<< НАЗАД

Ден на Несебър в Полша

shadow

Наши деца обраха овациите на концерт в град Хожув

Да се състои Ден на Несебър в Полша по време на туристическо изложение през март 2015 година, това обсъдиха кметът г-н Николай Димитров и неговия колега от град Хожув г-н Анджей Котала при гостуване на градоначалника в полския град. Специалното внимание, което се отделя на града на ЮНЕСКО се определя от факта, че значително е нараснал интересът към най-голямата туристическа агломерация по българското Черноморие, след като през 2013 година бе подписан договор за сътрудничество между двете общини и те се задължиха да насърчават настоящото и бъдещето развитие на отношенията помежду си -  това е споделил пред кмета на Несебър  г-н Анджей Котала.  Самият град Хожув е част от териториално образувание, съставено от 14 съседни градове в полската провинция Силезия, чието населението наброява около 3 млн. души. Именно те са сред туристите, посещавали най-много района на Несебър и к.к „Слънчев бряг“.

В духа на доброто сътрудничество между Несебър и Хожув, двамата градоначалници обсъдиха различни възможностите за културен  обмен и за бъдещо съвместно участие  в програма  „ЕВРОПА ЗА ГРАЖДАНИТЕ“, Направление 2, мярка 1 „Побратимяване на градове“.

Двете общини от няколко години поддържат приятелски отношения, които се затвърждават чрез подписаното сътрудничество в  сферата на културата, здравеопазването, образованието и туризма, развиват се чрез работни посещения и участия в конкурсни програми и фестивали. Един такъв пример е многократното присъствие на полската вокална  група от град Хожув „На шлаку” на  нашите фестивали  „Слънце, радост, красота” и „Съзвездия в Несебър”.  Несебърската вокална група „Морски звездички” също е гостувала на полска сцена неведнъж със свои изпълнения. Само преди няколко дни нашите деца обраха овациите на местната публика в Хожув.  Група „Морски звездички” с ръководител Димитър Йорданов  и солисти Христиана Петкова и Тодор Тодоров, бяха сред специалните гости в тържествен концерт под надслов „Пак сме заедно”, посветен на 30-годишния юбилей на ВГ „На шлаку“. Поздрав към рождениците и към цялата местна общественост, уважила концерта, поднесе и градоначалникът на Несебър, който бе сред официалните лица на събитието.

shadow

Разнообразната програма, подготвена от домакините за визитата на кмета Николай Димитров и представители на Общински детски комплекс – Несебър, включваше среща с ръководството на Хожувския културен дом и разговор по културни и обществено значими теми. В градския културен дом „Батори” гостите от България бяха посрещнати лично от директора Томаш Игналски, който им показа занимания по интереси на млади хора  – живопис, оркестър, стъклокерамика и витражи.  Несебърската делегация успя да разговаря и с Уршула и Карол Пиелок, ръководители на   полската ВГ „На шлаку”, които в знак на уважение и приятелство бяха отредили специално място на несебърския кмет и  на ВГ „Морски звездички” в своя юбилеен концерт.

Домакините не пропуснаха да покажат свои постижения в инфраструктурата, в  съхраняване и преустройство на стари сгради и градски площи, успешно съчетаване на старото и модерното, облагородяване на градската среда  и създаване на привлекателни  условия за живот.                                   


Публикувано на 17.10.2014 от Пресцентър Община Несебър
17Окт2014Архив новини по години:
2008 / 2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013
shadow