и „Македонка”, вокална група „Сюрприз” и Иван и Живка Ненкови. Фолклорен ансамбъл „Слънчев бряг” представи хумористичния танц „Кокони”, последван от изпълнения на децата от групите по модерен и класически балет към Общински Детски Комплекс и Детския фолклорен ансамбъл към читалището в с.Тънково.

„Ще кажете добре си живеем – да, така е!” – заключи в благодарственото си слово на финала на концерта Денислав Кехайов, ръководител на фолклорен ансамбъл „Слънчев бряг” и директор на Обединената Школа по Изкуствата в Несебър. Като виден представител на културния живот в града, той подчета, че Община Несебър е не само туристическа, но и важна културна дестинация и покани присъстващите да дойдат през лятото и да се убедят в това.

На официалното награждаване на V Международно изложение „Културен Туризъм 2008”, кметът на Община Велико Търново Румен Рашев, връчи почетна грамота на Община Несебър за атрактивно представяне на културния си потенциал като туристическа дестинация. С комлименти за участието на много високо ниво на изложението, Общината домакин отправи официална покана за провеждането на „Дни на Несебър” във Велико Търново през месец юни. А председателят на Държавната Агенция по Туризъм г-жа Крушкова покани Община Несебър на официалното откриване на летния сезон през май в “Св.св.Константин и Елена” по случай 100 години от създаването на курорта.

 

Нова електронна система за административно обслужване на гражданите

Дата: 15.04.2008 г.

Нова електронна система за повиквания улеснява гражданите на Община Несебър при извършване на всички услуги в центровете за административно обслужване.

Апаратите на новата система насочват посетителите към определено гише чрез номер, който получават при избор на необходимата им услуга. По този начин значително се съкращава времето за обслужване на гражданите, избягват се струпванията на чакащи и целият процес придобива прозрачност.

Община Несебър апелира за лоялно отношение от страна на гражданите при плащането на данъци и такси в определените за това срокове.

Данък върху недвижимите имоти и Такса битови отпадъци се заплаща на четири равни вноски: I-ва и II-ра вноска от 31 март до 30 юни 2008 г, III-та вноска до 30 септември 2008г. и IV-та вноска до 30 ноември 2008г. Платилите цялата сума в срок до 30 юни 2008г. ще получат отстъпка от 5 %.

Данъкът върху превозните средства се заплаща на две равни вноски като I-вата вноска е от 31 март до 30 юни 2008г., а II-рата до 30 септември 2008г. Платилите цялата сума в срок до 30 юни 2008г.ще получат отстъпка от 5%.

За 2008г лицата, които се облагат с патентен данък, подават декларация до 30 април 2008г. Патентният данък се внася на четири равни вноски – I-ва и II-ра вноска до 30 април 2008г., III-та вноска до 31 юни 2008г, а IV-та вноска до 31 октомври 2008г. На предплатилите за цялата година в срок до 30 април 2008г. ще се направи 5 % отстъпка.

 

 

 

Международно Изложение “Културен туризъм 2008”

Дата: 14.04.2008 г.

Община Несебър ще вземе участие на V Международно Изложение “Културен туризъм”, което ще се проведе от 16 до 18 април 2008 г. във Велико Търново. Форумът се организира по инициатива на община Велико Търново съвместно с Държавната агенцията по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

В рамките на богата програма, борсата предлага възможност за участие в туристическото изложение на фирми, туристически организации, общини, културни институти, университети и др. да представят своя потенциал за създаване на туристически продукт от областта на културно- познавателния туризъм чрез рекламно-информационни материали.

Творческата програма на събитието, включва презентации, дискусии, промоции на различни държавни, общински и неправителствени организации. Борсата дава възможност за обсъждане и анализ на актуални въпроси, свързани със социализацията, промоцирането и поддръжката на културно-историческите обекти като част от културния туризъм. За пети пореден път ще проведе и филмовият фестивал „На източния бряг на Европа” на който се представят филми, популяризиращи българското културно– историческо наследство и туризма.

Петото изложение „Културен туризъм 2008

 

 

Проект “Консервация на средновековни църкви в гр. Несебър”

Дата: 12.04.2008 г.

Експерти от фондация „А.Г.Левентис”, проф. Васос Карагьоргис, проф. Хараламбос Бакирдзис и г-н Борис Хаджиев, представител на Фондацията за България посетиха Несебър във връзка с обсъждането на задачи за изпълнението на проект “Консервация на средновековни църкви в гр. Несебър”.

Проектът е по предложение на Българския Национален Комитет на Международния Съвет за паметниците на културата и забележителните места /БНК на ИКОМОС/. Председателят на комитета, арх. Христина Станева също присъства заедно с арх. Боян Кузупов, чийто е проекта за реставрация на църквата „Св.Стефан” в Несебър и инж. Кирил Георгиев, директор на проекта.

 

 По време на визитата си, експертите огледаха църквите в града, за да набележат приоритетите в цялостната програма за реставрация на културното несладство в Несебър. Те определиха позицията на града като мост между миналото и бъдещето изключително перспективна и отправиха пожелание за дългогодишна бъдеща съвместна дейност с Община Несебър за опазване на културните паметници в града.

 

Фондация „А. Г. Левентис” развива благотворителна дейност вече почти 30 години. Дейността й е в различни области – култура, образование, здравеопазване, околна среда, но акцентът винаги е бил поставян върху опазването на културното наследство. Фондацията е финансирала десетки проекти в тази област – за археологически проучвания, реставрация на паметници, консервация и попълване на музейни колекции, научни изследвания и публикации, образование. Дейността на фондацията обхваща проекти в Кипър, Гърция, България, Румъния, Украйна, Нигерия и Гана. От 2001 г. “А.Г.Левентис” подкрепя “Лайънс”-движението за проблемите на незрящите деца и дава средства за съвременно медицинско оборудване.

 

Фондация “А. Левентис” е наградена с орден “Мадарски конник” – І степен.Отличието е за особено голям принос за съхраняване на културно-историческото наследство на Република България. Тя финансира реставрирането на Костницата в Бачковския манастир, Античния римски театър в Пловдив, църквата в Бобошево и църквата “Свети Стефан” в Несебър, чиято реставрация ще приключи през тази година. Освен това тази година президентът на фондация „А. Г. Левентис”- г-н Анастасиос Пол Левентис, получи авторитетната наградата на Европейския съюз – Европа Ностра за дейност, посветена на опазването на европейското културното наследство.

 

 

Oбщинско състезание по безопасност на движението

Дата: 11.04.2008 г.

Традиционното Общинско ниво на Националната викторина по безопасност на движението с ученици-велосипедисти се проведе на 11 април в ОДК в Несебър.

Надпреварата започна в 14.00 часа и тази година в нея взеха участие 7 училища от Общината. Всяко учебно заведение бе представено от отбор от 4-ма участници, по един от V, VІ, VІІ и VІІІ клас. Регламентът на състезанието включваше четири кръга – решаване на тест-листовка с 20 въпроса от утвърдени от МОН учебни програми, игра-пъзел, която се сътоя в подреждането и разпознаването на пътен знак, оказване на долекарска медицинска помощ на "пострадал" съотборник и практическо състезание, в което учениците показаха майсторско управление на велосипеди. Организатори на проявата са Община Несебър, Общински детски комплекс и ОД „Полиция” – Несебър.

Тъй като състезанието е отборно, задачите се решаваха колективно от 4-та ученика чрез обсъждане и коментиране. Днешното състезание премина под зоркия поглед на комисия от експерти към РПУ Несебър - полицай О.Ибрям от сектор Пътна Полиция и полицай К.Петров от Охранителна Полиция. След като приключи състезанието в заключение гл.сержант Ибрям заяви, че като цяло комисията е доволна от резултатите от тестовите задачи, децата добре познават пътните знаци, а допуснатите грешки отдават на назадълбоченост при прочита на заданията поради състезателния характер на мероприятието.

Медицинската сестра г-жа Ваня Богданова от ЕТ Амбулатория за първична медицинска помощ -индивидуална практика пък провери какви са познанията на децата в оказването на първа помощ и бе много приятно изненадана, че всички отбори се справиха бързо, адекватно и подготовката на ученическите екипи е много добра , а това има важно обществено значене, защото възпитава учениците на взаимопомощ, самопомощ и работа в екип.

Всички участници получиха напълно заслужени награди - сувенирни символи на наближаващият християнски празник Великден и диплом за участие, връчени от г-жа Мима Петрова - дирекрор на ОДК гр. Несебър. Но разбира се има и първенец събрал максимален брой точки и това е отбора от ОУ „Георги С. Раковски” с. Оризаре. Те ще представят Община Несебър на Регионалния кръг на викторината, който ще се проведе на 16.04.2008г в гр. Бургас.

Състезанието е израз на образователно-възпитателния процес по Безопастност на движение по пътищата за учебната 2008 - 2009 година и е едно от включените мероприятия в дългосрочната Регионална програма за опазване живота и здравето на децата и учениците в пътното движение.

 

Работна среща на кмета на Община Несебър и Зам.-министъра на културата

Дата: 10.04.2008 г.

Днес се проведе работна среща на кмета на Община Несебър г-н Николай Димитров и Зам.-министъра на културата г-н Иван Токаджиев.

Той се запозна с културната програма на Общината и заедно обсъдиха мерките за опазване на паметниците на културата.

Г-н Токаджиев изрази своето удовлетворение да види едно младо по същността си управление, което заявява своите категорични стратегически намерения в сферата на културата и духовността.

 

Кметът г-н Димитров поиска от Зам.-министъра в Несебър да бъде организирано работно заседание на Националния експертен съвет по опазване паметниците на културата, на който да бъдат обсъдени проблемите на старинния Несебър.

 

Центъра за Психологически Изследвания стартира традиционната си черноморска обиколка

Дата: 04.04.2008 г.

Екипът на Центъра за Психологически Изследвания стартира традиционната си черноморска обиколка на градовете и селата от Община Несебър. Делегацията бе посрещната лично от кмета г-н Николай Димитров. На срещата присъстваха и Красимира Тодорова – зам. кмет “Здравеопазване и социални дейности” и Георги Манолов – зам. кмет “Управление и проекти по еврофондове”.

 

 

Португалска делегация посети гр. Несебър

Дата: 04.04.2008 г.

Кметът на Община Несебър, г-н Николай Димитров прие делегация от Португалия, за да обсъдят бъдеща съвместна дейност за подобряване инфраструктурата на града.

На срещата присъства кунсулът на Португалия заедно с португалски адвокати и инжинери. Те представиха проект за построяване на подземни паркинги и гаражи на територията на Несебър.

Осъществяването на този проект ще разреши до голяма степен проблема с трафика и липсата на достатъчно паркоместа. Освен това ще се увеличи площта на пешеходните зони за живеещите и гостуващите в града, които през летния сезон наброяват близо 300 000 души.