<< НАЗАД

Звезда от тв сериал разговаря с несебърски ученици за вредата от наркотиците

shadow

Алтернативен открит урок за ценностите и силата на духа

Ивайло Захариев, звезда от култовия сериал „Под прикритие“, фокусира вниманието на  учениците от СОУ „Любен Каравелов“- Несебър, и ПГТ „Иван Вазов“- Слънчев бряг, върху вредата от употребата на наркотици. Това се случи в препълнената зала на читалище „Яна Лъскова“ в града на ЮНЕСКО, където децата изгледаха с неподправен интерес спектакъла „Спасителят“, с участието на  актьора и неговите колеги  Сребрина Христофорова, Вера Среброва, Валентин Балабанов. Страшната тема за наркотиците и адът, в който употребата им превръща ежедневието на зависимия, бе поднесена по интересен начин и на достъпен език. Посланието на „Спасителят“ бе, че животът е толкова прекрасен, колкото човек му позволи да бъде. Театралното представление бе своеобразен емоционален урок за ценностите и силата на духа. Алтернативен и различен урок от живота, в който грешките не се изтриват с думи, а се плащат с цената на човешкото щастие.

Старт на спектакъла, който за втори път се играе в морския град, даде кметът на Несебър Николай Димитров. В своето обръщение към учениците той подчерта, че: „като ръководители на община Несебър,  и като родители в същото време, не сме безразлични към възпитанието Ви. Всички сме загрижени  и сме отговорни към Вашето развитие и формиране като личности, защото Вие сте бъдещето на Несебър. След време, когато станете родители, ще осъзнаете, че не е маловажно, а напротив - от голямо значение е как ще бъдат възпитавани Вашите деца за изграждането им като отговорни граждани с общочовешка ценностна система“. Градоначалникът припомни, че  за  общинската администрация социалната политика е  приоритетна и грижите, които се полагат за подрастващото поколение, са ежедневни и непрекъснати. Той призова учениците, които бяха на възраст между 14 и 17 години, да бъдат отговорни към обществено значимите проблеми, като този, който спектакълът разглежда, и да си вземат поука за последствията и негативното влияние на наркотичните вещества.

Силно впечатлени от актьорската игра и от развръзката  с трагичен край, реална и напълно възможен – като в живота, децата аплодираха дълго след финала на постановката. Представлението остави много въпроси за размисъл с различни адресати: към самия човек, към приятелите, към цялата общност. А отговорите са простички и са в самите нас, в душата ни, която екзистенциално търси спасението в семейните отношения, истинските приятелства и светлата любов.

Именно обликът на лъжеприятеля бе една от темите, които  Ивайло Захариев и учениците обсъдиха след представлението. Актьорът обясни подробно защо един човек, който под маската на доброжелателството, те въвлича в порочния свят на наркотиците, не може да ти бъде близък в истинския смисъл на думата. Без следа от звездност в поведението, по човешки простичко и по приятелски искрено, Ивайло Захариев сподели и своя опит с марихуаната, като разкри, че при него тя е предизвикала проблеми с паметта и  това е довело до решението му завинаги да прекрати употребата й.

Съдия Мария Берберова-Георгиева, от Районен съд в Несебър, сложи финалните акценти на дискусията, като сподели тревожни факти от своята практика, свързани с престъпленията с наркотици. „През последните две години в Районен съд - Несебър осъдените лица за извършени престъпления за разпространение и държане на наркотици са около 100. Община Несебър се нарежда на първо място сред общините в област Бургас по извършени и разкрити престъпления с наркотици. Напоследък зачестяват и грабежите, извършени от лица, зависими от наркотици, в момент на абстиненция.“, заключи съдийката.

 Над 99 % от подрастващите намират за безобидна употребата на марихуана /канабис/. Едва ли някои от тях знаят, че продължителната употреба на марихуана води до безвъзвратно унищожаване на мозъчни клетки, което пък води до невъзможност за запаметяване на факти и събития. Ето защо е важно непрестанно да се информират учениците за основните въздействия на наркотиците върху човешкия организъм. Резултатът ще е налице дори при десет на сто спасени живота.
Събитието с насоченост към превенция на употребата на наркотици бе организирано от Община Несебър и МКБППМН – Несебър.

 shadow


Публикувано на 06.11.2014 от Пресцентър Община Несебър
06Ное2014Архив новини по години:
2008 / 2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013
shadow